Вие сте в: Начало // Всички публикации // Ретинопатия на недоносеността

Ретинопатия на недоносеността

Данни за значимостта на проблема дискутираха водещи специалисти по офталмология и неонатология на симпозиум, организиран от Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика
Новостите в диагностиката, лечението, дългосрочното проследяване и предотвратяването на очните усложнения обсъждаха над 150 участници от България и Европа по време на научното събитие, което протече под патронажа на президента Румен Радев. В поздравителен адрес държавният глава пише: „Реализирането на този значим форум доказва стремежа към споделяне на знания и опит, което спомага за иновативни решения и нови хоризонти на развитие на медицинската наука. Уверен съм, че изводите от дискусиите ще допринесат за следването на най-високите стандарти в областта на детската офталмология“.
- Един от факторите за подобряване на грижата и намаляване на случаите с тежко зрително увреждане и слепота сред децата е безценната помощ на благотворителната инициатива „Българската Коледа“, изтъкна председателят на дружеството проф. Александър Оскар. Той подчерта, че в страната е осигурена апаратура за диагностика, лечение и проследяване, която значително повишава както възможностите на лекарите, та-
ка и медицинската грижа, която се предоставя на най-малки пациенти.
„Ретинопатията на недоносените деца е един изключително сериозен проблем, който вие упорито се стараете да решите и съм щастлив, че тя вече не е водеща причина за зрителна инвалидизация в тази възраст именно благодарение на усилията на българските неонатолози и офталмолози“, подчертава в поздравителен адрес към участниците председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване доц. Антон Тонев.
- Който дава зрение, дава живот. Всеки решен здраво-
словен проблем е голям успех – за детето, за родителите му, за обществото. Но проглеждането е като да дариш нов живот. Иновациите и технологиите днес
правят чудеса, но те са невъзможни без добрите лекари – тези думи към форума отправи кметът на София Йорданка Фандъкова. Столичната об-
щина бе официален партньор на събитието, както и Българският лекарски съюз.
Председателят на съсловната организация на лекарите д-р Иван Маджаров изтъкна, че медицината е наука, в която постиженията са колективни и напредъкът по отношение на ретинопатията на недоносеността е ярък пример за това. „Истината е, че ако няма колаборация между неонатолози, детски офталмолози, педиатри, анестезиолози и др., навременната диагностика и лечението на това социалнозначимо заболяване няма да бъдат успешни“, заяви д-р Маджаров. Към думите му се присъедини и проф. Ива Петкова, председател на Българското дружество по ретинология, с което специалистите по детска офталмология си сътрудничат тясно.
Известно е, че ретинопатията на недоносеността е водеща причина за тежко зрително увреждане и слепота при децата не само в България, но и по света. Към момента специалистите успяват да осигурят на най-малките пациенти високо ниво на медицинска помощ с надеждата тази тенденция да се запази, но целта им е в бъдеще все по-малко деца да губят зрението си в резултат на ретинопатия на недоносеността.
Темата бе задълбочено анализирана в тематични панели: ретинопатия на недоносеността през погледа на неонатолога, с акценти върху епидемиологията, патогенезата, скрининга и терапевтичните възможности.
Българският опит за високоспециализирано проследяване и лечение на ретинопатията на недоносеността и съхраняване на качеството на живот при тези деца бе представен от проф. Александър Оскар, доц. Невяна Велева, доц. Ралица Георгиева, проф. Мая Кръстева,  проф. Боряна Слънчева, доц. Галина Димитрова, д-р Огнян Младенов, д-р Лиляна Димитрова, д-р Галатея Цветкова, д-р Светла Николова, д-р Васил Маринов, проф. Ива Петкова.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.