Вие сте в: Начало // Всички публикации // Без респект към миналото няма бъдеще

Без респект към миналото няма бъдеще

На вниманието на д-р Асен Меджидиев
министър на здравеопазването

Уважаеми г-н министър,
Преди време, със заповед на Вашия предшественик, бе променено името на Университетската болница „Света Екатерина“.
Енергично протестираме и апелираме да отмените тази заповед, и да върнете старото име на болницата по следните съществени и основателни мотиви:
1. Името на болницата бе избрано от Александър Чирков след задълбочено обсъждане с останалите съоснователи около него и с ръководители на основните нейни звена: сърдечна хирургия, съдова хирургия, кардиология, анестезиология и реанимация, коремна хирургия и клинична лаборатория, с изключителното съдействие на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с ръководител на Катедрата по „Библеистика“ проф. Славчо Вълчанов.
Ръководни мотиви в това обсъждане бяха, че големи и авторитетни университетски болници в Европа от векове носят имената на светци, което до онзи момент у нас не беше практика.
С този факт България, като член на Европейския съюз, се присъединяваше към една вековна общоевропейска практика.
2. Освещаването на болницата и Светото ѝ кръщение бе извършено от Негово Светейшество о Бозе почившия български Патриарх Максим. При ритуала Той спомена, че в България има манастир, в който се съхраняват „Свети мощи“ на Светицата, донесени от манастира в Синай.
3. В България няма друга болница от почти 600 години, която да е осветена и кръстена от Патриарх, след Патриарх Евтимий. Този факт на кръщаване на болници на имената на светци бе последван от редица други болници в страната, които и сега носят същите имена, без участието на патриарх, което придава на болница „Света Екатерина“ специален статут.
4. Когато имената на болници, кораби и други обществено полезни сгради и учреждения и т.н. са дадени от патриарх, по стародавна и изконна традиция само друг патриарх може да промени това и никой друг. В противен случай подобен акт е кощунствен.
5. Университетската болница има аудитория, носеща името „Александър Чирков“, както това е практика в най-стария и световноизвестен СУ „Св. Климент Охридски“.
Уважаеми г-н министър,
Ние, долуподписаните саморъчно, апелираме да възстановите името на болницата, с което да се съхрани и изконно запази стародавната традиция отпреди, защото сме убедени, че който не респектира миналото, той няма настояще, а като така не може да има и бъдеще.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.