Вие сте в: Начало // Всички публикации // Видеоуроци за битката с овариалния карцином

Видеоуроци за битката с овариалния карцином

През септември АстраЗенека България ще проведе дигитална информационна кампания за заболяването. Зад инициативата за повишаване на осведомеността за болестта застават специалистите проф. Радка Кънева – ръководител на Центъра по молекулна медицина, МУ в София, д-р Борис Кръстев – хематолог и онколог, Елена Анастасова – онкопсихолог в КОЦ в Пловдив, както и йога инструкторите Анастасия Манлихер и Габриела Костова. В кратки видеопослания всеки от тях дава ценна информация, според специалността си, за рака на яйчниците, неговите симптоми, рискови фактори, диагностика, психологически съвети, препоръки за хранене и физическа активност. Записите са достъпни на интернет портала за пациенти – www.azcare.bg.
Овариалният карцином е 7-ят най-разпространен рак сред жените в световен мащаб, а в България е на 6-о място сред злокачествените  заболявания. Всяка година около 240 000 жени в света и около 800 в България чуват диагнозата рак на яйчниците, като Европа е сред регионите с най-висок брой на нови случаи на болестта в света. Заболяването засяга предимно жени над 50 години в менопауза.
- Ракът на яйчниците възниква от клетки в яйчниците, фалопиевите тръби или перитонеума. Това се случва, когато нормални клетки в тези области се изменят и нарастват без контрол, казва д-р Кръстев. По думите му приблизително 20-30% от случаите на рак на яйчниците се откриват в ранен стадий, а в същото време ранното установяване на болестта обикновено е свързано с повече възможности за лечение. Ракът на яйчниците протича със симптоми, които се проявяват по-често при напреднало заболяване, но симптоми могат да се изявят и при ранните стадии. Те не са специфични и могат да бъдат следствие на друго заболяване. Някои от тях са: болка в корема или таза, вагинално кървене, запек, подут корем, диария, силна умора, често уриниране. При напреднал епителен рак на яйчниците се проявяват и други симптоми: увеличаване на обиколката на корема, подут корем, гадене, загуба на апетит, лошо храно-смилане, чувство за бързо засищане при хранене, затруднено дишане. Д-р Кръстев припомня, че сред рисковите фактори за поява на рак на яйчниците са възраст, наднормено тегло, късно забременяване или липса на бременност, ранна първа менструация, както и късно настъпване на менопауза, прием на хормонална терапия след менопауза, фамилна история за рак на яйчник, рак на гърда или рак на дебелото черво, носителство на BRCA мутация, генетични състояния, свързани с наследствени ракови синдроми.
За генетичната предразположеност към заболяването разяснения дава проф. Р. Кънева. По думите й около 10% до 20% от случаите на рак на яйчниците възникват, защото генетична промяна се предава наследствено в едно семейство.
- Тези наследствени генетични промени, обуславящи риск от развитие на рак, се наричат герминативни мутации.Те се унаследяват и се откриват във всички клетки на организма. Генетични промени, възникнали в туморни клетки, се наричат соматични мутации. Те възникват спонтанно и не се унаследяват. Соматичните му-тации се откриват в 5-7% от случаите на овариален карцином, казва проф. Кънева. Генните мутации се установяват чрез изследвания. При установяване на раково заболяване, генетичното изследване, наречено туморно ДНК секвениране, се провежда, за да се определи дали раковите клетки имат генетични промени, което да помогне при избора на най-подходящото лечение. Проф. Кънева съобщи, че при приблизително 6% – 25% от случаите на рак на яйчниците има мутация в гените BRCA1 или BRCA2. Ето защо изследването на BRCA мутационния статус е важно за прогнозата и превенцията на заболяването.
Част от видео обръщенията, публикувани на www.azcare.bg, и много друга полезна информация ще бъдат споделени през месеца за борба с рака на яйчниците и във Facebook страницата „Животът те обича“.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.