Вие сте в: Начало // Всички публикации // Високият холестерол – позната и вечна опасност

Високият холестерол – позната и вечна опасност

Всяка година високият холестерол причинява смъртта на 2,6 млн. души по света. Това е един от основните рискови фактори за животозастрашаващите сърдечно-съдови инциденти – инсулт и инфаркт. По повод на Световния ден за борба с фамилната хиперхолестеролемия (ФХ) от фармацевтичната компания Амджен напомнят, че става дума за наследствено заболяване, което се характеризира с високи нива на LDL-C.
Заболяването засяга приблизително 1 на всеки 250 души или около 30 млн. души по света, като едва 30% от тях са диагностицирани. При мъжете с ФХ съществува 50% по-голяма вероятност да получат инфаркт преди да навършат 50-годишна възраст, а при жените опасността е с 30% по-висока до 60-годишна възраст. Статистиката сочи, че 1 от все-
ки 5 инфаркта на хора под 45-годишна възраст се дължи на ФХ.
Както в световен мащаб, така и в България, заболяването се открива прекалено късно. Една от причините е, че в повечето случаи то може да протече безсимптомно. Признаците, които подсказват високи нива на „лошия холестерол“, включват подутини около пръстите, лактите и коленете. Те се образуват, когато излишният холестерол се отлага по сухожилия или под кожата. Жълтеникави белези около очите или бяла дъга близо до оцветената част на окото, както и болка в гърдите или други признаци на заболяване на коронарните артерии също са част от симптомите на болестта. Могат да се появят и преходни нарушения на мозъчното кръвообращение – например проблеми в говора, слабост на ръка или крак, загуба на равновесие.
Заболяването се диагностицира с помощта на кръвни тестове, с които се установяват нивата на общия холестерол, LDL холестерола и триглицеридите. Фамилната хиперхолестеролемия се предава по наследство и ако единият родител е диагностициран, опасността децата му да са болни е 50%. Ето защо фамилната анамнеза е особено важна. Специалистите препоръчват да се правят кръвни изследвания за заболяването на всички деца между 9- и 11-годишна възраст, за да се определи нивото на холестерол в кръвта. При наличие на фамилна обремененост този тест трябва да се извършва, още докато детето е на 2 години.
Добрата новина е, че регулирането на нивата на „лошия“ холестерол е един от най-лесните начини за намаляване риска от сърдечно-съдови инциденти според Световната здравна организация. Това може да стане с промяна на начина на живот – отказ от тютюнопушене, здравословна диета и повишена физическа активност, и с холестерол-понижаващи лекарства, които трябва да се приемат при възрастни веднага след поставяне на диагнозата.
Повече информация може да бъде намерена на Фейсбук страницата, подкрепяна от Амджен – Какъв е твоят фамилен отпечатък.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.