Вие сте в: Начало // Всички публикации // Проф. Любомир Дянков навърши 90 години

Проф. Любомир Дянков навърши 90 години

Любомир Дянков е роден на 12 август 1932 г. в София. Завършва медицина през 1956 г. Последователно работи в Окръжната болница в Благоевград, Трета градска болница в София, в Университетската болница по ендокринология (1965-2001), в СБАЛ по травматология, ортопедия и спортна медицина (2001-2012).
Л. Дянков е автор и съавтор на повече от 180 научни публикации на български, руски, немски, английски и френски език, и на 9 книги. Приоритетни направления в творчеството му са мускулно-скелетната рентгенология и образната диагностика на ендокринните и метаболитните заболявания. Монографията „Рентгенова диагностика на ендокринните заболявания”, излязла през 1990 г., получава висока оценка в български и чуждестранни издания, а проучванията му върху приложението на ЕОП-фототехниката и върху диабетната остеоартропатия са цитирани в чуждестранни списания, монографии и ръководства. Проф. Дянков от 1990 до 2002 г. е главен редактор, а от 2003 г. – почетен главен редактор, на сп. „Рентгенология и радиология“.
Носител е на много академични награди, сред които се откроява най-високото отличие на Европейската асоциация по радиология – почетният медал на името на нейния основател Boris Rajewski.
Всички тези факти очертават един изключително активен творчески професионален път. Сухото описание на постиженията е безсилно да покаже неуморния труд, всеотдайната работа, непрестанното търсене на новото в диагностиката чрез образи.
Проф. Любомир Дянков отбеляза знаменателната годишнина в семеен кръг, с добри думи за своята съпруга Лили, която определя като „олицетворение на всички добродетели“, на своите прекрасни дъщери, както и със съкровени спомени за учителите в живота, в медицината и рентгенологията.
Редакционният екип на „Форум Медикус“ сърдечно поздравява проф. Любомир Дянков. Щастливци сме с възможността дълги години да бъдем професионални партньори и приятели с толкова фин, ерудиран и достоен представител на българската школа по образна диагностика.

Форум Медикус

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.