Вие сте в: Начало // Всички публикации // Производителите на медицински изделия – в центъра на вниманието

Производителите на медицински изделия – в центъра на вниманието

В грижата за един болен с COVID-19 се включват пет души медицински персонал, което означава, че са нужни 5 маски, 5 защитни облекла, 5 шлема и 10 ръкавици. Но в глобален мащаб цари дефицит на тези жизненоважни артикули. На лекари в Ню Йорк се препоръчва при липса на маски да си връзват шалчета. “Сериозно?! В най-богатата страна в света?!”, възмущава се лекар в спешно отделение пред BBС. И тъй като в условията на пандемия, предизвикана от нов коронавирус, политиците използват военна терминология, може да се каже, че цели индустриални клонове преминават на военновременно производство.

Светът е полудял или е обзет от алтруизъм

Mercedes-Benz и Volkswagen предлагат услугите си и своите 3D-принтери за прототипи в помощ на производството на компоненти за апарати за белодробна вентилация.
L’Oreal произвежда дезинфектанти за ръце, които се дават безвъзмездно на болниците. Louis Vuitton, чийто парфюмерийни инсталации в обикновени условия произвеждат брандове като Christian Dior и Givenchy, също предлага гелове за ръце.
H&M шие защитни маски, а Prada – предпазни облекла. Фирмата за булчински рокли Bianco Evento ще произвежда седмично 35 000 маски и 5000 защитни костюми.
Собственици на дестиларни за уиски се лишават от суровината си. Pernod-Ricard, чиято е марката Absolut, дарява 70 000 литра спирт на Laboratoire Cooper, eдин от водещите производители на дезинфекционни средства във Франция, Jägermeister от Волфенбютел дарява 50 000 литра спирт на клиники в Брауншвайг… Списъкът е дълъг, но усещането е еднозначно – светът вече не е същият.

“Военновременно” производство на респиратори в САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разпореди на General Motors да произведе 40 000 вентилатори за пациенти с коронавирус, позовавайки се на т. нар. Defense Production Act от времето на Корейската война, който му дава власт да изисква от компаниите да произвеждат продукция за националната отбрана. “GM губи време. Вирусът е твърде спешен, за да се позволи договарянето да следва нормалния си ход”, каза президентът и в характерния си стил огласи заповедта си и в Twitter: “General Motors, започвайте да правите ВЕНТИЛАТОРИ, ВЕДНАГА !!!!!! FORD, ПРЕМИНАВАЙТЕ НА ВЕНТИЛАТОРИ, БЪРЗО !!!!!!”
GM и базираният в Сиатъл производител на медицинска техника Ventec Life Systems ще произвеждат по 6000 апарата месечно във фабрика на автомобилния гигант в Kokomo, щата Индиана.
The Society of Critical Care Medicine изчислява, че на определен етап от епидемията 960 000 американци може да се нуждаят от респиратори в интензивните отделения.

Мисията невъзможна

На фона на тоталния борсов срив акциите на световния ли-
дер в производството на апаратура за белодробна вентилация – германската семейна компания Drägerwerk, поскъпнаха с 50 на сто през изминалата седмица. Неотдавна фирмата със седалище в Любек получи голяма поръчка от германското правителство за 10 000 вентилатора, които ще бъдат доставяни ритмично до края на годината.  От февруари производството е увеличено два пъти, заводът в Любек разширява капацитета си, наети са още 500 души, но търсенето е десетократно по-голямо и няма начин да бъде задоволено, обяснява собственикът Щефан Дрегер в интервю за Der Spiegel, озаглавено “Мисията абсолютно невъзможна”.
Крале, премиери, министри от десетки страни го търсят по телефона през последните дни. “Канцлерът на Австрия Себастиан Курц беше на телефона преди малко. Нужни са му 1000 вентилатори, но можем да отпуснем само 50 на този етап”. Президентът Тръмп все още не е звънял, но негови представители са поискали 100 000 бройки – количество, по-голямо от цялото годишно производство на всички производители.
Индустрията за тестове за диагностика също работи в режим 24/7, но търсенето продължава да расте. Има предложения за бързо взаимно признаване на сертификатите в рамките на Европа, с привличането на САЩ и други страни, за да се увеличат наличният капацитет и предлагането на отделните пазари.
Междувременно стана известно, че Европейската комисия възнамерява да отложи с една година влизането в действие на новия регламент на ЕС за медицинските изделия. Предложението трябва да бъде одобрено от Европейския съвет и от Европарламента. Новите правила, които трябваше да влязат в сила на 26 май, предвиждат единни и по-строги критерии за регистрацията и изпитванията на медицински продукти. Според представители на бранша решението за отлагане може да доведе до по-бърз достъп на  медицински продукти на пазара.
Във верижната реакция на прекъсване на снабдителните вериги заради пандемията от новия коронавирус се задава още един дефицит – Малайзия, най-големият производител в света на презервативи, спря производството в трите си големи фабрики. Вече се очертава недостиг от 100 млн. бройки, който може да застраши здравни програми, като борбата срещу ХИВ/СПИН в Африка. Не се знае как този дефицит ще се отрази на семейното планиране във времена, когато в много страни семействата са принудително заедно през повечето време.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.