Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Още нещо за любовта

Още нещо за любовта

И за лекаря, и за приятеля, и за тайнството

Филмът „Още нещо за любовта“ е единственият български филм, участник в Киномания’2011. Създаден е през 2010 г., представян е на различни фестивали, носител е на чуждестранни награди – за музика и за костюми, от престижни международни форуми.

При прожекцията на Киномания’2011 зрителите имаха удоволствието да аплодират създателите: режисьора Магдалена Ралчева, която дебютира с пълнометражен филм; оператора Александър Лазаров, както и част от актьорите – Калин Врачански, Симеон Лютаков, Сепиде Делфоруз и др. Във филма участват още Мария Статулова, Велко Кънев, Йосиф Шамли, Димо Алексиев.

Филмът със сценарист Георги Данаилов е създаден по истински случай. Прототип на главния герой д-р Иван Руменов е истинският д-р Иван Руменов /1914 – 1994 г./, известен български хирург, един невероятен човек на дълга и на духа, оставил трайна диря в болниците, където е работил, сред приятелите, които го познават, както и в спомените на много хора, които е спасявал и окуражавал през годините. Д-р Иван Руменов бе и приятел на екипа на „Зравен фронт“, автор във „Форум Медикус“ в началото на 90-те години на миналия век. Трябва непременно да се спомене, че след Десети ноември 1989 г. първата публикация за живота и делото на проф. Александър Станишев д-р Иван Руменов написа именно в „Здравен фронт“ на 23 март 1991 г.

Във филма „Още нещо за любовта“ със силата на художественото слово и в образи са описани случки, събития и вълнуващи чувства от времето, когато след смъртта на проф. Александър Станишев неговият асистент д-р Иван Руменов /Калин Врачански/ е интерниран във Варна и започва работа в хирургичната клиника на болницата там. Животът на лекаря далеч от дома, обаянието на морската столица и най-вече интересните хора, които д-р Руменов среща, са пресъздадени с много настроение, автентичност, колорит. Лекарят се сприятелява с уникалния арменец фотограф Дикран /Симеон Лютаков/, а приятелството им е описано и чрез кадри от неподражаемата култура и самобитността на арменците. После Дикран пострадва в морето, д-р Руменов оперира, прогнозите не са обещаващи. После се появява едно силно влюбено момиче Мелвин /Сепиде Делфоруз/, настоява да се венчаят с Дикран в болничната стая, любовта й дава сила за живот… Всъщност цялата история е трогателно вълнуваща, историческите факти и особеностите на времето не превалират, а са деликатно загатнати като фон на страстите и емоциите. Човешката история е в центъра на драматургията, тя определя и стила на филмовия разказ. Така филмът „Още нещо за любовта“ се отличава като поглед назад във времето, представен вълнуващо и интересно. Образите и кадрите във филма са спокойни, повече приличат на картини, действието не е забързано. Както казва операторът Ал. Лазаров  „ Режисьорът има стил, близък до плакатното изкуство“. А самата Магдалена Ралчева твърди, че „силата на филма не е в реквизита, декора и епохата, а в посланието – за ценностите, от които се нуждаем и сега“.

Филмът „Още нещо за любовта“ коренно се различава от всичко, което ни предлагат малкият и големият екран в наши дни. Това е творба като нежен полъх, като свеж дъх, като въздишка, наситена с чувства. Става дума за тайнство – като че ли сценаристът, режисьорът и прототипът д-р Иван Руменов дълго са се търсили. И се откриват в един красив и стойностен екранен свят.

Предстои филмът да бъде пуснат по кината у нас от средата на декември т.г. Творбата би донесла удовлетворение на всеки, който помни историята и д-р Руменов, на всеки, който уважава колорита на арменския етнос, на всеки, който очаква от новото българско кино още нещо за любовта, нежността и вярата.

Дарина СТОЕВА

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.