Вие сте в: Начало // Всички публикации, За медицински специалисти // Ехографията – колко много възможности…

Ехографията – колко много възможности…

Ултразвуковото или ехографското изследване е широко използван метод в медицината и дава много възможности на лекарите да откриват и лекуват болести. Прилага се повече от 30 години и няма данни за вреден ефект върху пациентите.

Съвременните ехографски апарати имат възможност за цветен, високо енергиен и спектрален доплер и триизмерно изобразяване.

Ехография се прави на повърхностни структури (щитовидна жлеза, млечни жлези, повърхностни лимфни възли). Допълнително – освен стандартното неинвазивно изследване, могат да се извършват инвазивни манипулации под ехографски контрол. Ехография се прави и на малък таз – ендовагинална ехография, трансректална ехография на простатна жлеза и ректална стена. Посредством изследването могат да бъдат сканирани пикочният мехур, простатната жлеза и скротумът при мъжете, както и яйчниците и матката при жените.

Абдоминалната ехография например включва проследяване на черния дроб, жлъчната система и жлъчните пътища, панкреаса, слезката, бъбреците и надбъбреците.

Съвременното ехографско изследване дава възможност на специалистите да визуализират различни патологични процеси извън коремните органи – в ретроперитонеалното пространство, да бъдат откривани интраперитонеални находки или проследявани предната коремна стена, гастроинтeстиналният тракт, чревната исхемия и др.

Ултразвуково изследване се прави и на торакс – проследяват се плеврални изливи и плеврални сраствания, пристенни тумори и кисти в белия дроб и в предния медиастинум. Под ехографски контрол се прави и плеврална пункция.

Ехографското изследване е универсално за всички специалности, но най-вече намира приложение в хирургията и урологията, в акушерството и гинекологията, в кардиологията (ехокардиография), в нефрологията, неврологията, ендокринологията, хематологията, дерматологията, в лицево-челюстната хирургия, в офталмологията, УНГ и др.

В Александровска болница съществуват няколко кабинета за ехографска диагностика, като повечето работят с НЗОК, а специалистите са преминали обучение по ехографска диагностика.

Не може категорично да бъде посочена специалност, в която това изследване да бъде от решаващо значение в лечебния процес. Но ще дам пример със заболяванията на коремните органи: например при ехография на черен дроб могат да бъдат открити хепатит, стеатоза, цироза, течни лезии (вродени кисти, ехинококоза, абсцеси), солидни лезии – злокачествени (метастази) или доброкачествени (хемангиоми). Уместно е да отбележим, че при лапароскопска ехография на черен дроб информацията, която се получава, може изцяло да промени терапевтичния подход.

Други важни болести, при които ехографията е от първостепенно значение, са първичните злокачествени тумори и редките патологични находки – например Peliotis hepatic. Това е рядко срещано състояние, предимно при пациенти със СПИН, при употребяващи анаболни стероиди или орални контрацептиви. Ехографско изследване се прави при трансплантация на черен дроб – предоперативно се прави оценка на чернодробните съдове както на донора, така и на реципиента, същото се прилага и при трансплантация на бъбреци.

С няколко думи ще очертая какво включват конкретните ехографски изследвания при отделни органи и системи. Колегите отлично знаят тази информация, но аз бих искала да я отправя по-скоро към пациентите.

При жлъчната система се прави ехография на жлъчния мехур и на жлъчните пътища (холелитиаза, холедохолитиаза, емпием и др.)

Ехографията на панкреаса е насочена към възпалителните заболявания, течните и солидните лезии, ендокринните тумори и пр.

При ехография на бъбреците се изследват различни вродени лезии, нефролитиаза и др. Тук се използва доплер-изследване на бъбреците – цветен доплер, пауър доплер, пулсов доплер.

Приносът на ехографското изследване в цялостната медицинска практика е толкова солиден, поради което винаги е трудно да бъде обхваната цялата информация в няколко реда. Целта на тези редове е преди всичко познавателна.

На територията на Александровска болница болните могат да направят всички тези изследвания в специализираните кабинети. Интересуващите се пациенти могат да се обадят за записване за преглед на тел. 02/9230256.

Д-р Калина КРЪСТЕВА

2 Отговори to " Ехографията – колко много възможности… "

  1. magdalena казва:

    Здравейте.Бих искала да попитам дали мога да си направя цялостна коремна ехография при вас,тъй като имам оплаквания?Благодаря предварително.

  2. Здравейте аз бих Ви препоръчала за ехография доц.Валери Чакърски в МА.Той е най-великия в тази област за мен!Перфектен диагностик и човек с главно Ч!Освен това се занимава и с билколечение и с алтернативна медицина и хомеопатия,което е много важно за организма!

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.