Вие сте в: Начало // Всички публикации, За медицински специалисти // Биотехнологична атака срещу остеопорозата

Биотехнологична атака срещу остеопорозата

Prolia R /denosumab / – моноклонално антитяло, преломно медицинско откритие, силно оръжие срещу постменопаузалните фрактури

Amgen – биотехнологична компания с уникално присъствие в сферата на откриване, разработване и предоставяне на иновативни лекарствени продукти, представи пред март т.г. един от своите революционни препарати за лечение на постменопаузална остеопороза – Prolia R /denosumab/. На събитието присъстваха ендокринолози и ревматолози , както и журналисти, ангажирани с голямата тема за социалното значение на заболяването и неговото отражение върху здравето и качеството на живот на жената.

Представянето премина под патронажа на Н.пр. посланика на САЩ в България Джеймс Уорлик, който потвърди разбирането как една държава подкрепя своето производство и своите иновации. Пред високоспециализираната аудитория посланикът говори и за социалната значимост на остеопорозата, и за смисъла на лечението с неговите несъмнени ползи.

Д-р Красимира Чемишанска – изп. директор на Amgen – България, подчерта усилията на екипа на компанията, който повече от 15 години изследва биологията на костта, както и факта, че сп. „Тайм“ определя – Prolia R за едно от 10-те преломни медицински открития.

Не може да се отрече, че и досега в България е налице напредък в разбирането за заболяването, чрез мащабни кампании информация за същността и влиянието на остеопорозата достигна до населението, много са хората, които вече сами търсят изследване и лечение за своите кости. Резултати от националната програма за ограничаване на остеопорозата в България представи доц. Михаил Боянов, който изтъкна, че жените с постменопаузална остеопороза у нас са около 450 хиляди, а опасността от фрактура е реална за всяка втора жена в тази възрастова група. Не по-маловажни според специалиста са социалните вреди, свързани с фрактурите, болката, инвалидността и влошеното качество на живота. Подчертано бе още, че според проучванията изключително тежки са фрактурите на тазобедрената става, които в 20 процента от случаите довеждат до смърт в рамките на година след счупването. При дискусията многократно бе подчертан и фактът, че едва 3 на сто от пациентите с остеопороза у нас се лекуват, което се свързва с тъжната констатация, че единствено в България реимбурсацията на препарати срещу остеопороза е 25 процента, докато в повечето страни оценката на значимостта на заболяването се изразява в над 50 до 90 процента реимбурсиране.

Prolia R /denosumab/ – защо революционно ново лечение?

Denosumab е човешко моноклонално антитяло, което инхибира съзряването на остеокластите и увеличава костната плътност и здравината на костната система. В основата на създаването на препарата стои откритието, че остеопороза възниква при увеличена експресия на RANK-Ligand – протеин, който е основен медиатор на остеокластната активност. Доказано е също така, че след менопауза намалените нива на естрогените засилват отделянето на RANK Ligand, който стимулира формирането и функционирането на остеокластите, чиято активност води до: увеличена костна резорбция, намалена костна плътност, намалена здравина на костта и следователно – до повишаване на риска от фрактури. Изследователите обаче откриват и белтъка osteoprotegerin  /OPG/, който се секретира от остеобластите и е инхибитор на RANK Ligand, с което намалява преживяемостта на остеокластите. Точно в този фин механизъм се намесва Prolia R /denosumab/ – медикаментът имитира действието на естествения OPG и спира остеокластите, преди те да достигнат костта.

Големи проучвания са доказали, че лечението с Prolia R /denosumab/ бързо намалява степента на костен обмен. Ефикасността и безопасността на Prolia R /denosumab/ са изследвани при 7868 жени на възраст от 60 до 91 години, като 23,6 от тях вече са имали фрактури, преобладаващо на прешлените. Резултати от проучването FREEDOM са публикувани в сп. „New England Journal of Medicine“ и те доказват, че Prolia R /denosumab/ намалява риска от вертебрални и невертебрални фрактури на бедро и бедрена шийка, дължащи се на остеопороза. В изследванията е доказан още ефектът на Prolia R /denosumab/ върху риска от нови фрактури на прешлените и на тазобедрената става, както и за увеличаване на костната плътност /BMD/.

Prolia R /denosumab/ е инжекционен разтвор в предварително напълнена спринцовка, която съдържа 60 мг denosumab. Prolia R /denosumab/ се прилага на 6 месеца, това може да става по всяко време на деня и не зависи от приема на храна, но е нужно приложението да се извършва от обучени медицински специалисти. Изключително важно е да се подчертае, че приложението на Prolia R се съпровожда с адекватен прием на калций и витамин D при всички пациенти. Друга индикация за приложение на Prolia R /denosumab/ е при мъже на хормонално лечение за рак на простатата с увеличен риск от загуба на костно вещество.

С представянето на Prolia R /denosumab/ в България за пръв път такова иновативно лечение става широко достъпно, то може да се прилага и в доболничната помощ от ендокринолози, ортопеди и ревматолози. Препаратът е разрешен от Европейската агенция по лекарствата – ЕМА, през май 2010 г., предстои включване в Позитивния лекарствен списък. Досега около 100 жени у нас се лекуват с Prolia R /denosumab/.

37 Отговори to " Биотехнологична атака срещу остеопорозата "

 1. Има ли странични показания лекарството и ако да, какви са те ?

 2. Употребява ли се Prolia при костни метастази?

 3. Къде мога да прочета повече за Пролия. Интересува ме може ли да се използва в случай на инфекция на зъби, т.е. има ли противопоказания при болни зъби.

 4. Здравейте, Интересуват ме странични действия – при стесняване на аортата и повишен риск от инфаркт; висок холесторол.

 5. ДАРИНА БОРИСОВА казва:

  ИМА ЛИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ И ПОСЛЕДИЦИ ОТ ПОЛЗВАНЕТО НА ПРОЛИЯ

 6. какви странични и ефекти има при лечението с пролия

 7. Вера Гогова казва:

  През месец юли се установи остеопороза. Беше ми поставена първата инжекция Пролия. Постепенно установих, че остротата на зрението ми спадна. Да продължа ли с това лечение или да предпочета друго? В листовката проблем със зрението е указано като противопоказание. Моля ви за мнение. Наближава времето за поставяне на втората инжекция.

 8. Юлита Ножарова казва:

  Моля да ми кажете , дали Пролията оказва влияние на язва на дванадесетопръстника.

 9. цецка казва:

  интересуват ме страничните ефекти на медикамента

 10. Може ли да се прилага Пролията на пациенти при наличие на остеопороза и оперирани от Рак на шийката на матката?

 11. Цецка казва:

  Поставиха ми и втората инжекция, но седмица след това започна да ме сърби ръката, предимно нощем, по рядко през деня. Това страничен ефект ли е и нормално ли е. Сърбежа е влудяващ за около час след което утихва, но на другия ден ръката ми поснява.

 12. пролия при отстранена жлъчка стеатоза на черен дроб и СРЧ

 13. Дима Нанова казва:

  Оказва ли пролията влияние върху мускулите на краката:от пръстите до коляното? На 60 г съм, сложих си пролия подкожно, и месец след това започнаха нетърпимо болезнени мускулни спазми през целия ден, на моменти с много трудно стъпване върху крайниците.

 14. Гост казва:

  Атаката срещу остеопорозата следва да започне с атака срещу ситуационната незапознатост и мантрите на дезинформираност разпространявани сред населението … вкл. и по медиите.
  Костите не са направени от калций и консумацията на калций в индустриални количества (със или без витамин D) не само, че не е полезна но може да се окаже и вредна.
  Костите се изграждат на база BMPs (костни морфогенни протеини) – BMP1 -металопротеаза; BMP2 -дисулфидно свързан хомогенификатор; BMP3 -за синтезиране на костна тъкан; BMP4 – формиране на костна и зъбна тъкан от мезодерма; BMP5 -за развитие на хрущялна тъкан; BMP6 – за регулиране на хепсидина и контрол на усвояването на желязото; BMP7 -остеобластна диференциация; BMP8a -баланс костна и хрущялна таъкан; BMP8b -проявен при хипокантуса; BMP10 -трабекулация на костната сърцевина; BMP15 – за развитие на ооцити и фоликули.
  Това е система от уравнения, която не е калций и витамин D и не се регулира само от калций и витамин D.
  Едно от решенията на тази система от уравнения е да се пие ‘в авариен режим’ минерална вода с pH 9.* и да се консумира био-вода (от краставици, дини, домати, червено вино/грозде и т.н.) и да се проведе контролирана под медицински надзор детоксикация на тъканите от организма … докато не се намери някакво по-сериозно и по-устойчиво решение на системата от уравнения за балансиран синтез на BMP протеини.

 15. След поставянето на пролията станах напрегната.
  Но след две седмици вечер се появи такъв сърбеж, с такива плюски се покривах, така че вечерта и даже нощта преминаваше в чесане. Стигнах до Пирогов, но след инжекция с орбазон на следващата вечер сърбежът отново ме нападна. Бъдете, моля много предпазливи!
  Аз исках да си предпазя по този начин стомаха, но май няма да стане…

 16. Гост казва:

  Здравейте, може ли някои да напише схемата, защото чета че трябва да се пие и вит д и калции.
  Благодаря Ви предварително.

 17. Друг гост казва:

  Гост казва:

  24.05.2014 в 5:09
  е много прав! Но фармацията иска все повече печалби. Трябва да се детоскикира организамя, да се отпушат меридианите и всичко си идва на мястото. Да но това е трудно, боли и фармацията не печели!

 18. Иванка казва:

  На 19.03.2015г. ми беше инжектирана за първи път Пролиа. Около 20 дни по-късно започнаха болки в кръста, в тазобедрените стави, болки и тежест в краката,скованост от кръста надолу.Консултирах се с ревматоложката,която ми я изписа и тя ми отговори,че не може да е от инжекцията.Моля отговорете ми дали тези болки могат да бъда от инжекцията? Трудно и бавно се движа?

 19. Валентина казва:

  Здравейте Иванка! Прочетох това , което сте написали за Пролия , искам да Ви попитам сега как сте и имали подобрение от страничните ефекти. Питам Ви , защото и на мен ми предложиха да се лекувам с този медикамент.

 20. Вчера /25. 01. 2016/ на обяд ми беше инжектирано за първи път Пролия. Снощи започна да ме сърби в областта на таза /нетърпимо/. Мазах се с ментолов спирт, с детски крем Здраве, без резултат. Задрямала съм за час, но тази сутрин сърбежът е отново много силен.Започва да ме сърби и двете страни в областта под ребрата. Какво мога да предприема, за да туширам това нетърпимо състояние? Моля, ако е възможно да ми отговорите в най-кратък срок.

 21. Митева казва:

  Поставиха ми първата инжекция пролия м. 11 2016г от калция и витамин Е имам жестоко вагинално парене.Какво ще се случи ако не приемам Калций и витамин Д а само от храната ги набавим?И ам и главоболие.

 22. Митева казва:

  Поставиха ми първата Д инжекция пролия м. 11 2016г от калция и витамин инжекцияестоко вагинално парене.Какво ще се случи ако не приемам Калций и витамин Д а само от храната ги набавим?И ам и главоболие.

 23. Митева казва:

  Поставиха ми инжекция пролия м. 11 2016г от калция и витамин Д имам жестоко вагинално парене.Какво ще се случи ако не приемам Калций и витамин Д а само от храната ги набавям?Имам и главоболие.

 24. През м.юли 2016година ми инжектираха за първи път Пролиа. Слава Богу нямах никакви странични ефекти.Взимам, като добавка Коксамин с витамин К2(биоактивен калций) и вигантол за витамин Д.Тази година си правих изследване на костната плътност и плътността ми се е увеличила с 6%.Лекарите смятат,че това е много добър резултат. Продължавам с това лечение.

 25. Палова казва:

  В края на октомври ми сложиха първата инжекция пролия.След известно време започнах да се движа трудно.Имам силни болки в бедрата.Консултирах се с лекар каза ми че не може да е от инжекцията.Ходих и при втори лекар неговото мнение беше че при тези показатели е можело да се изчака. Пия калций и витамин D с малки пропуски.Да ви кажа честно съжалявам че я сложих.Чакам с нетърпение да изминат месеците и няма да повторя.Не знаех за за страничните ефекти а и ревматоложката нищо не каза за това.За мен си беше “ вземане на пари „от такива като нас.Моля ви проучете всичко предварително преди да решите да си сложите този не до там добър медикамент. Благодаря на всички за коментарите.Бяха ми много полезни.

 26. B.B казва:

  …моля Ви – ИЗБЯГВАЙТЕ “ПРОЛИА“,вече има хиляди случаи в Европа на пациенти с по 6/10 фракруеи на гръбначния стълб- след спиране на употребата. Много заведени ддела към американският производител… В Швейцария са открили медикамент който се бори с последствията на „пролиа“ който с години трябва да се приема.

 27. Весела казва:

  Моля за мнение.Майка ми е на 85г.и има остеопороза.Назначиха и пролия.Все още не и е сложена.Много я болят краката,особено лявото коляно и чувства непрекъснато парене от колената до пръстите на краката,и много трудно върви заради болките.Казват че болките са от остеопорозата и пролията ще и помогне.Да вярвам ли в това?Като чета мненията се опасявам да не стане още по-лошо.

 28. Румяна казва:

  Здравейте имам коксартроза на тазобедрена става и ми изписаха пролиа за укрепване на костта /на 45г.съм/.Като чета за страничните ефекти-направо ме е страх да си поставя инжекцията. Казаха ми че не е необходимо да приемам калций, само да приемам витамин Д в шестмесечния период. Има ли доволни лица?

 29. pawlina iwanowa казва:

  Не поставяйте пролия!Голям боклук!Уврежда костите,намалява костната плътност за 1 година с 15%.
  Бях с T-score -2.9.След 2 инжекции съм с -4.4!

 30. Предлагат ни да вкараме синьт ми в програма с денозумаб при деца с остеогенезис имперфекта Прочетохме внимателно листовката в която има доста притесняващи странични нежелани реакции Има ли хора тук които са минали през такава програма ?!?

 31. Изпитала казва:

  Слагам си вече шестата пролия. Имам несъмнена полза, защото остеопорозата на бедрената шийка, която беше 3.9 е вече 1.5 и фактически е само остеопения. Болките по цялото тяло изчезнаха! По-слаб е ефектът на гръбначните прешлени, но и при тях има полза. Единственият неприятен момент е до 2-3 седмици от слагането на инжекцията – болките по тялото се връщат, но после постепенно затихват. Много съм благодарна на лекаря, който ми я предписа!

 32. Оля казва:

  До ИЗПИТАЛА ЗДРАВЕЙТЕ какви странични ефекти имахте от пролия ? Утре ще ми я слягят и много се страхувам

 33. СЛАВА казва:

  ЗДРАВЕЙТЕ! ИМАМ ОСТЕОПОРОЗА.ПРЕЗ М.ОКТОМВРИ 2018Г ПОСТАВИХ ИНЖЕКЦИЯ ПРОЛИЯ, КАТО СЛЕДВАЩА Е ПРЕЗ М.МАРТ 2019Г/ПРЕЗ 6 М./. МОГА ЛИ ДА ПИЯ ДОПЪЛНИТЕЛНО ХРАНИТЕЛНА ДОБАВКА „БЕСТИФЛЕКС ОСТЕО“?

 34. Оля казва:

  ДО СЛАВА здравейте имахте ли странични ефекти от пролия? Мен ми я поставиха оня ден .Моята лекарка ми каза да взимам 1 т калцикинон(калций д3 и к2) и 3 перлички олисей ( вит д3)всеки ден .Интересува ме дали сте имали странични ефекти от пролия .Мен вчера ме заболя гърло и ми дразни да кашлям но не зная дали е от инжекцията

 35. Оля казва:

  Ойлесен е вит д3 а не олисей объркала съм

 36. Анонимна казва:

  Здравейте мили хора.прочетох какви глупости сте написали.С това не помагате на хората които искат да се лекуват.Как само във БЪЛГАРИЯ всички сте много компетентни по всичко,ако можете да навредите го правите много добре.Защо не прочетете малко повече и не се информирате наистина за да давате адекватни отговори.Значи аз съм жена на 47 години със остеопороза,поставени са ми вече три инжекции ПРОЛИЯ И смея да твърдя че нямам никакъв проблем даже имам подобрение като ми правиха снимка на остеоденситометър.така че смело хора не се страхувайте а се лекувайте адекватно.това само ще ви помогне да се предпазите от фрактури и е най доброто за ОСТЕОПОРОЗАТА.надявам се че съм ви била полезна.смело напред.бъдете здрави.Поздрави от мен!

 37. Нина казва:

  Моля, за по-нови мнения и коментари на вече поставили си инжекция ПРОЛИЯ. Странични ефекти, подобряване, влошаване на състоянието. Всичко, което може да помогне за събиране на повече информация. Благодаря!!!

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.