Вие сте в: Начало // Всички публикации // Болницата ”Св. Екатерина” – Водеща и в трудно време

Болницата ”Св. Екатерина” – Водеща и в трудно време

На 24 ноември т.г. за четвърти пореден път в болница „Св. Екатерина“ отбелязаха празника на своята покровителка. Празничното събитие бе уважено от зам.-министъра на здравеопазването д-р Кирил Добрев, председателя на Комисията по здравеопазване Десислава Атанасова, нейния заместник д-р Даниела Дариткова, ректора на МУ в София проф. Ваньо Митев, служители на лечебното заведение и др.

„Година на мъка и радост“ – така бе озаглавен докладът на директора проф. Генчо Начев, който представи кратка ретроспекция на извършеното през последните 12 месеца. Заглавието очевидно не бе избрано случайно, защото от презентацията стана ясно, че поради намаление на цените на клиничните пътеки, неизплатени от МЗ интервенции по поставяне на изкуствено сърце, поради съкратен брой на финансираните легла за интензивно лечение и поради ненапълно възстановени разходи за извършени трансплантации болницата не е получила 2,350 млн. лв., заяви директорът.

Според отчета в областта на кардиологичната хирургия е налице отстъпление в дейността с 9% спрямо предходната година. В много по-сериозна степен подобна тенденция се забелязва в кардиологията, където дейността е била ограничена с 25%. По думите на проф. Начев това се дължи на многото разкрити кардиологични лаборатории в страната, както и на наличието на нелоялна конкуренция. В значително по-малка степен са намалели интервенциите в областта на съдовата и на общата хирургия.

Независимо от тежките времена обаче ръководството на лечебното заведение не се отказва да търси възможности за въвеждане на нови техники. Така например в Клиниката по сърдечна хирургия за пръв път е била имплантирана системата Thoratec – изкуствено сърце. Болницата все още е единственият център в страната за: трансапикално аортно клапно протезиране; трансплантация на сърце; оценка на вариабилността на миокарда и имплантация на стволови клетки.

Нови методи са били въведени в клиниките по съдова хирургия, по анестезия и интензивното лечение и др.

Сред основните приоритети пред ръководството на болницата са проследяването на всички новости в областта на кардиологията, както и постоянното повишаване на квалификацията на лекарите. По тази причина представители на лечебното заведение активно участват във всички големи български и международни форуми.

От презентацията стана ясно още, че в ход са две мултицентрови клинични проучвания, както и проект за финансиране по програма ГРАНТ’2011 на МУ в София. В лечебното заведение стартира цялостна нова интегрирана болнична компютърна система, която ще даде възможност за по-добри анализи на дейността и по-добро проследяване на преминалите пациенти.

- Искам да благодаря на колегите, че въпреки някои трудности продължиха да извършват професионалните си задължения със същата ангажираност, с която са ги изпълнявали винаги, коментира проф. Начев. В заключение той изрази увереност, че следващата година ще бъде по-добра както в материален, така и в професионален план.

По традиция на тържеството бяха отличени специалисти на болницата.

В категорията „Лекар на годината” наградата получи д-р Надежда Христова от Клиниката по кардиология.

Призът за медицинска сестра взе Виолета Илчева.

Отличие за изявил се млад лекар бе връчено на д-р Васил Папанчев от Клиниката по сърдечна хирургия.

Ръководството на „Св. Екатерина“ отличи и представители на медиите за обективно отразяване на дейността на болницата.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.