Вие сте в: Начало // Всички публикации // Имплантация на безжичен пейсмейкър директно в дясна камера на сърцето

Имплантация на безжичен пейсмейкър директно в дясна камера на сърцето

Доц. Васил Велчев и д-р Николай Бонев от Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Св. Анна“ в София извършиха сложната манипулация, като достъпът до дясната камера на сърцето бе от бедрена вена. Консултант на операцията, която продължи близо два часа, бе проф. Пшемислав Митковски от Университета в Познан, Полша. Анестезиологът д-р Виктор Дечев от КАИЛ на лечебното заведение участва в интервенцията, а подсигуряващ бе екип на Клиниката по кардиохирургия на болницата.
Двама пациенти (мъж на 67 години и жена на 72 години) бяха първи в страната, които получиха достъп до това съвременно лечение. Мъжът бе с тежка инфекция на сърцето, породена от имплантирани преди седем години кардиостимулатори, а жената – с тежък синкоп при брадиаритмия. И двамата вече са в добро състояние и нямат усложнения.
- Този тип пейсмейкъри се имплантира на пациенти с противопоказания за стандартна трансвенозна кардиостимулация. Досега такива болни бяха лекувани чрез хирургични операции, от които се възстановяваха дълго и тежко, коментира доц. Велчев.
Пейсмейкърите, които  бяха имплантирани, са на американската фирма „Medtronik“. Операцията е толкова нова за България, че тепърва предстои за-
плащането й по НЗОК. Извършените имплантации станаха възможни, благодарение на любезното съдействие на
Medtronik, на Съсловното сдружение по кардиостимулации и електрофизиология в България, както и на ръководството на болницата.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.