Вие сте в: Начало // Всички публикации // Грипът в позиция на изчакване

Грипът в позиция на изчакване

Докато пандемията от COVID-19 бушува, други респираторни заболявания необичайно се „снишиха” през този сезон. Не се оправдаха страховете от комбинация от опасен грип и COVID-19, а случаите на грип са на едно от най-ниските нива,наблюдавани досега.

Почти пълното отсъствие на грипна епидемия може да се дължи на увеличените нива на имунизация, каквито са налице в САЩ например, но по всяка вероятност още по-голяма роля са изиграли мерки като спазването на дистанция, редовното миене на ръцете и носенето на маски. Ако обаче тези мерки са толкова ефективни срещу грипа, защо SARS-CoV-2 продължава да се разпространява?

Ролята на репродуктивните числа

Числото за възпроизводство или „R“ измерва колко добре се разпространява едно заболяване и следователно колко трудно се поддава на контрол. Тази величина показва колко хора вероятно ще зарази един заразен човек. R при сезонния грип обикновено се движи между 1.2 и 1.5, докато ранните оценки за SARS-CoV-2 варират от 2 до 4. Това означава, че при нормални обстоятелства, т.е. без дистанция, маски и често миене на ръцете, SARS-CoV-2 e почти два пъти по- заразен от инфлуенца вируса. За да бъде спряна една епидемия, необходимо е репродуктивното число да падне под единица и това е значително по-лесно за грипа, отколкото за коронавируса. Ако дистанцията и маските намаляват наполовина репродуктивното число и за двете заболявания, SARS-CoV-2 ще продължи да се разпространява, докато грипът ще бъде спрян в подстъпите на своето настъпление.

Но това всъщност не обяснява напълно защо SARS-CoV-2 по-трудно може да бъде поставен под контрол.

Аерозоли срещу капчици

И SARS-CoV-2, и грипният вирус се разпространяват по сходни начини: чрез замърсени повърхности, големи респираторни капчици и по-малки респираторни аерозоли. Относителната тежест на всеки един от тези начини е различна при двата вируса.

За грипа контаминираните повърхности и капчиците са основният път на инфекция. Хигиената, маските и дистанцията вършат добра работа, предотвратявайки този вид предаване.

SARS-CoV-2, от друга страна, включва експлозивни събития на  суперразпространение, свидетелстващи за важността на аерозолния път на инфекцията. Неотдавнашно проучване (което още не е рецензирано) подкрепя идеята, че увеличеното разпространение на базата на аерозоли помага да се обяснят различните модели на разпространение на SARS-CoV-2 и грипа. Носенето на маски, спазването на дистанция и миенето на ръцете помагат, но аерозолното разпространение съдейства на SARS-CoV-2 по-лесно да заобикаля тези мерки.

Имунитетът

SARS-CoV-2 е непознат за човека вирус. Ако се изключат ниските нива на кръстосан имунитет вследствие на прекарана инфекция от други коронавируси (което далеч не е сигурно), нашият организъм по принцип трудно разпознава нашественика и мобилизира силите си за борба с него. При сезонния грип е различно. Той  циркулира всяка година, всички сме имали по няколко инфекции, всяка от които е повишила имунитета ни срещу заболяването. Този имунитет помага да се поддържа ниско репродуктивно число, тъй като намалява възможността за разпространение на инфекцията. Без този имунитет репродуктивното число при грипа вероятно би било по-близо до това на SARS-CoV-2, както е било при грипната пандемия през 1918 г.

Човешкото поведение

Интернет сайтовете, които проследяват репродуктивното число на SARS-CoV-2, показват нещо забележително: извън малките пикове и спадове, това число се задържа  на много места точно около 1.

Това вероятно е израз на нещо важно за човешкото поведение: на базата на честотата на инфекциите в своите общности хората съответно коригират поведението си. Много ли са случаите? Може би трябва да си останем вкъщи тази вечер, вместо да отидем на ресторант. Намаляват ли случаите? Може би можем да рискуваме децата ни да си поиграят с други деца.

Подобни решения се вземат и на държавно ниво – в зависимост от тежестта на разпространението се налагат или се отменят мерки като оставането вкъщи, ограничаването на бизнес активности, задължителното носене на маски. Всичко това в крайна сметка държи SARS-CoV-2 точно на ръба на способността му да се разпространява.

Това означава, че всичко, което се разпространява по-малко ефикасно от SARS-CoV-2, вероятно ще бъде изтласкано под ключовия праг от единица, необходим за възпроизводството му. Ако това е вярно, тогава можем да станем свидетели на възраждането на други респираторни инфекции, когато SARS-CoV-2 изчезне и поведенческите ограничения отпаднат. Това наистина се случи в Австралия: броят на инфекциите с детския респираторен вирус RSV рязко нарастна, след като през октомври наложеният локдаун бе отменен. И това се случи извън обичайното за разпространение на този вирус време.

Поглед към бъдещето

Добрата новина е, че в момента заболяемостта от грип е ниска, но трябва да останем бдителни. Тъй като през този сезон грипът не е преминал през населението и не е  повишил имунитета ни, можем да станем свидетели на разпространението му през летните месеци. Възможно е грипният сезон през следващата зима да бъде необичайно тежък поради липсата на имунитет от тази година. На този фон особено нараства ролята на противогрипните ваксини. Ниските нива на циркулация на грипния вирус обаче могат да повлияят на неговата еволюция. Учените ще трябва да следят отблизо този процес, тъй като той е от ключово значение за формулирането на ваксината за следващия сезон.

Междувременно можем да бъдем доволни, че мерките, които сме предприели за ограничаването на SARS-CoV-2, работят, което се доказва от намаляването на други респираторни заболявания. Ако не бяха тези мерки, COVID-19 би бил още по-голям проблем. Тъй като и в бъдеще ще се сблъскваме както с нови, така и с познати заплахи от инфекциозни заболявания, вече можем да сме сигурни, че разполагаме с набор от мощни инструменти, които ни помагат  да останем здрави.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.