Вие сте в: Начало // Всички публикации // Ключови думи: скрининг и ваксинация

Ключови думи: скрининг и ваксинация

От 20 до 26 януари 2020 г. за тринадесети път у нас се отбелязва Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка (РМШ). В България инициативата се провежда под патронажа на Комисията по здравеопазването към 44-тото Народно събрание. Стартът на инициативата бе даден в сградата на Народното събрание от председателя на НС Цвета Караянчева и от председателя на Комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова.

Със своята Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка България принадлежи към групата от 98 държави в света (51% от всички страни), които имат национални програми за имунизация срещу РМШ, финансирани с публични средства. Националната програма осигурява безплатна имунизация срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст, като всеки родител, който желае да имунизира дъщеря си, следва да се обърне към личния си лекар и да получи повече информация на сайта на Националната програма http://hpv-vaccine.bg.

В световен мащаб ракът на маточната шийка се нарежда на четвърто място по честота и смъртност. Той е най-често срещаното заболяване, свързано с човешкия папилома вирус (HPV), като почти всички случаи на РМШ се дължат на HPV инфекция. През 2018 г. са регистрирани около 570 хил. заболели в света. Очакванията на Международната агенция за изследване на рака са до 2040 г. техният брой да достигне близо 777 хил. През 2018 г. в света от РМШ са починали приблизително 311 хил. жени. В Европа всяка година с РМШ се диагностицират около 61 хил. жени, а близо 26 хил. умират от заболяването.

В България РМШ е на четвърто място по процентно разпределение на най-честите злокачествени заболявания при жените със 7,4% за 2014 г. и 7,1% за 2015 г.

Най-високият процент заболяемост се наблюдава във възрастовата група 30-44 години, с около 1300 случая годишно. Смъртността от РМШ в България е нараснала 3 пъти – от 1.8/100 000 през 1980 г. до 5.7/100 000 през 2015 г. Въпреки това само 8% от подлежащите на имунизация момичета у нас са обхванати с ваксина срещу HPV, с което страната ни чувствително изостава от целите на СЗО и постиженията на развитите страни в Европа и света.

Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка бе отбелязана в България с тематични щандове, разположени в сградата на Народното събрание, където бе предоставяна информация за методите за превенция на единственото до момента предотвратимо онкологично заболяване и за действащата Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка.

- Най-важното нещо за превенцията е да има държавна политика в тази посока. Всички знаем, че ракът на маточната шийка е лечим, има ваксина и национално финансиране за нея. От името на всички колеги в парламента искам да призова българските жени, българските майки, да бъдат внимателни, отговорни и да ваксинират своите деца, за да можем максимално да ги предпазим от  тази форма на рак, каза Цв. Караянчева.

- Всички ние сме обединени от мисълта и идеята, че инвестицията в профилактика има дългосрочен позитив. България е една от 98-те държави, които имат национална програма, която се финансира от държавата. Това е изключително голямо постижение и трябва да се възползват всички български момичета от тази възможност. Другото, за което трябва всички да работим, е да се върне доверието в институциите, за действията, които предприемат в сферата на профилактиката, да се върне вярата във ваксините, в тяхната безопасност, в това, че наистина могат да спасят човешки живот, подчерта д-р Д. Дариткова.

- В края на 2019 г. Националният координационен съвет взе решение, че тази програма трябва да бъде продължена. Трябва да бъде продължена активната политика на държавата по отношение на профилактиката на рака на маточната шийка и това е един от основните ни ангажименти, изтъкна зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова. Тя добави, че има много сериозни трудности по прилагането на програмата най-вече заради общественото недоверие. За да се намали то, е необходимо в процеса активно да участват общопрактикуващите лекари, гинеколозите, педиатрите, регионалните здравни инспекции и здравните медиатори.

- За съжаление в България първичната профилактика засега не дава своите резултати, но това не означава, че трябва да се откажем. Трябва да намерим нови начини да убедим родителите на тези момичета колко е важна профилактиката, посочи председателят на УС на Българската асоциация по онкогинекология проф. Галина Чакалова. Тя изтъкна, че през последните 20 години се установява тенденция за по-късна диагноза на заболяването и повече от 60% от болните са в трети и четвърти стадий. Така годишно около 1200 жени се разболяват от РМШ в България и 700 умират заради късната диагностика.

Представителят на Българското сдружение по иновативна медицина д-р Валери Цеков припомни, че ваксините срещу HPV имат изключително висок индекс на ефикасност и безопасност. В съчетание с редовни профилактични прегледи и цитонамазки, те могат да осигурят почти 100% защита от РМШ, причинен от онкогенните видове HPV 16 и 18. По данни от последните научни публикации в страните с висок ваксинален обхват се наблюдава до 90% спад на инфекциите с HPV и броят на случаите с предракови лезии на шийката на матка е намалял чувствително сред ваксинираните млади момичета и жени на възраст между 15 и 26 години.

Д-р Цеков обясни, че има нови доказателства, че хората, ваксинирани преди повече от 10 години, продължават да имат пълна защита срещу ваксиналните щамове HPV. По думите му инвестирането в масова ваксинация на момичетата на възраст между 9-14 години (преди започване на полов живот) се счита от СЗО за икономически най-ефективно средство за предпазване от РМШ.

Данни и факти

- СЗО разработва визия за елиминиране на РМШ като проблем за общественото здраве, обявявайки цели 90-70-90, които страните да достигнат до 2030 година. Целите включват:

90% от момичетата до 15-годишна възраст,  да бъдат завършили имунизацията с HPV ваксина

70% от жените до 35 и 45 години да бъдат обхванати със скрининг (тестове и цитология)

над 90% от жените да получат своевременно лечение на предраковите лезии и над 90% от жените с инвазивен рак да бъдат обхванати с наблюдение и терапия на заболяването.

- В България с ваксина срещу HPV са обхванати само 8% от подлежащите на имунизация момичета, страната чувствително изостава от целите на СЗО и постиженията на развитите страни в Европа и света, където имунизационният oбхват е над 75%, а заболяемостта и смъртността от РМШ бележат сериозен спад.

- Според СЗО търсенето на HPV ваксини в световен мащаб се е удвоило през 2017-2018, а през 2019 г. са приложени 55 милиона дози. Очаква се търсенето през 2025 да надхвърли 100 млн. дози и има риск от недостиг на ваксини, в случай че рязко се увеличи броят на страните с всеобхватни имунизационни програми. Последната такава страна е Кения, която обаче успява да закупи дози само за 10-годишните момичета. Според СЗО Австралия може да бъде първата страна, елиминирала РМШ до края на този век, поради масовата ваксинация на момичетата преди сексуалния им дебют, в комбинация с HPV скрининг.

- Според проучване, публикувано в The Lancet, случаите на РМШ могат да намалеят наполовина до 2050 г., а заболяването да бъде изкоренено до 2100 г.

Ракът на маточната шийка може да бъде елиминиран

Експертите са категорични, че ракът на шийката на матката може и да бъде забравен в Англия, благодарение на комбинацията от имунизация и мащабен скрининг за човешки папилома вирус (HPV), който – според решение на National Health Service /NHS/ – се извършва на всички жени в страната.

От NHS с гордост заявяват, че са на път да изкоренят заболяването, което убива 850 жени годишно в Англия. Ваксината срещу HPV, която се поставя на момичетата след 12-годишна възраст, е най-сигурната превенция срещу папилома вируса. От началото на декември м.г. в страната е в ход и мащабен скрининг с първични тестове за вируса. Единствено жените, при които е установено наличие на HPV, ще бъдат изследвани за абнормни клетки, които да докажат начало на развитие на рак на шийката на матката.

Проф. Питър Джонсън, национален онкологичен клиницист в NHS, казва:

- Скринингът е един от най-ефективните методи за превенция на всички заболявания, но е особено значим при рака на маточната шийка, защото спасява живот. От изключителна важност е всички потенциално засегнати да се подложат на изследване, защото само така може да им се помогне. Превенцията, в комбинация с ваксината срещу HPV, ще доведе до пълно елиминиране на заболяването в Англия. Шансовете за пълно излекуване от рак на шийката на матката са най-високи в нашата страна, но има още какво да се направи – продължаваме работата си в дългосрочен план.

Експертите от NHS вярват, че поне 600 случая – от около 2500 регистрирани годишно в Англия – могат да бъдат предотвратени чрез скрининговите тестове.

Колкото повече порастват момичетата с поставена ваксина, толкова повече ще намалява драстично разпространението на заболяването. В една публикация в The Lancet австралийски учени изтъкват, че комбинацията от ваксинация и скрининг е най-успешна и може да доведе до намаляване на заболелите до по-малко от 4 на 100 000 жени, което по стандарт означава елиминиране на заболяването. Нивата във Великобритания в момента са под 80 на 100 000 жени.

Всички изследователи определят имунизацията като изключително важна за здравето и живота на жените, особено в развиващите се и по-бедните държави, в които не съществува рутинен скрининг за заболяването.

Експертите споделят ентусиазма си за прогреса на програмата във Великобритания поради видимия напредък на скрининга, покритието с ваксини и предстоящото елиминиране на болестта.

В Англия институциите имат цел, която искат да постигнат възможно най-скоро – тоталното изкореняване на рака на шийката на матката от списъка със заболяванията в страната. Ето защо усилията са насочени и в двете направления – задължителна ваксинация за момичетата на 12 години и непрекъснат скрининг с възможно най-чувствителни и иновативни тестове за ранно откриване на абнормни клетки.

Проф. Анна Маки, директор на скриниговата програма в Public Health England, казва:

- Благодарение на целогодишната ваксинация срещу човешки папилома вирус и националната скринингова програма в най-скоро време ракът на маточната шийка ще се превърне в изключително рядко заболяване. Това е голяма победа за страната, но трябва да продължим да разширяваме ваксиналното покритие, както и да осигуряваме безопасен и достъпен скрининг за всички жени.

Джо Чърчил, министър за първичната помощ, превенцията и общественото здраве, подкрепя и насърчава жените, за да продължи скринингът. Тя подчертава:

- С хиляда по-малко ще бъдат жените, диагностицирани с рак на шийката на матката, в резултат от подобрения скрининг за наличие на вируса и на ваксинацията. Чудесно е да мислим, че в близко бъдеще заболяването ще бъде забравено. Програмата за ранна диагностика, ваксинацията и преживяемостта след откриването на рак на шийката на матката, както и пълното излекуване на част от жените ни дават надежда, че скоро ще забравим тази коварна болест.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.