Вие сте в: Начало // Всички публикации // Везните се наклоняват в полза на бустер дозата

Везните се наклоняват в полза на бустер дозата

Делта вариантът на SARS-CoV-2 вече е наличен в повече от 170 страни по света. „На фона на нарастващия брой инфекции, причинени от този силно заразен вариант, и съществуващите опасения, че имунитетът, генериран от ваксините, може да избледнее с течение на времето, някои държави обмислят дали да дадат допълнителни дози на напълно ваксинираните”, констатира изданието Nature. И допълва, че трета доза може да не е необходима за повечето хора, а и ще отклони така необходимите ресурси за страните от Третия свят. Според Nature решението за прилагането на бустерна доза е трудно и почти сигурно ще бъде взето въз основа на непълни научни доказателства.
Междувременно на 4 август т.г. Световната здравна организация призова за мораториум върху бустерите поне до края на септември. И определи подобна политика като срамна от морална гледна точка. Ясно е обаче, че повечето страни едва ли ще се вслушат в призива на СЗО. САЩ, Великобритания, Франция, Германия вече обявиха своите планове за бустер ваксинация, а растящ брой страни като Китай, Русия, ОАЕ вече предлагат допълнителни дози на своето население. Израел отново повежда класацията – само през август трета доза ваксина срещу COVID-19 получиха над 2 300 000 души.
Резултатите от последните проучвания допълнително могат да наклонят везните в полза на бустерната ваксинация.
В сравнение с алфа варианта, делта вариантът удвоява риска от хоспитализация, съобщи British Medical Journal, като цитира екип от Public Health England, който е анализирал над 40 000 случая на COVID-19 в Англия в периода от края на март до края на май т. г. През това време в изследваната популация делът на делта на-раства с течение на времето до две трети от инфекциите. От засегнатите 1,8% са напълно ваксинирани, 24% – частично ваксинирани, а 74% не са ваксинирани. В споменатия период средно всеки 50-и пациент е лекуван в болница в рамките на 14 дни след положителен PCR тест. „При риск от хоспитализация, който е 2,26 пъти по-висок, разпространението на делта варианта сред неваксинираните ще окаже значително по-голяма тежест върху здравната система, в сравнение с периода с доминиращ алфа вариант”, посочват авторите в публикация в Lancet за резултатите от изследването.
Степента на ефикасност на ваксините на Pfizer/BioNTech и Oxford/AstraZeneca намалява по-рано от очакваното. Това сочат данните от британското проучване ZOE COVID. При Pfizer/BioNTech защитата е спаднала от 88 на 74% след пет до шест месеца, а при AstraZeneca – от 77 на 67%. Предишен анализ показваше, че ваксините осигуряват защита за поне шест месеца. Из-
следователите препоръчват бърза бустер ваксинация, особено за възрастни хора.
„В най-лошия случай при възрастните хора и здравните работници, които бяха ваксинирани първи, защитата може да падне под 50% до зимата”, казва Тим Спектор, ръководител на проучването. „Това ясно показва, че трябва да действаме. Не можем просто да стоим встрани и да наблюдаваме как защитният ефект бавно намалява, докато броят на случаите и рискът от инфекция остават високи“, заявява той пред телевизия BBC.
Междувременно двете компании – BioNTech и Pfizer,
предоставиха на американската агенция по храните и лекарствата (FDA) допълнителни данни за одобрение на бустер ваксинацията. В изпитване във фаза III са участвали 306 души на възраст от 18 до 55 години, които са получили третата доза от ваксината между 4.8 месеца и 8 месеца след приключване на основния цикъл на ваксинация. Един месец след бустерната доза титрите на неутрализиращите антитела срещу щама от див тип на SARS-CoV-2 са 3,3 пъти по-високи от титрите след конвенционалната втора доза. В следващите седмици данните от проучването ще бъдат
предоставени и на Европейската агенция по лекарствата (ЕMA).
Реакцията към ваксинацията след третата инжекция се определя като „лека до умерена“ и „сравнима или по-слаба“ с тази след втората игла. Най-честите странични ефекти са болка на мястото на инжектиране, отпадналост, главоболие, мускулни и ставни болки, и втрисане.
„Напълно ваксинирани и въпреки това заразени или болни: броят на тези пробивни инфекции нараства и смущава много хора”, пише изданието Deutsches Ärzteblatt. Според публикацията подобни случаи не бива да се тълкуват като знак, че ваксините не работят.
Не е изненада за учените, че ваксинираните хора все пак могат да се заразят. „Ние знаехме от самото начало, че ваксините не са 100% ефективни. Дори в клиничните изпитвания бяха заразени напълно ваксинирани хора“, обясни Карстен Вацъл, имунолог в Института „Лайбниц“ в Дортмунд. Поради това естествено ще се появяват все повече и повече ваксинални пробиви, колкото повече хора са имунизирани.
Инфекциозният имунолог Ерик Сандер от берлинската Charité също очаква определен брой такива инфекции. „Особено когато става дума за респираторен патоген, който засяга горните дихателни пътища, размножава се там и се предава оттам, е трудно да се постигне стерилен имунитет. А само при такъв имунитет може да се очаква пълно предотвратяване на предаването“.
Според института „Роберт Кох” (RKI) от началото на имунизационната кампания до 17 август т.г. в Германия са отчетени 13 360 симптоматични пробива във ваксинацията. До онзи момент 48 млн. души в страната са били напълно ваксинирани, но за част от тях необходимите за пълна защита две седмици след втората доза не са били изтекли.
Броят на ваксиналните пробиви е важна мярка за определяне на ефективността на ваксинациите. „Тук виждаме две неща: От една страна, броят на тези инфекции все още съставлява по-малката част от общите инфекции, въ-
преки че групата на ваксинираните съставлява по-голямата част, от което може да се за-
ключи, че ваксинацията предпазва от инфекция“, казва Карстен Вацъл. От друга страна, при ваксинираните инфекциите са значително по-леки: „В Германия говорим за защита срещу симптоматична инфекция между 80 и 90%, а в случаи на тежки инфекции – дори и по-висока. Това обяснява защо в интензивните отделения лежат почти само неваксинирани“.
Ерик Сандер също подчертава, че рискът от сериозно заболяване е значително по-малък при хора, които са напълно ваксинирани. Въпреки това, има значение колко отдавна е била ваксинацията, както и принадлежността към някоя рискова група. Проучване от Израел наскоро показа, че само шест от 152 пациенти, които са се заразили с COVID-19, въпреки че са били ваксинирани, преди това са били здрави. Всички останали са имали тежки заболявания, включително високо кръвно налягане, диабет, хронична бъбречна недостатъчност, рак, сърдечни или белодробни заболявания. Друг фактор е отслабената имунна система, например по-
ради трансплантация на орган или химиотерапия.
Самият Израел от пример за подражание с бързата си кампания за ваксинация в началото на годината, през изминалия месец се превърна в знаме на антиваксърите, които тълкуват настъплението на четвъртата вълна в страната като доказателство за неефикасност на ваксините.
На 30 август т.г. Израел оглави световната класация с най-голям брой нови случаи на глава от населението на дневна база – 11 133 (при направени над 100 000 теста). Според здравните власти обаче кампанията за третата, бустерна доза вече дава резултат в намаляването на тежките случаи. На 1 септември те бяха 675, като 158 от тези пациенти са на респиратори. Много от тежко болните пациенти продължават да бъдат тези, които нямат приключен цикъл на ваксинация срещу вируса. Според по-раншни данни на здравното министерство делът на тежките случаи сред неваксинирани израелци на възраст над 60 години към 25 август е 267.6 тежки случая на 100 000. Сред напълно ваксинираните в тази възрастова група цифрата е 19.2 на 100 000, а сред частично ваксинираните – 58.7 на
100 000.
„Мнозина са объркани от факта, че повече от половината от хоспитализираните в Израел са ваксинирани, те смятат, че това означава, че ваксините не работят“, пише Джефри Морис, професор по биостатистика в University of Pennsylvania. Според неговия анализ в Twitter данните доказват точно обратното.
Процентът на ваксинираните сред болничните пациенти се влияе от това каква част от населението вече е ваксинирано и на каква възраст е: колкото по-висок е процентът на ваксинация, толкова по-голям е делът на ваксинираните сред болничните пациенти – просто защото има повече ваксинирани, отколкото неваксинирани. Ако всички хора са ваксинирани с ваксина, която намалява риска от тежко протичане на COVID-19 с 99 процента, пак ще има много хора, които трябва да бъдат хоспитализирани с болестта. Делът на ваксинираните сред болничните пациенти тогава ще бъде сто процента – въпреки отличната ефективност на ваксината.
„Ваксините са чудесни оръжия, но не са непроницаема броня”, отбелязва американското издание за медицински новини и анализи STAT по повод решението на администрацията на президента Байдън след 20 септември т.г. да предложи бустерна доза на ваксинираните американци 8 месеца след втората доза.
Анна Дърбин – експерт по ваксините в Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, смята, че високата летва, поставена от резултатите във фаза III на клиничните изпитвания на ваксините на Pfizer и Moderna, оказва отрицателно въздействие върху политиката на САЩ по отношение на ваксинирането.
„Мисля, че тези ваксини са жертва на собствения си успех“, казва Дърбин. „Не очакваме нищо друго освен съвършенство. И ако те са по-малко перфектни, настояваме за бустер“.

Маргарита Шапкарова

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.