Вие сте в: Начало // Всички публикации // Военномедицинската академия навърши 130 години

Военномедицинската академия навърши 130 години

Заради пандемичната обстановка честването на празника бе символично чрез полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите медицински чинове.
- Това е изключително задължаваща годишнина на една от най-авторитетните институции в България. През всички тези години ние сме се стремили с чест да изпълняваме повелите на нашите предшественици, които ни заклеха да бъдем еталон във всяко едно отношение, заяви проф. Венцислав Мутафчийски.
Той подчерта, че въпреки усложнената обстановка централната болница в София е изцяло реновирана, извършени са стратегически промени и преоборудване и в част от другите военни болници.
- Успяхме да създадем нови стандарти в националното здравеопазване и показахме как трябва да бъдат изградени структурите. Що се отнася до бъдещето – то е такова, каквото са ни го завещали основателите на болницата. Тя трябва да бъде технологична и именно в тази насока ще бъдат съсредоточени нашите усилия занапред – да надграждаме с нова апаратура, нови знания и екипи, които да бъдат на световно ниво, заяви още началникът на ВМА.
„Чест прави на поколенията военни медици, че благодарение на тяхната всеотдайност и професионализъм Военномедицинската академия винаги е била на нивото на изискванията и поставените задачи са ре-
шавани успешно“. Това по-
сочва президентът Румен Ра-
дев в поздравителен адрес до ръководството и служителите на Военномедицинската академия по случай отбелязването на 130 години от нейното създаване.
Държавният глава откроява традициите във ВМА и усилията на служителите в лечебното заведение, благодарение на които днес то е съвременен научно-образователен и диагностично-лечебен комплекс. Президентът определя ВМА ка-
то един от основните стълбове на родната медицина
- С гордост мога да кажа, че и аз съм продукт на ВМА, тъй като 30 от тези 130 години история и аз съм бил част от ВМА макар и като пациент. Благодаря на всички вас, заяви зам. -министърът на отбраната Пламен Йорданов.
Благодарност към всички екипи отправи и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той подчерта, че славните победи на Българската армия са немислими без ролята на военните медици.
Признателност за всекидневните усилия на медиците изказа и д-р Тома Томов, зам.-министър на здравеопазването.
- И през последната година и половина ВМА доказа, че е еталон за организация, смелост, за добра медицинска практика и за уважение – от и към пациентите. Вие трябва да бъдете горди, защото съм сигурен, че в умовете и сърцата на всички българи ВМА в повечето случаи е последна надежда. ВМА е била водеща от създаването си. И вярвам, че ще продължи да бъде такава и занапред, заяви д-р Иван Маджаров.
- Всички разчитаме на вас, и всички, които сме работили тук се гордеем, че сме част от ВМА. Академията винаги е била отговорна и на ниво, когато има извънредна ситуация – авторитет, с който се ползва не само в страната, но и в чужбина, подчерта проф. Красимир Гигов, генерален директор на БЧК.
Той награди началника на ВМА със златен медал за заслуги към БЧК, за дългогодишна дейност и постигнати високи резултати.
Десетки служители на ВМА бяха отличени за висок професионализъм при изпълнението на своята мисия в спасяването на човешки живот.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.