Вие сте в: Начало // Всички публикации // Митове и реалности за захарния диабет

Митове и реалности за захарния диабет

По данни на Международната диабетна федерация от коварното заболяване са засегнати близо 370 млн. души в света, а прогнози сочат, че до 2030 г. броят на болните ще надхвърли половин милиард. Всяка година се диагностицират 7 млн. нови случаи, а около 3,5 млн. болни умират.В България няма точна статистика за броя на диабетиците, а причината е в липсата на национален диабетен регистър. Смята се, че става дума за между 450 и 500 хил. души, като и нашата страна не прави изключение от тенденциите към увеличаване на заболяемостта. Доказват го атласите на Международната диабетна федерация, в които е посочена честотата на разпространение като процент от общата популация – 4,1%  през 2000 г.; 7,6% – през 2007 г.; 9% – през 2012 г.

Тревожната статистика бе огласена по време на традиционната месечна среща за журналисти „Сила за здраве”, организирана от фармацевтичната компания MSD България на 22 ноември т. г. В задълбочен доклад доц. Цветалина Танкова от УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев” опроверга някои от митовете, свързани със захарния диабет и представи съвременните схващания за подход към болестта. Тя фокусира вниманието на присъстващите върху разновидностите на заболяването – тип 1 и тип 2.
Данните сочат, че от тип 1 страдат около 10% от всички диабетици. Причина за развитие на тази форма е недостигът на инсулин в кръвта и обичайно се свързва с младежката възраст.

Големият проблем обаче е епидемията от тип 2, който представлява 90% от всички установени случаи на захарен диабет. Състоянието не се дължи на недостиг на инсулин, а на други нарушения – хормонални, метаболитни и т. н. Лечението се провежда с медикаменти за перорален прием, с някои съвременни инжекционни средства, а на определен етап част от пациентите достигат до инсулинова терапия. Като абсолютно погрешно бе определено схващането, че тази форма на заболяването се появява в по-напреднала възраст. Така например до преди 15 години само 5% от децата диабетици са били с тип 2, а в наши дни в САЩ например те са между 30 и 40%.

Фамилната обремененост, наднорменото тегло, затлъстяването и заобикалящата среда са основните рискови фактори за поява на заболяването в детска възраст, стана ясно от презентацията. Данни от цитирани проучвания сочат, че 45-80% от малките пациенти имат поне по един болен родител. Пряката зависимост между телесното тегло и появата на болестта се доказва от факта, че 95% от децата с диабет тип 2 са с наднормено тегло и затлъстяване.

Като мит бе определено и твърдението, че сладките продукти са основна причина за появата на заболяването – оказва се, че по-вредна е консумацията на червено месо, подсладени напитки и пържени продукти.  Същевременно  пълнозърнестите храни, някои видове ядки могат значително да редуцират риска.

- Според международните препоръки пациентите могат да консумират всичко, но трябва да знаят кога и колко, обясни доц. Танкова. Тя допълни, че е по правилно да се говори за не за диета, а за хранителен режим.

Особено внимание тя обърна на усложненията в резултат на захарен диабет тип 2 – слепота, хронична бъбречна недостатъчност, сърдечно- и мозъчно-съдови усложнения. Според изследванията 59% от придобитата слепота се дължат на заболяването, 40% от пациентите на хемодиализа са диабет тип 2, а 50% от големите нетравматични ампутации на крайници, също са последствие от болестта.

Икономическият фактор също не е за подценяване. Според изчисленията едва 24% от общите разходи са за медикаменти, а всички останали  – за лечение на усложненията и за хоспитализации.

Голямо предизвикателство пред специалистите остава навременното диагностициране на захарния диабет тип 2, бе посочено още от доклада.

- Около 50% от болните не знаят, че са засегнати, а в много от случаите при поставянето на диагнозата вече е налице някакво усложнение, обясни доц. Танкова. В заключение тя препоръча поне веднъж годишно хората да се явяват на профилактичен преглед за измерване на кръвната захар.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.