Вие сте в: Начало // Всички публикации // SARS-CoV-2 – вариантът Омикрон – Новият враг пред портата?

SARS-CoV-2 – вариантът Омикрон – Новият враг пред портата?

Ще изминат седмици, преди да разберем колко опасен е Oмикрон, пише научното издание Science под заглавие „Търпението е от решаващо значение“. И допълва: „Лабораторните тестове и моделите на разпространение ще покажат дали многото мутации в новия вариант представляват сериозна заплаха“. След близо две години в пандемия обаче търпението очевидно е на изчерпване: на новината, че в проба от 9 ноември т.г. в Ботсвана е открит нов вариант на SARS-CoV-2, светът отговори с паническа медийна атака, трус на борсите, затваряне на граници, изолация на Южна Африка.

Как бе открит B.1.1.529?

Ето хронологията, разказана от Science:
„Южноафрикански изследователи търсели обяснение за рязкото нарастване на случаите на инфекции в провинция Гаутенг, която включва Йоханесбург и Претория. В частната лаборатория „Lancet“ забелязали, че в много от пробите рутинните PCR тестове за SARS-CoV-2 не успяват да открият ключова цел – S гена. Феномен, наблюдаван и при варианта алфа. След секвенирането на осем от тези проби, те открили причината: вирусът е мутирал толкова силно, че тестът пропуска споменатия ген.
Резултатите са споделени с Мрежата за геномни секвенции в Южна Африка (NGS-SA), която свиква спешна среща на 23 ноември. „Бяхме шокирани от броя на мутациите“, казва Тулио де Оливейра, вирусолог от Университета в Квазулу-Натал и изследовател в NGS-SA. След срещата здравния министър и президента са информирани за появата на потенциално нов вариант на коронавируса. През следващите 24 часа екипът секвенирал още 100 произволно избрани проби от Гаутенг и резултатът бил един и същ. На пресконференция сутринта на 25 ноември де Оливейра и колегите му представят своите до-
казателства за появата на нов вариант. Са-
мо ден по-късно Световната здравна организация класифицира B.1.1.529 като „вариант, будещ безпокойство“ и го нарича Omicron. (Имената на варианти следват гръцката азбука, но в случая са пропуснати буквите Nu и Xi с обяснението, че Nu лесно може да се обърка с английското „new“, а Xi е често срещано фа-
милно име.)“
Според дефиницията на СЗО предизвикващите безпокойство варианти (Variants of Concern, VOC) са тези, при които е налице възможност да се предават по-лесно или да водят до по-тежко протичане на заболяването, или да намаляват ефикасността на съществуващите ваксини, терапии и противоепидемични мерки. „Омикрон има безпрецедентен брой мутации в шипчестия протеин, някои от които предизвикват тревога за потенциалното им въздействие върху траекторията на пандемията“, заключава СЗО.

Коктейл от мутации а ла Франкенщайн

Според платформата за геномни секвенции GitHub Омикрон е направил голям еволюционен скок, като е генерирал 50 генетични промени в сравнение с т. нар. „див тип“ на вируса от Ухан. Сред тях са 32 мутации в гена на шипчестия протеин, 15 от които са в т. нар. Receptor-Binding Domain (RBD), тази част на вируса, от която зависи ефикасното му проникване в човешката клетка. За сравнение – при силно заразния Делта вариант мутациите в този епитоп са само две. Дори за окото на неспециалиста самото изреждане на мутациите в шипчестия протеин при Делта и Омикрон изглежда страховито:
Делта: T19R, del157-158, L452R, T478K, D614G, P681R, D950N;
Омикрон: A67V, Δ69-70, T95I, G142D/Δ143-145, Δ211/L212I, ins214EPE, G339D, S371L, S373P, S375F, K417N, N440K, G446S, S477N, T478K, E484A, Q493K, G496S, Q498R, N501Y, Y505H, T547K, D614G, H655Y, N679K, P681H, N764K, D796Y, N856K, Q954H, N969K, L981F;
„Трудно е да се каже колко заразен е вирусът, ако се позоваваме само на мутациите“, казва Арис Кацуракис, еволюционен биолог от Университета в Оксфорд. „Но ако търсим мутации, които влияят на трансмисивността, в случая всички те са налице“.
„Повече невинаги означава по-лошо: мутациите понякога работят в синхрон, за да направят вируса по-опасен, но също така могат взаимно да се неутрализират. Важно е да се добие представа за целия вирус“, смята д-р Пени Мур от Националния институт по инфекциозни заболявания в Южна Африка. Според нея изучаването на единична мутация може да се окаже подвеждащо. Така например новият вариант носи мутацията N501Y, за която се смята, че позволява на вируса да се „захваща“ по-здраво за човешките клетки. Тази мутация присъства и в Алфа варианта и е свързана с неговата по-висока трансмисивност. „Въпреки това, в крайна сметка именно Делта стана вариантът, който е по-заразен и от Алфа, а той няма тази конкретна мутация, но има други, които подобряват предаването“, посочва д-р Мур. Нейният екип е сред десетките по света, които изследват дали настоящите ваксини ще работят и срещу Омикрон.

И все пак, по-заразен ли е новият вариант?

След неговата поява честотата на инфекциите в Южна Африка почти се удвоява на дневна база. В понеделник, 29 ноември, 2273 души са положителни за SARS-CoV-2, във вторник – 4373, а в сряда – 8561. Над 70% от случаите са в района на Йоханесбург, където бе установено разпространение на новия вариант.
Експерти по обществено здравеопазване смятат, че има голяма вероятност новият вариант вече да се разпространява „под радара“ в редица страни извън тези, където са открити случаи, като отбелязват, че първата инфекция в Хонконг е на пътник, пристигнал от Южна Африка на 11 ноември.
В Нидерландия Омикрон е открит в проби, взети 11 дни преди да стане известно за неговото съществуване.
Всичките деветима носители на новия вариант в Шотландия са се заразили на частно парти и нямат връзка с пътуване до Южна Африка.
„Увеличаването на случаите, независимо от промяната в тежестта на заболяването, може да се окаже предизвикателство за системите на здравеопазване и може да доведе до повишена заболяемост и смъртност. Въздействието върху уязвимите групи от населението ще бъде значително, особено в страни с нисък обхват на ваксинации“, гласи едно от заключенията на СЗО.

Възможен ли е хорър сценарият – Омикрон да се окаже и по-смъртоносен?

„Прагматично погледнато, силно заразен вариант, но предизвикващ леко протичащо заболяване, би бил част от решението, а не част от проблема“, пише читател във форума на германското издание Die Zeit, след съобщенията на клиницисти от Южна Африка, че първите заразени с Омикрон имат леки оплаквания, най-вече от мускулни болки и сил-
на отпадналост.
Ако обаче B.1.1.529 продължи да се разпространява, ще отнеме известно време, преди да могат да бъдат оценени неговите ефекти по отношение на тежестта на заболяването.
„Както е известно, много вероятно е при възрастни хора и хора с хронични заболявания COVID-19 да има тежки, често животозастрашаващи после-
дици.  Но групите от населението, които често са изложени първи на нов вирус, са по-млади, по-мобилни и сравнително здрави хора. И в случая първите пациенти са студенти от университетски клъстер, при които тежко протичащо заболяване е малко вероятно“, отбелязват от СЗО. И предупреждават, че на базата на единични случаи не може да се твърди, че Омикрон е безобиден.

Най-важното – ще останем ли без основното си оръжие – ваксините?

От отговора на този въпрос зависи дали ще се стигне до рестарт на пандемията, т. е. дали ще се върнем там, където бяхме преди появата на ваксините.
„На този етап никой не може да каже какво ни очаква“, подчертава Кристиан Дростен – директор на Института по вирусология на Charité в Берлин. Според него благодарение на многото мутации в S-протеина Омикрон може да стане първият мутант, способен на истинско имунно бягство (Immune escape), т. е. той може да заобиколи имунната защита, изградена срещу други варианти на SARS-CoV-2 след преболедуване или ваксинация. Освен това все още не може да се каже как ще се държи вариантът в страните с високо ваксинално покритие. Тъй като процентът на ваксинация в Южна Африка е много нисък – около 30%, не може автоматично да се заключи, че бързото разпространение там се дължи именно на успешно имунно бягство.
Според експерти още по-трудно е да се прогнозира потенциалът на вируса за заобикаляне на клетъчно медиирания имунитет. Проф. Пол Морган, имунолог от Университета в Кардиф, смята, че най-вероятният резултат ще бъде избледняване, а не пълна загуба на имунитет: „Вирусът не може да изгуби всеки един епитоп на повърхността си, защото ако го направи, шипчестият му протеин ще бъде нефункционален. Така че, дори ако някои от антителата и Т-клетките може вече да не действат, ще има други, които ще останат ефективни“. Според него по-нататъшното усилване на тази защита чрез разширяване на достъпа до бустерни дози ваксини е добра идея.
И накрая, ако вариантът Омикрон наистина успява в значителна степен да заобиколи имунния отговор, остава възможността за модифициране на съществуващите ваксини. Според Европейската агенция по лекарствата (EМА) в период от две седмици ще стане ясно дали сегашните ваксини са ефективни и срещу новия вариант. „Ако се наложи разработването на актуализирана ваксина, насочена конкретно срещу Омикрон, ще отнеме до четири месеца, за да бъде тя одобрена за употреба в ЕС“, каза директорката на агенцията Емер Кук пред Европейския парламент.

Маргарита ШАПКАРОВА

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.