Вие сте в: Начало // Всички публикации // Експертният съвет по имунопрофилактика препоръчва: Да не се прибързва с решение за допълнителна доза

Експертният съвет по имунопрофилактика препоръчва: Да не се прибързва с решение за допълнителна доза

Окончателно решение за поставянето на допълнителна доза от ваксините срещу COVID-19 ще бъде взето на национално ниво, едва след като Европейската агенция по лекарствата оцени данните за прилагането на такава доза.
Около това мнение се обединиха членовете на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката. В заседанието на 9 т.м. участваха председателят на съвета проф. Елисавета Наумова, гл. държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, д-р Галин Каменов от НЦЗПБ, проф. Татяна Червенякова – гл. координатор на Експертния съвет по инфекциозни болести, проф. Боряна Слънчева – гл. координатор на Експертния съвет по неонатология, проф. Йорданка Стоилова – гл. координатор на Експертния съвет по епидемиологоия, Мария Попова – директор на дирекция „Проследяване на лекарствена безопасност и клинични изпитвания“ към ИАЛ, д-р Нели Таринска – началник на отдел в дирекция „Лекарствена политика“ към МЗ, проф. Пенка Переновска – гл. координатор на Експертния съвет по педиатрия, проф. Мариана Мурджева – гл. координатор на Експертния съвет по клинична имунология, проф. Здравко Каменов – гл. координатор на Експертния съвет по вътрешни болести.
Присъстващите огласиха мнението, че усилията на здравната система трябва да бъдат насочени към повишаване на ваксинационния обхват сред гражданите, които все още не са имунизирани или не са със завършен ваксинационен курс. Експертите смятат, че при прилагането на допълнителна доза от ваксините срещу COVID-19 е добре да се прилага индивидуален подход към всеки човек в зависимост от здравословното му състояние.
Пресцентър на МЗ

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.