Вие сте в: Начало // Всички публикации, За медицински специалисти // Когато щитовидната жлеза говори, сърцето слуша

Когато щитовидната жлеза говори, сърцето слуша

Сърцето е една от основните прицелни цели на тиреоидните хормони. То реагира незабавно на всяко нарушение на функциите на щитовидната жлеза. Ето защо може да се каже, че когато щитовидната жлеза говори, сърцето слуша. Това напомни д-р Наталия Темелкова от Клиниката по ендокринология на Александровска болница на специална пресконференция, на която бе даден старт на национална информационна и скринингова кампания „Щитовидна жлеза и сърдечно-съдов риск“. Инициативата е организирана от националната пациентска организация с подкрепата на фармацевтичната компания Мерк Сероно по повод на Международната тиреоидна седмица (21 -27 май) и Международния ден на заболяванията на щитовидната жлеза – 25 май.

Д-р Темелкова напомни, че не всяко заболяване на щитовидната жлеза има видими симптоми, но дори и малки промени в структурата или във функцията на жлезата могат да доведат до поражения върху други органи и системи – сърце, гастроинтестинален тракт, полова система. Ето защо добре трябва да се познават признаците на нарушенията в нормалната функция на щитовидната жлеза и съответно пациентите да бъдат навреме насочвани към консултация с ендокринолог, подчерта д-р Темелкова.

По темата за тясната връзка между щитовидната жлеза и сърцето специалистът напомни, че свръхактивността на щитовидната жлеза води до поява на сърцебиене и гръдна болка и може да доведе до учестен пулс (над 100 удара в минута) или пък до сърдечна артимия. Хиперфункцията на щитовидната жлеза може да причини повишаване на артериалното налягане, както и голяма разлика между систолното и диастолното налягане. Хипофункцията пък кара сърцето на човек да бие прекалено бавно или неравномерно, в резултат на което пациентът може да получи намаляване на притока на кислород и хранителни вещества до органите и тъканите. Редица проучвания показват, че дори и леката форма на хипотиреоидизъм повишава риска от сърдечна атака, сърдечна недостатъчност и атеросклероза. При пациентите със сърдечно заболяване дори леките промени във функцията на щитовидната жлеза повишават риска от смъртност.

Тревожни данни за епидемиологията на заболяванията на щитовидната жлеза изнесе д-р Александър Шинков от Българското ендокринологично дружество. Той подчерта, че през последните години честотата на щитовидните заболявания нараства значително, но все още голям процент от тях остават недиагностицирани. Повече от 300 млн. души в света страдат от различни тиреоидни заболявания. Според национално епидемиологично проучване на дружеството у нас възли на щитовидната жлеза се наблюдават при 24,8% от българите. Около 10% от населението пък страда от някаква форма на хипотиреоидизъм. Понижената функция засяга повече жените – те боледуват три пъти по-често. Хипертиреоидизъм се среща при 4% от българите, като жените и мъжете са засегнати почти еднакво.

Симптомите на нарушената функция на щитовидната жлеза нерядко се тълкуват погрешно, просто като признаци на стрес, депресия или менопауза. Това стана ясно от думите на ендокринолозите, както и от споделените преживявания на актрисата Ернестина Шинова като пациент със заболяване на щитовидната жлеза. Шинова разказа как цели четири години е лекувана за какво ли не, преди да й бъде поставена точната диагноза, а именно базедова болест .Ето защо тя призова всеки българин да бъде отговорен към собственото си здраве и да търси своевременно лекарска помощ.

В рамките на кампанията от 13 май до 16 юни т.г. в София, Първомай, Троян, гр. Сандански, Пловдив, Варна, Шумен, Хасково, Димитровград, Бургас и Сливен ще се проведат безплатни скринингови изследвания на щитовидната жлеза и сърдечната честота, съобщиха организаторите. Всеки желаещ да се прегледа може да се запише за безплатен преглед и да получи допълнителна информация за кампанията на горещата телефонна линия 0700 10 515 до 31 май т.г. всеки делничен ден между 12 и 17 часа (без сряда). Организаторите подчертаха, че целта на скрининга е да бъдат прегледани хора, които не са диагностицирани до момента и попадат в рискова група. Специалистите напомниха, че в рисковата група попадат лицата с фамилна обремененост, страдащите от автоимунни заболявания (като диабет тип 1, псориазис, ревматоиден артрит) и хората над 50 години независимо от пола. Освен това има и няколко етапа от живота на жената, през които нейната щитовидна жлеза е изложена на по-висок риск от развитие на някакво нарушение и е препоръчително да бъде извършен профилактичен преглед – по време на пубертета и първата менструация; по време на бременност и през първите шест месеца след раждането; в периода на менопаузата.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.