Вие сте в: Начало // Всички публикации // Бременност и COVID-19

Бременност и COVID-19

Трябва ли новородените бебета да бъдат отделяни от майки с COVID-19? Все по-голям брой семейства и лекари се сблъскват с този проблем. На-
личните ограничени данни доведоха до очевидно противоречиви становища: в Китай и САЩ се препоръчва изолация на новороденото; други, включително Све-
товната здравна организация (СЗО), силно препоръчват кърмене и оставане на бебетата при майките, след вземането на предпазни мерки като носенето на маска например.
Повече от 200 млн. бременни по света са с потенциален риск от инфекция с новия вирус. Проучванията за степента на опасност от SARS-CoV-2 едва сега набират скорост, първоначалните съобщения дават известно успокоение, но учени по целия свят продължават да събират данни, които трябва да осигурят по-категорични отговори.
Д-р Мануел Шмит, неонатолог в University Hospital – Цюрих, и колегите му са избрали междинна позиция. Те изтъкват известните ползи от физическия контакт и от кърменето, включително за имунната система на новороденото. ”Раз-
говаряме с родителите за съотношението полза/вреда, но решението е в техни ръце и зависи от фактори като здравословното състояние на майката и бебето”, казва д-р Шмит и допълва: “Изглежда че повечето деца не са засегнати (от новия вирус), а които са засегнати, го прекарват леко”.
От 731 деца в Китай – потвърдени случаи на заболяването, само 21 са били в тежко и критично състояние, според публикация в Pediatrics този месец. Друго проучване показва, че бебета могат да бъдат заразени, но не се разболяват.
Ново проучване проследява състоянието на 33 бебета, родени от инфектирани майки в Ухан, Китай. Три от новородените са с позитивен тест за вируса в дните след раждането. Всички те са с данни за пневмония, но две от тези три, родени доносени, се възстановили за няколко дни и “изчистили” вируса до 6-ия ден от раждането, съобщават авторите на проучването в JAMA Pediatrics на 26 март.
Третото бебе, родено повече от 2 месеца преди термина, е прекарало 11 дни в неонатологичния интензивен сектор с няколко усложнения, включително респираторен дистрес и бактериална инфекция. Подобни проблеми са често срещани при преждевременно раждане, отбелязват авторите, така че вирусът може да не е причина за изявените симптоми. И при това новородено тестът за вируса е отрицателен 7 дни след раждането и в крайна сметка то също се е възстановило.
Трите бебета са родени с Цезарово сечение и са отделени от майките си при раждането, така че не е ясен пътят на заразяването им. Досега лекарите не успяват да открият вируса в пъпната връв, във вагинални секрети или в околоплодните води.
Повечето данни предполагат, че няма вертикално предаване от майката на плода, но две проучвания, публикувани през последните дни в JAMA, допускат, че това е възможно.
Авторите на едно от проучванията са изследвали 7 новородени за антитела и наличието на IgM, които първи се образуват след една инфекция. Известно е, че IgG антителата се предават от майката на плода през плацентата, предпазвайки бебетата от бактерии и вируси, с които биха могли да се срещнат след раждането. Всичките седем бебета са имали IgG антитела срещу новия коронавирус от майките си. Но за IgM се смята, че не могат да преминат през плацентата. Въпреки това IgM антитела са открити в 3 от седемте новородени. Тяхното наличие предполага, че бебетата са били изложени на вируса in utero и са развили собствени антитела. Авторите обаче отбелязват, че тестовете за IgM антитела често дават неверни резултати. “Необходими са по-категорични доказателства”, посочват те.
В китайските медицински ръководства се препоръчва новородените да бъдат изолирани от инфектираните си майки за период от 2 седмици, или докато вирусът не се открива при майката. Препоръчва се също бебето да не бъде кърмено. The U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) също взема предпазлива позиция и препоръчва да се обмисли временно разделяне на майката с COVID-19 и бебето й, докато траят предпазните мерки срещу предаването на инфекцията. Добавя се обаче, че “медицинският екип трябва да обсъди с майката рисковете и ползите от временната раздяла”.
Дейвид Боуд, специалист по инфекциозни заболявания и бременност в University Hospital в Лозана, казва, че той и неговите колеги са преминали от китайския вариант към по-нюансирания подход на СЗО. “Ако майката се чувства достатъчно добре, не трябва да я разделяме от бебето й. Ние я насърчаваме да кърми, като си слага маска, измива ръцете и гърдите си и взема всички други мерки, за да не предаде вируса на бебето си”.
Майчиното мляко, както е известно, по различни начини помага за защитата на бебетата, включително чрез трансфера на антитела срещу инфекции, с които майката се е преборила, казва Pura Rayco-Solon, която е от екипа на СЗО, разработил препоръките. Досега не са съобщени резултати от тестове за антитела срещу SARS-CoV-2 в майчиното мляко, но проучване от 2004 г. свидетелства за открити антитела срещу вируса, причиняващ SARS, който е сроден със сегашния вирус, в кърмата на жена, прекарала заболяването по време на бременността и впоследствие родила здраво, доносено бебе. Засега не са открити доказателства за наличието на сегашния коронавирус в проби от кърма в десетина жени с COVID-19 в Китай.
Не е ясно доколко бременните са предразположени към по-тежко или по-леко протичане на COVID-19. Съобщения от Китай за неголям брой жени в последния триместър на бременността свидетелстват, че манифестираните симптоми, ако ги има, са като при другите възрастни пациенти. Но според Денис Джеймисън, експерт по инфекциозни заболявания и бременност от Emory University, все още е твърде рано да се разбере цялостното действие на болестта по време на бременност. “Спрях да казвам, че данните са успокояващи. Нямаме достатъчно информация, за да правим заключения”, казва тя.
Огнищата на SARS и MERS бяха сравнително малки и данните, събрани за бременни жени с тези заболявания, причинени от сродни коронавируси, са малко, но някои от тях са тревожни. Бременните със SARS по-често са се нуждаели от изкуствена вентилация, в сравнение с жените, които не са бременни. И двата вируса са свързвани с по-високи нива на спонтанни аборти и преждевременно раждане.
Боуд и неговите колеги са създали международен регистър COVI-Preg, с цел да се събират клинични данни за бременни жени с COVID-19. (Учени в Сан Франсиско паралелно правят друг регистър за САЩ). Повече от 70 центъра по света вече са се присъединили към международните усилия, казва Боуд. “Това наблюдение може да ни даде много ценна информация, която можем да обобщим и много бързо да започнем да прилагаме”.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.