Вие сте в: Начало // Всички публикации, За медицински специалисти // Биотехнологична атака срещу остеопорозата

Биотехнологична атака срещу остеопорозата

Prolia R /denosumab / – моноклонално антитяло, преломно медицинско откритие, силно оръжие срещу постменопаузалните фрактури

Amgen – биотехнологична компания с уникално присъствие в сферата на откриване, разработване и предоставяне на иновативни лекарствени продукти, представи пред март т.г. един от своите революционни препарати за лечение на постменопаузална остеопороза – Prolia R /denosumab/. На събитието присъстваха ендокринолози и ревматолози , както и журналисти, ангажирани с голямата тема за социалното значение на заболяването и неговото отражение върху здравето и качеството на живот на жената.

Представянето премина под патронажа на Н.пр. посланика на САЩ в България Джеймс Уорлик, който потвърди разбирането как една държава подкрепя своето производство и своите иновации. Пред високоспециализираната аудитория посланикът говори и за социалната значимост на остеопорозата, и за смисъла на лечението с неговите несъмнени ползи.

Д-р Красимира Чемишанска – изп. директор на Amgen – България, подчерта усилията на екипа на компанията, който повече от 15 години изследва биологията на костта, както и факта, че сп. „Тайм“ определя – Prolia R за едно от 10-те преломни медицински открития.

Не може да се отрече, че и досега в България е налице напредък в разбирането за заболяването, чрез мащабни кампании информация за същността и влиянието на остеопорозата достигна до населението, много са хората, които вече сами търсят изследване и лечение за своите кости. Резултати от националната програма за ограничаване на остеопорозата в България представи доц. Михаил Боянов, който изтъкна, че жените с постменопаузална остеопороза у нас са около 450 хиляди, а опасността от фрактура е реална за всяка втора жена в тази възрастова група. Не по-маловажни според специалиста са социалните вреди, свързани с фрактурите, болката, инвалидността и влошеното качество на живота. Подчертано бе още, че според проучванията изключително тежки са фрактурите на тазобедрената става, които в 20 процента от случаите довеждат до смърт в рамките на година след счупването. При дискусията многократно бе подчертан и фактът, че едва 3 на сто от пациентите с остеопороза у нас се лекуват, което се свързва с тъжната констатация, че единствено в България реимбурсацията на препарати срещу остеопороза е 25 процента, докато в повечето страни оценката на значимостта на заболяването се изразява в над 50 до 90 процента реимбурсиране.

Prolia R /denosumab/ – защо революционно ново лечение?

Denosumab е човешко моноклонално антитяло, което инхибира съзряването на остеокластите и увеличава костната плътност и здравината на костната система. В основата на създаването на препарата стои откритието, че остеопороза възниква при увеличена експресия на RANK-Ligand – протеин, който е основен медиатор на остеокластната активност. Доказано е също така, че след менопауза намалените нива на естрогените засилват отделянето на RANK Ligand, който стимулира формирането и функционирането на остеокластите, чиято активност води до: увеличена костна резорбция, намалена костна плътност, намалена здравина на костта и следователно – до повишаване на риска от фрактури. Изследователите обаче откриват и белтъка osteoprotegerin  /OPG/, който се секретира от остеобластите и е инхибитор на RANK Ligand, с което намалява преживяемостта на остеокластите. Точно в този фин механизъм се намесва Prolia R /denosumab/ – медикаментът имитира действието на естествения OPG и спира остеокластите, преди те да достигнат костта.

Големи проучвания са доказали, че лечението с Prolia R /denosumab/ бързо намалява степента на костен обмен. Ефикасността и безопасността на Prolia R /denosumab/ са изследвани при 7868 жени на възраст от 60 до 91 години, като 23,6 от тях вече са имали фрактури, преобладаващо на прешлените. Резултати от проучването FREEDOM са публикувани в сп. „New England Journal of Medicine“ и те доказват, че Prolia R /denosumab/ намалява риска от вертебрални и невертебрални фрактури на бедро и бедрена шийка, дължащи се на остеопороза. В изследванията е доказан още ефектът на Prolia R /denosumab/ върху риска от нови фрактури на прешлените и на тазобедрената става, както и за увеличаване на костната плътност /BMD/.

Prolia R /denosumab/ е инжекционен разтвор в предварително напълнена спринцовка, която съдържа 60 мг denosumab. Prolia R /denosumab/ се прилага на 6 месеца, това може да става по всяко време на деня и не зависи от приема на храна, но е нужно приложението да се извършва от обучени медицински специалисти. Изключително важно е да се подчертае, че приложението на Prolia R се съпровожда с адекватен прием на калций и витамин D при всички пациенти. Друга индикация за приложение на Prolia R /denosumab/ е при мъже на хормонално лечение за рак на простатата с увеличен риск от загуба на костно вещество.

С представянето на Prolia R /denosumab/ в България за пръв път такова иновативно лечение става широко достъпно, то може да се прилага и в доболничната помощ от ендокринолози, ортопеди и ревматолози. Препаратът е разрешен от Европейската агенция по лекарствата – ЕМА, през май 2010 г., предстои включване в Позитивния лекарствен списък. Досега около 100 жени у нас се лекуват с Prolia R /denosumab/.

24 Отговори to " Биотехнологична атака срещу остеопорозата "

 1. Има ли странични показания лекарството и ако да, какви са те ?

 2. Употребява ли се Prolia при костни метастази?

 3. Къде мога да прочета повече за Пролия. Интересува ме може ли да се използва в случай на инфекция на зъби, т.е. има ли противопоказания при болни зъби.

 4. Здравейте, Интересуват ме странични действия – при стесняване на аортата и повишен риск от инфаркт; висок холесторол.

 5. ДАРИНА БОРИСОВА казва:

  ИМА ЛИ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ И ПОСЛЕДИЦИ ОТ ПОЛЗВАНЕТО НА ПРОЛИЯ

 6. какви странични и ефекти има при лечението с пролия

 7. Вера Гогова казва:

  През месец юли се установи остеопороза. Беше ми поставена първата инжекция Пролия. Постепенно установих, че остротата на зрението ми спадна. Да продължа ли с това лечение или да предпочета друго? В листовката проблем със зрението е указано като противопоказание. Моля ви за мнение. Наближава времето за поставяне на втората инжекция.

 8. Юлита Ножарова казва:

  Моля да ми кажете , дали Пролията оказва влияние на язва на дванадесетопръстника.

 9. цецка казва:

  интересуват ме страничните ефекти на медикамента

 10. Може ли да се прилага Пролията на пациенти при наличие на остеопороза и оперирани от Рак на шийката на матката?

 11. Цецка казва:

  Поставиха ми и втората инжекция, но седмица след това започна да ме сърби ръката, предимно нощем, по рядко през деня. Това страничен ефект ли е и нормално ли е. Сърбежа е влудяващ за около час след което утихва, но на другия ден ръката ми поснява.

 12. пролия при отстранена жлъчка стеатоза на черен дроб и СРЧ

 13. Дима Нанова казва:

  Оказва ли пролията влияние върху мускулите на краката:от пръстите до коляното? На 60 г съм, сложих си пролия подкожно, и месец след това започнаха нетърпимо болезнени мускулни спазми през целия ден, на моменти с много трудно стъпване върху крайниците.

 14. Гост казва:

  Атаката срещу остеопорозата следва да започне с атака срещу ситуационната незапознатост и мантрите на дезинформираност разпространявани сред населението … вкл. и по медиите.
  Костите не са направени от калций и консумацията на калций в индустриални количества (със или без витамин D) не само, че не е полезна но може да се окаже и вредна.
  Костите се изграждат на база BMPs (костни морфогенни протеини) – BMP1 -металопротеаза; BMP2 -дисулфидно свързан хомогенификатор; BMP3 -за синтезиране на костна тъкан; BMP4 – формиране на костна и зъбна тъкан от мезодерма; BMP5 -за развитие на хрущялна тъкан; BMP6 – за регулиране на хепсидина и контрол на усвояването на желязото; BMP7 -остеобластна диференциация; BMP8a -баланс костна и хрущялна таъкан; BMP8b -проявен при хипокантуса; BMP10 -трабекулация на костната сърцевина; BMP15 – за развитие на ооцити и фоликули.
  Това е система от уравнения, която не е калций и витамин D и не се регулира само от калций и витамин D.
  Едно от решенията на тази система от уравнения е да се пие ‘в авариен режим’ минерална вода с pH 9.* и да се консумира био-вода (от краставици, дини, домати, червено вино/грозде и т.н.) и да се проведе контролирана под медицински надзор детоксикация на тъканите от организма … докато не се намери някакво по-сериозно и по-устойчиво решение на системата от уравнения за балансиран синтез на BMP протеини.

 15. След поставянето на пролията станах напрегната.
  Но след две седмици вечер се появи такъв сърбеж, с такива плюски се покривах, така че вечерта и даже нощта преминаваше в чесане. Стигнах до Пирогов, но след инжекция с орбазон на следващата вечер сърбежът отново ме нападна. Бъдете, моля много предпазливи!
  Аз исках да си предпазя по този начин стомаха, но май няма да стане…

 16. Гост казва:

  Здравейте, може ли някои да напише схемата, защото чета че трябва да се пие и вит д и калции.
  Благодаря Ви предварително.

 17. Друг гост казва:

  Гост казва:

  24.05.2014 в 5:09
  е много прав! Но фармацията иска все повече печалби. Трябва да се детоскикира организамя, да се отпушат меридианите и всичко си идва на мястото. Да но това е трудно, боли и фармацията не печели!

 18. Иванка казва:

  На 19.03.2015г. ми беше инжектирана за първи път Пролиа. Около 20 дни по-късно започнаха болки в кръста, в тазобедрените стави, болки и тежест в краката,скованост от кръста надолу.Консултирах се с ревматоложката,която ми я изписа и тя ми отговори,че не може да е от инжекцията.Моля отговорете ми дали тези болки могат да бъда от инжекцията? Трудно и бавно се движа?

 19. Валентина казва:

  Здравейте Иванка! Прочетох това , което сте написали за Пролия , искам да Ви попитам сега как сте и имали подобрение от страничните ефекти. Питам Ви , защото и на мен ми предложиха да се лекувам с този медикамент.

 20. Вчера /25. 01. 2016/ на обяд ми беше инжектирано за първи път Пролия. Снощи започна да ме сърби в областта на таза /нетърпимо/. Мазах се с ментолов спирт, с детски крем Здраве, без резултат. Задрямала съм за час, но тази сутрин сърбежът е отново много силен.Започва да ме сърби и двете страни в областта под ребрата. Какво мога да предприема, за да туширам това нетърпимо състояние? Моля, ако е възможно да ми отговорите в най-кратък срок.

 21. Митева казва:

  Поставиха ми първата инжекция пролия м. 11 2016г от калция и витамин Е имам жестоко вагинално парене.Какво ще се случи ако не приемам Калций и витамин Д а само от храната ги набавим?И ам и главоболие.

 22. Митева казва:

  Поставиха ми първата Д инжекция пролия м. 11 2016г от калция и витамин инжекцияестоко вагинално парене.Какво ще се случи ако не приемам Калций и витамин Д а само от храната ги набавим?И ам и главоболие.

 23. Митева казва:

  Поставиха ми инжекция пролия м. 11 2016г от калция и витамин Д имам жестоко вагинално парене.Какво ще се случи ако не приемам Калций и витамин Д а само от храната ги набавям?Имам и главоболие.

 24. През м.юли 2016година ми инжектираха за първи път Пролиа. Слава Богу нямах никакви странични ефекти.Взимам, като добавка Коксамин с витамин К2(биоактивен калций) и вигантол за витамин Д.Тази година си правих изследване на костната плътност и плътността ми се е увеличила с 6%.Лекарите смятат,че това е много добър резултат. Продължавам с това лечение.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by Theme Junkie. Modified by Magstudio. Powered by WordPress.