Вие сте в: Начало // Всички публикации // Зимата идва – ще се сбъднат ли най-мрачните прогнози?

Зимата идва – ще се сбъднат ли най-мрачните прогнози?

Почти 18 месеца след първия локдаун на Обединеното кралство Кралското медицинско дружество проведе уебинар на тема „Ваксини, варианти и инфекции: очакванията за тази зима“, съобщи BMJ на 24 септември т. г.
През миналата пандемична зима не се сбъднаха прогнозите за една „перфектна буря” – пандемия от SARS-CoV-2 и грипна вълна.
Какъв е вероятният ефект от грипа през тази зима?
Последният доклад на Public Health England, базиран на данни от 13 до 19 септември т.г., показва, че грипната активност в момента е много ниска. Въпреки това Шарън Пийкок, ръководител на Обединения геномен консорциум COVID-19 UK, предупреди: „Мисля, че има причина за притеснение. През миналата година имахме много малко грипни инфекции, така че естественият ни имунитет е намалял в известна степен през това време”. Тя цитира математически модели на Warwick University, според кои-
то можем да станем свидетели на голям брой случаи. От друга страна, все още не сме на предпандемични нива на социална активност и хората в по-голяма степен осъзнават важността да не се ходи на работа с кашлица или симптоми, по-добни на настинка. Това, в комбинация с други мерки като социалното дистанциране и по-честото миене на ръцете, може да предложи известна защита срещу грипните вируси.
Предотвратяването на вътреболничните комбинирани инфекции ще бъде проблем през тази зима, смята Шарлот Съмърс, консултант по интензивно лечение: „Тази зима ще бъде изключително предизвикателна от гледна точка на инфекциозния контрол, за да се отделят пациентите с RSV (респираторен синцитиален вирус) от тези с грип и от другите с COVID. Ако нямаме бързи мултиплексни тестове, ще имаме проблеми“. Тя посочи, че през изминалата година почти не е имало RSV инфекции, детските интензивни отделения са били почти празни, докато сега „случаите с RSV изобилстват“.
Какъв е ефектът от завръщането на децата на училище?
Училищата отвориха врати. Сара Уокър, професор по медицинска статистика и епидемиология и главен изследовател на националното проучване на инфекциите с COVID-19, казва: „Ако погледнете Шотландия, процентите се повишиха много бързо след началото на учебната година. В Англия новите случаи сред 5- до 14-годишните нарастват с 80% седмично до 811 на 100 000, в периода, приключващ на 19 септември. Случаите започват да се увеличават и във възрастовите групи на техните родители. Училищата в Лестър се върнаха седмица по -рано от другите райони в Англия. Броят на заболелите сред децата в училищна възраст се е повишил до 979 на 100 000 до 13 септември, но скокът може да е достигнал своя предел“.
Можем ли да очакваме, че друг вариант на SARS-CoV-2 ще причини проблеми?
Шарън Пийкок отбелязва, че четирите причиняващи загриженост варианта на коронавируса се появиха преди началото на кампанията за ваксинация и че от появата на делта варианта цари затишие. Но тя добавя: „Мисля, че с времето ще се появят нови варианти. Това е неизбежно и все още има да извървим доста дълъг съвместен път с този вирус“. Проф. Сара Гилбърт, водещ учен зад ваксината Oxford-AstraZeneca, представя по-оптимистична гледна точка: „Обикновено вирусите стават по-малко вирулентни, когато циркулират по-широко. Видяхме това с вирусите на пандемичния грип и няма причина да мислим, че ще имаме по-вирулентна версия на SARS-CoV-2. Постепенно ще се развива имунитет, както при другите коронавируси. Вече живеем с четири други коронавируси и в крайна сметка SARS-CoV-2 ще стане един от тях“.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.