Вие сте в: Начало // Всички публикации // Светът в пандемия

Светът в пандемия

Световната здравна организация обяви на 11 март т. г., че епидемията от новия коронавирус вече е пандемия. Решението бе взето в момент, когато броят на случаите с COVID-19 бе над 118 000 в 114 страни, а 4291 души загубиха живота си в битката с болестта.

- През изминалите две седмици случаите извън Китай нараснаха 13 пъти, а броят на засегнатите страни се утрои. Хиляди продължават да се борят за живота си в болниците. В идните дни и седмици очакваме увеличаване на новите случаи на зараза, на смъртните случаи и на засегнатите страни, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус. Според СЗО пандемия е „глобалното разпространение на едно ново заболяване“. Обя­вяването на пандемия не се свързва толкова с тежестта на заболяването, колкото с него­вото голямо географско разпространение. Според друга дефиниция пандемията е „епидемия, разпространяваща се по света или в много голям район и засягаща голям брой хора“.

- СЗО прави денонощна оценка и сме дълбоко притеснени от обезпокоителните нива на бездействие на международната общност пред обезпокоителното ниво на разпро­странение на епидемията от новия коронавирус, каза още Тедрос Гебрейесус.

Според експерти има и добри примери в света – Сингапур и Южна Корея, за действия за ограничаване на епидемията, за смекчаване на нейния ефект и за печелене на време, за да бъдат по-равномерно натоварени здравните системи. СЗО оцени действията на Китай, където преди повече от два месеца се появи огнището на заразата, като „най-решителни, най-амбициозни и агре­сивни“ в човешката история. През изминалата седмица властите в Китай обявиха епи­демията в страната за „основно ограничена“. От Пекин се съобщава, че на този етап Китай е по-загрижен от вноса на нови случаи от страни с широко раз­пространение на заболяването.

В Италия само за деноно­щие в средата на изминалата седмица смъртните случаи от COVID-19 скочиха с 36% и надхвърлиха 800. Хората в цялата страна са призовани да не напускат домовете си, затво­рени са всички търговски обекти, с изключение на магазини­те за хранителни стоки и аптеките.

Президентът Доналд Тръмп обяви забрана за европейците, с изключение на гражданите на Великобритания, да влизат в САЩ. Той обвини европейските страни в недостатъчно решителни действия за ограничавне на пътуванията от Китай, което, според него, е допринес­ло за разпространяването на инфекцията и в неговата страна.

По повод на инфекциозни заболявания, причинени от но- вовъзникнали патогени, носителят на Нобелова награда Дж. Ледерберг каза: „това е битка на нашата съобразителност срещу техните гени

Докато тази битка бъде спечелена от нас, хората, остава в сила призивът на СЗО: Всяка страна трябва да положи всички усилия за ранно откриване на случаите, за изолиране на пациентите, за проследяване на контактите, за оказване на качествена медицинска помощ на заболелите, за предотвратяване на вътреболнични инфекции и в крайна сметка за ограничаване на последиците за населението.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.