Вие сте в: Начало // Всички публикации // Mu – новият вариант

Mu – новият вариант

Един нов случай на Mu вариант в Англия бе отчетен в рамките на седмицата до 15 септември т. г., потвърди британското правителство. Това прави общия брой случаи на Mu във Великобритания 54.
Въпреки че това е първият нов случай, идентифициран от 3 септември, Public Health England и СЗО следят отблизо проблема.
Някои учени предупреждават, че вариантът Mu, известен също като B.1.621, може да бъде проблем, ако се превърне в доминиращ вариант. Това се дължи на способността му да се разпространява по-лесно през клетките в човешкото тяло – нещо, което се наблюдава и във варианта делта.
Тази констатация, разбира се, не е окончателна.
Изследователи в Медицинския факултет на Университета в Йокохама, Япония, казват, че притежаването на същото свойство на движение на клетките както при делта, но с по-висока способност за „избягване“ на ваксината означава, че „Mu може да бъде голям проблем, ако замени делта като най-преобладаващ вариант. Въпреки това настоящите ваксини и коктейли с антитела ще продължат да работят макар и с по-ниска ефикасност, отколкото в момента се наблюдава при варианта делта“, казват те.
- Вариантът Mu е докладван за първи път в Колумбия през януари т. г., каза д -р Паул Карденас, специалист по инфекциозни заболявания, пред BBC Science Focus. – Открихме го през май в Еквадор. Той привлече вниманието ни, тъй като има няколко мутации, подобни на бета, а някои на йота, делта, алфа.
Карденас казва, че в рамките на няколко седмици Mu е надминал вариантите, най-често срещани в Еквадор преди това.
- Той е открит в много други страни на Южна Америка, включително в Перу, Уругвай, Боливия, Парагвай и Уругвай, а има малки огнища от този вариант в Испания, Франция и САЩ (Флорида).
Mu е определен за вариант “на интерес“, защото носи няколко мутации към гена на шипа.
В статия, публикувана в Journal of Medical Virology, се отбелязва, че някои от мутациите на Mu се срещат в други варианти „на безпокойство“, но някои са нови. Изследователи, които са изучавали разпространението на Mu в Италия, твърдят, че вариантът има мутации, които се срещат и във варианти „на загриженост“.
Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията Mu носи и мутация, която се намира във варианта делта.
Все още няма достатъчно доказателства, за да се каже категорично дали вариантът Mu ще успее да избегне защитата от коронавирусните ваксини.
Японско проучване, публикувано на 26 септември т. г., тества ефективността на ваксината Pfizer/BioNTech срещу варианта Mu. Проучването използва проби от хора, взети една седмица след втората им доза.
Изследователите установяват, че макар ефектът от ваксината Pfizer да е намален до 79 % (в сравнение с 96 % ефективност при неутрализиране на първоначалния щам COVID-19), ваксината „все още притежава адекватна способност да неутрализира по-голямата част от вариантите“.
Проучване, публикувано в The Lancet, показва, че вариантът Mu има няколко от мутациите на шипове, които са докладвани „за намалена неутрализация от антитела“. Установено е също, че вариантът Mu има същата мутация на шип, която е свързана с отслабен отговор на ваксината в бета варианта.
„Наличието на мутации, свързани с избягването на ваксината, може да оправдае прекласифицирането на този вариант към вариант „на безпокойство“, посочват изследователите.
Понастоящем много малко са проучванията, разглеждащи варианта Mu. Тъй като проучванията върху този специфичен вариант все още са в ранен стадий, е твърде рано да се знае дали щамът е по-трансмисивен или по-тежък от другите.
В едно проучване, което е в предпечат, се казва: „въпреки че СЗО не е класифицирала Mu като вариант „на безпокойство“ (което означава, че се наблюдава по-внимателно от вариант „на интерес), мутациите, открити в щама B.1.621, биха могли да имат синергично въздействие върху атрибути като намаляване на индуцираната от ваксините защита от тежко заболяване, повишено предаване и тежест на заболяването“.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.