Вие сте в: Начало // Всички публикации // И писателят, и лекарят са творци на духовното

И писателят, и лекарят са творци на духовното

Проф. Златимир Коларов бе удостоен с националната литературна награда за цялостно творчество „Проф. Димитър Димов“.
На церемония в Ловеч отличието бе връчено на рождената дата на Димитър Димов – 25 юни, от кмета на община Ловеч Страцимир Петков.
- Приемам тази награда с голямо удовлетворение, но и отговорност към доверието на тези, които ми я връчват, и които ще прочетат за нея. За мен това е една от големите литературни награди в страната. Димитър Димов е бил и лекар, и писател, и безспорен класик. Това да се доближиш до него, макар и с конкурс, е много голяма отговорност, каза за БТА проф. Коларов.
Наградата е учредена през 2014 г. от Община Ловеч със съдействието на Съюза на българските писатели – София, в чест на 105-годишнината от рождението на големия писател и драматург. Присъжда се веднъж на три години за цялостно творчество на български белетрист или драматург с трайно присъствие в съвременната българска литература. Носителят на приза получава специално изработена статуетка и грамота.
На церемонията присъства и председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов.
- Управителният съвет на съюза номинира проф. Коларов за тази награда, защото той е талантлив български писател, също е лекар и професор. Председател е на Съюза на писателите лекари в България „Димитър Димов“. Димитър Димов  е един от класиците на българската литература. Той е бил и председател на Съюза на българските писатели. Гордост за Община Ловеч и за СБП е съществуването на награда на негово име, ка-
за още Боян Ангелов.
След връчването на наградата гостите имаха удоволствието да видят филма „Триптих за Димитър Димов“ (БНТ, 2005) – първият документален филм за писателя, с автор на сценария проф. Коларов и режисьор Валентина Фиданова – Коларова, която също бе сред присъстващите.
Златимир Коларов е автор  на 35 литературни книги и 20 сценария. Носител е на 30 литературни награди, пет от тях международни. Има и над 590 научни труда в сферата на медицината и по-специално – на ревматологията.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.