Вие сте в: Начало // Всички публикации // 14-дневно предизвикателство „Защити сърцето си!“

14-дневно предизвикателство „Защити сърцето си!“

Започва кампания за повишаване на вниманието към сърдечно-съдовия риск при захарен диабет тип 2.

Инициативата е по повод на 14 ноември – Световен ден за борба с диабета.

Доказано е, че сърдечно-съдовите заболявания са основни и сериозни усложненияна захарен диабет тип 2. Добрата новина е, че има начин да намалим риска и именно това е в основата на кампанията с инициатор фармацевтичната компания Boehringer Ingelheim, която цели да повиши осведомеността за връзката между диабета и сърдечно-съдовите заболявания и да привлече вниманието на обществото върху начините за намаляване на този риск. Boehringer Ingelheim е компания с традиции в лечението на захарен диабет тип 2 и е ангажирана в подобряването на живота на хората, засегнати от болестта.

Кампанията насърчава хората да обърнат по-специално внимание на здравето си, като в следващите 14 дни започнат да правят малки стъпки към по-голяма промяна в начина си на живот. Предизвикателството включва различно действие всеки ден, защото контролът на диабет тип 2 и превенцията на сърдечно-съдовите заболявания са свързани с предприемането на постоянни положителни избори за промяна на негативните навици в нашето всекидневие.

Захарният диабет е хронично заболяване, широко разпространено по целия свят и с непрекъснато нарастваща честота в последните десетилетия. Той се асоциира с висока заболеваемост и смъртност и е едно от заболяванията с най-голямо обществено значение. В световен мащаб през 2019 г. има над 463 млн. души със захарен диабет. Очаква се до 2045 г. те да достигнат 700 милиона. На всеки 10 секунди трима души се разболяват от диабет, а един умира от усложненията му. Близо половината от хората с диабет не са диагностицирани. Диабет тип 2 съставлява 90% от случаите на захарен диабет. Половината от пациентите с това заболяване умират на възраст, близка до 60 години.

Сърдечно-съдовите заболявания са сериозно усложнение на диабета и могат да доведат до инфаркт или инсулт. Хората с диабет тип 2 са с два до четири пъти по-висок риск да развият сърдечно-съдови заболявания, отколкото хората без диабет. Това означава, че за тези, които живеят с диабет тип 2, е от изключителна важност да защитят сърцето си.

Захарният диабет тип 2 самостоятелно е съществен рисков фактор за развитие на сърдечно-съдови заболявания. В допълнение, традиционни сърдечно-съдови рискови фактори са наличието на артериална хипертония, затлъстяване, тютюнопушене и други. Рисковите фактори за развитие на сърдечна недостатъчност при пациенти със захарен диабет са артериална хипертония, коронарна болест на сърцето, хипергликемия, хиперинсулинемия и други.

Ако захарният диабет тип 2 бъде открит навреме и правилно контролиран, може да бъде намалена вероятността за допълнителни усложнения и тежки характерни съпътстващи заболявания. Това може да се случи посредством правилно хранене, умерена редовна  физическа  активност и избор на подходяща терапия. Пациентите със захарен диабет тип 2 трябва да са наясно, че ако страдат от това заболяване, опасността за тях не произтича единствено от повишените нива на кръвната захар, но и от развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Включете се в 14-дневното предизвикателство „Защити сърцето си!“ и следете информацията във Facebook на https://www.facebook.com/BoehringerBG

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.