Вие сте в: Начало // Всички публикации // Български писатели лекари споделят творби на престижен форум

Български писатели лекари споделят творби на престижен форум

По време на 65-ия конгрес на Международния съюз на писателите лекари UMEM (Union Mondiale des Ecrivains Medecins), проведен в град Крема, провинция Кремона в Италия от 13 до 17 септември т.г., участва и делегация на Съюза на писателите лекари от България.
Издадени в сборник на пет езика, творби на петима наши лекари бяха прочетени пред публика на италиански, немски, английски, френски и португалски език. Произведенията са на д-р Христина Димитрова и д-р Мария Василева от Варна, д-р Лъчезар Кайтазки, управител на МЦ и ОПЛ в Несебър, д-р Господин Драганов от Карнобат и проф. Златимир Коларов, който е председател на Съюза на писателите лекари в България.
Решено е следващият конгрес на Международния съюз на писателите лекари да се проведе във Варна, като гласуването за морската ни столица е проведено от организационния комитет под председателството на лекаря писател д-р Роланд Ноел, син на основателя на UMEM. Съюзът е създаден от лекаря поет д-р Пол Ноел през 1945 г., а първият конгрес е в Сан Ремо през 1956 г.
В началото на 90-те години по предложение на писателя с медицинско образование Лю-
бен Станев в България е създаден „Клуб на писателите лекари“, приет за член на UMEM. У нас оттогава организацията се развива, става привлекателно място за творчески срещи и приятелски контакти между много български медици, изкушени от тръпката и силата на писаното слово.
Редакционният екип на „Форум Медикус” е част от историята на утвърждаването на Клуба на писателите лекари през 90-те години, като и досега споделя с радост успехите на медиците творци.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.