Вие сте в: Начало // Всички публикации // Празнични награди за делнична всеотдайност

Празнични награди за делнична всеотдайност

- Искрено вярвам, че с хора, посветени на своите професии като вас, и с усилията на всички институции, ние като общество и държава можем и трябва да изградим една още по-добра система на българското здравеопазване – система на високо ниво, на високо качество на медицинските услуги, достъпна за всички български граждани. Това каза президентът Румен Радев на официална церемония, на коя-
то удостои с държавни отличия и почетния знак на президента изявени български лекари и специалисти.
Проф. Красимир Гигов бе награден с орден „Стара планина“ – първа степен, за изключително големите му заслуги за развитието на системата на здравеопазването, медицинското образование, науката и практиката.
Проф. Пенка Переновска бе удостоена с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие, за особено значими заслуги за развитието на медицинската наука и практика, и в частност на педиатрията и детската пулмология.
С почетен знак на президента бе отличен проф. Тодор Черкезов за висок принос към здравеопазването, за утвърждаване на хуманитарните ценности и принципи в българското общество и практическата им реализация в подкрепа на уязвимите хора в страната.
Проф. Надежда Гаврилова получи почетния знак на президента за изключителни заслуги към детското здравеопазване, значим принос за развитието на детската анестезиология, интензивното лечение и педиатричната спешна медицина.
Проф. Иван Костов бе удостоен с почетен знак на президента за значими заслуги към майчиното и детското здравеопазване, принос за развитието на българската медицина и професионални успехи в областта на акушерството и гинекологията.Почетен знак на президента бе връчен и на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи по повод 20 години от създаването на асоциацията – за нейния принос в издигането престижа на специалистите по здравни грижи и за усилията в името на живота и здравето на гражданите. Почетния знак получи председателят на асоциацията Милка Василева.Редакционният екип на „Форум Медикус” искрено поздравява всички отличени медици. Особено сме горди с наградите на проф. П. Переновска, носител на званието на вестника „Медик на годината” за 2015 г., както и на проф. Т. Черкезов, избран от „Форум Медикус” за Здравен мениджър на 2007 година.

* * *

По повод на Празника на научноизследователската и преподавателската дейност във висшето училище награди получиха
16 заслужили преподаватели и учени от академичната общност.
- Това е едно от най-тържествените събития за нашия университет, което традиционно провеждаме по повод на Световния ден на здравето, и отдаваме заслужено признание на научните постижения на нашите колеги и на техните усилия за развитие на научната област, в която работим, подчерта ректорът акад. Лъчезар Трайков.
Почетен знак “AESCULAPIUS”за принос в развитието на българската медицина през 2022 г. получи проф. Иван Литвиненко.
Награден знак „PANACEA” за значими постижения в препо-
давателската, научната и експертната дейност през 2022 г. бе връчен:
- В медико-клинична област – проф. Божидар Йорданов, декан на Факултета по дентална медицина, доц. Антоанета Гатева;
- В медико-биологична област – проф. Румяна Марковска-Давидкова, проф. Красимира Павлова Йончева;
- В медико-социална област – проф. Магдалена Александрова, декан на Факултета по обществено здраве.
Почетен знак „SIGNUM LAUDIS” на лента за особени заслуги за функционирането и развитието на университета бе присъден на: проф. Георги Ончев, доц. Васил Свещаров, проф. Иван Димитров, проф. Красимира Маркова, проф. Полина Ангелова Балканска-Георгиева, проф. Димитър Масларов.
С Почетен знак „SIGNUM LAUDIS” на кожен плакет бяха отличени: доц. Свилен Маслянков, доц. Тодор Узунов, проф. Миглена Кирилова-Донева, проф. Силвия Младенова.

* * *

Доц. Росен Калпачки – началник на Неврологичната клиника в УМБАЛ „Св. Анна” в София, бе удостоен със званието Знакова личност на район „Младост”. Отличието бе присъдено от сдружението за култура „Знакова личност” на стилна церемония в навечерието на Световния ден на здравето. Наградата връчи председателят на сдружението д-р Цвета Авджиева, която подчерта значимия принос на доц. Калпачки за цялостното развитие на българската неврология, както и за утвърж-
даването и прилагането на съвременните методи тромболиза и тромбектомия в модерното лечение на мозъчните инсулти. На тържеството Р. Калпачки представи свои картини, получи много поздрави, песенни привети. Присъстваха знакови личности на район „Младост”, удостоени през годините, много гости и приятели на уникалното по рода си сдружение на различни хора, обединени от любовта към изкуството, науката и културата, и призвани да правят живота по-красив.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.