Вие сте в: Начало // Всички публикации // Кислородолечение у дома – глътка въздух след многогодишна битка

Кислородолечение у дома – глътка въздух след многогодишна битка

В края на юни т. г. бе проведена Лятната научна среща на Българското дружество по белодробни болести (БДББ) с участието на пулмолози от цялата страна. В два наситени с научни доклади дни вниманието бе фокусирано върху бронхообструктивните заболявания, бронхиалната астма и ХОББ, белодробните инфекции и редките белодробни болести. Основен акцент в научната среща бе домашното кислородолечение. Заедно с актуалните клинични въпроси и сателитни симпозиуми, по традиция свои научни разработки представиха млади пулмолози, специализанти и докторанти.
Научния форум анализира председателят на БДББ проф. Диана Петкова:
- Основен акцент на срещата бе домашното кислородолечение – това е тема, която дълги години коментираме, преживяваме, дълги години тя ни е болка, тъй като България е единствената страна в Европа, в която кислородолечението в дома на болни с дихателна недостатъчност не се заплащаше от НЗОК. Но поради промяната на обстоятелствата от 1 юли тази година пациентите с хронична дихателна недостатъчност, които имат нужда от дълготрайно домашно кислородолечение, имат възможност да ползват кислород в дома, който се заплаща от НЗОК. Поставихме този акцент, за да можем да коментираме с колегите и да опресним знанията си, да припомним европейските и световните препоръки в това направление и да бъдем готови да посрещнем както поставените изисквания, така и ситуацията в страната, която ще ни наложи този пионерски проект.
Днес нямаше да обсъждаме кислородолечение в дома, ако нямахме една изключително ползотворна и коректна работа с институциите, които направиха възможно кислородолечението да достигне до българските пациенти. Имам предвид ръководството на НЗОК и Комисията по здавеопазване в НС – /тогава под председателството на доц. Антон Тонев/, МЗ и експертите, които – заедно с Експертния борд по белодробни болести – направиха възможно това. Ние имаме много добър диалог с изброените институции в държавата. Постарали сме се в рамките на възможното за нашата държава, да изградим алгоритъм за достъп заедно с НЗОК и с БЛС. Ще направим необходимото, за да може този пилотен за нашата страна проект да стартира своевременно и без грешките, които са допускали други страни. Да не забравяме административните неуредици – наредби на МЗ, текстове в Закона за здравето и други нормативни актове – някои от тях ще трябва да бъдат променени, за да може да стартира кислородолечението така, както е залегнало в нашите очаквания.
Един от най-важните акценти на Лятната научна среща на БДББ е представянето на  разработки на младите пулмолози – асистенти, докторанти, специализанти от клиниките и отделенията по белодробни болести в страната. Това е една от най-емоционалните, най-силните и най-интересни сесии на форума, защото подиумът се владее от младостта с нейния устрем, ентусиазъм и напоритост. Това са първите стъпки на младите сили на БДББ, тъй като познавам голяма част от колегите, убедена съм, че пулмологията ще върви успешно напред, каза в заключение проф. Петкова.
По време на дискусиите проф. Огнян Георгиев отбеляза предизвикателствата, с които ще се сблъскат белодробните специалисти при въвеждането на платеното от НЗОК домашно кислородолечение:
Лекции по темата за кислородотерапията изнесоха проф. Диана Петкова, проф. Венцислава Пенчева, доц. Валентина Димитрова /МУ – Варна/, проф. Димитър Костадинов /МУ – София/, доц. Владимир Ходжев /МУ – Пловдив/, доц. Милена Енчева /ВМА – София/,
д-р Николай Кючуков /МУ – Плевен/ и д-р Велин Стратев от белодробна болница „Катинка Гулдберг“ в Осло, Норвегия.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.