Вие сте в: Начало // Всички публикации // Мотофест в подкрепа на донорството и трансплантациите

Мотофест в подкрепа на донорството и трансплантациите

Мотористи, лекари, трансплантирани пациенти, музиканти и общественици се обединиха около каузата за подкрепа на донорството, като организираха първия у нас мотофест в подкрепа на трансплантациите, проведен в парковото пространство до Терминал 2 на летище София.
Със събраните средства организаторите на мото феста ще закупят и дарят медицинска апаратура, свързана с процеса на донорство и трансплантации, както и за следтрансплантационния период.
- Органното донорство е проява на благородство. По този начин частица от всеки човек продължава да живее и след смъртта му в някой друг, заяви Наталия Маева, която е с белодробна трансплантация, извършена в Австрия и е председател на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония. – Всички трансплантирани осъзнаваме цената на живота и каква невероятна отговорност е да носим в себе си към тези,които са ни дали шанс да живеем активно.
Проф. Димитър Петков, изп. директор на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, заяви:
- С удоволствие подкрепям инициативата, за да потръгне донорството в България, защото трябва да се прави всичко възможно, за да се популяризира благородния акт на донорството. Ние имаме алтернатива за пациентите, които се нуждаят от сърдечна трансплантация, поставяйки им изкуствени сърца и очаквайки процесът по донорство да се разшири и изкуствените сърца да бъдат подменени с истински, за да се удължи животът на тези хора. Все още вярвам, че е възможно списъкът от над 800 пациенти, включени в листата на чакащите за трансплантация у нас, да намалее или дори да бъде изцяло премахнат…
Проф. Емил Паскалев, на-
чалник на Клиниката по нефрология и трансплантация на Александровска болница, изрази своята подкрепа и припомни, че най-много сред чакащите за трансплантиция са пациентите, очакващи нов бъбрек. Специалистът допълни, че българските пациенти, които са на диализа или в преддиализно състояние, са между 4000 и 5000. 3500 от тях са на диализно лечение. Броят на трансплантираните пациенти у нас е 675.
- Като съотношение това е  изключително негативно. В нормалните държави е обратно, отбеляза проф. Паскалев и и-
зтъкна, че трансплантираният пациент има характеристиките на здрав човек.
Златният медалист от Световното първенство за трансплантирани в Австралия Георги Пеев, който е с бъбречна и сърдечна трансплантация, се спря на нуждата от по-добра организация в трансплантационните центрове.
- Ако аз съм доказателството, че със силен дух могат да се постигат някакви неща, лекарите тук са доказателството, че такива като нас могат да бъдат напълно пълноценни хора, ко-
ментира Пеев.
Своята съпричастност към каузата изразиха актьорът Асен Блатечки, който бе сред водещите на събитието, фронтменът на “Конкурент” Емил Анчев, представители на различни мотоклубове у нас.
По време на събитието върху площ от над 100 декара бяха представени най-новите модели мотоциклети, автомобили, кемпери, каравани, ATV, UTV. Програмата на фестивала включи  изпълнения на Акага, Дичо, Стефан Вълдобрев и много други изпълнители.
Организаторите на феста съобщиха, че са получили изричното съгласие от автора на текста на песента „Ако си дал“ в изпълнение на Емил Димитров и от неговия син, за да бъде тази песен музикалният символ на благотворителната инициатива в подкрепа на донорството. Специален гост изпълнител бе и Валя Балканска, предхождана от изпълнение на 100 каба гайди

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.