Вие сте в: Начало // Всички публикации // Сhloroquine срещу COVID-19

Сhloroquine срещу COVID-19

Предпазливи надежди

Здравните власти в Китай предупреждават срещу опасността от предозиране

Известният френски учен Дидие Раул оповести обнадеждаващи резултати от клинично изпитване за употребата на препарата срещу малария chloroquine при лечението на COVID-19, съобщиха френски медии. Проф. Раул, който е световноизвестен специалист по инфекциозни болести и ръководител на  l’Institut Hospitalo-Universitaire (IHU) Méditerranée в Марсилия, заяви в записано видео на 16 март т. г. , че препаратът изглежда допринася за бързото и ефективно ускоряване на процеса на оздравяване на пациентите и рязко намалява репликацията на вируса. В проучването са включени 24 пациенти, които са между първите инфектирани в югоизточната част на страната.  Те са получавали по 600 mg hydroxychloroquine (с търговското име Plaquenil) всеки ден в продължение на 10 дни, докато контролната група е била на стандартно лечение. През това време те са били внимателно мониторирани за лекарствени взаимодействия и потенциални тежки странични ефекти. Проучването също така предполага, че приемането на chloroquine в комбинация с антибиотика azithromycin, ефективен срещу вторични бактериални инфекции, води до още по-добри резултати. „Успяхме да установим, че пациентите, които не са получавали Plaquenil, продължават да бъдат заразни след шест дни, а сред тези, лекувани с препарата, този процент е едва 5 на сто“, каза професорът.

В Китай на chloroquine се гледа като на „потенциално ефективно средство“ срещу COVID-19 . Предварителни резултати от провеждащите се клинични изпитвания показват, че той има терапевтичен ефект, съобщават китайски медии.  Още на 4 февруари китайски лекари от град Ухан публикуваха проучване в Cell Research:  „Remdesivir и chloroquine ефективно инхибират наскоро появилия се нов коронавирус (2019-nCoV) in vitro“,  в което оценяват противовирусното действие на антивирусни препарати и такива, използвани off-label -  ribavirin, penciclovir, nitazoxanide, nafamostat, chloroquine, както и на remdesivir и favipiravir in vitro – в клетъчни култури от проби, изолирани от болни от COVID-19. Освен антивирусна chloroquine има и имуномодулираща роля,  което може да засили синергично неговия антивирусен ефект in vivo, посочват авторите на проучването.

Съобщението на учените от Марсилия предизвика истинска буря от емоции и събуди надежди, включително и в България, че е намерено лечение на коварното заболяване. Така например президентът на САЩ Доналд Тръмп, след като заяви, че препаратът  „променя правилата на играта“ и показва „много, много окуражаващи“ ранни резултати, призова Федералната агенция по лекарствата и храните (FDA) бързо да премахне бариерите за прилагането му в САЩ за лечение на пациенти с COVID-19. По повод опасенията за безопасната употреба Тръмп заяви, че лекарството е използвано за лечението на малария, „така че ние знаем, че ако нещата не вървят по план, то няма да убие никого“.

Междувременно производителят на „Plaquenil“ – френската фармацевтична компания  Sanofi, заяви, че съществува потенциална възможност да предложи на френските власти толкова дози, съдържащи активното вещество hydroxychloroquine, достатъчни за лечението на 300 000 души.

До тук обаче с обнадеждаващите вести.

Медицински кръгове акцентират върху опасността от твърде бързото разрешаване на употребата на chloroquine, без да се изчакат резултатите от продължаващите в момента по-обемни клинични изпитвания, и предупреждават, че страничните ефекти могат да бъдат тежки, особено в случаи на предозиране.

Без да взема отношение по въпроса за ефикасността на chloroquine, вирусологът  Кристиан Дростен, който съветва германското правителство, постави под въпрос самия дизайн на проучването на френските си колеги и заяви, че е все едно да се сравняват ябълки с круши. „Много клиницисти, които ще прочетат проучването, или немедицински лица, които не могат да вникнат в подробностите, ще си помислят, че става дума за голяма новина, окуражаващо съобщение, вследствие на което на всички пациенти трябва да се дава този  сhloroquin. Има обаче големи уловки, посочва експертът, и изрежда: възрастовият състав на двете кохорти, който говори, че тези, които са получавали препарата, са в по-напреднал стадий на заболяването; първичната крайна цел, която не е клиничният изход, а количеството на вируса и то измервано в гърлото, а не в белия дроб, /в гърлото това количество намалява с естествения ход на болестта, за сметка на белия дроб/, и др. „Дали „елиминирането“ на вируса в гърлото се дължи на факта, че те са лекувани с chloroquine,  изобщо не може да се заключи от това проучване. Даже може да се каже, че ако не им бяха давали chloroquine, а някакво хапче за главоболие, резултатът от проучването щеше да бъде същият“, смята Кристиан Дростен.

Френският министър на здравеопазването Оливие Веран е наредил провеждането на нови клинични изпитвания с по-голям брой пациенти, които да валидират изводите на проф. Дидие Раул, преди да се пристъпи към вземането на решение за по-широкото прилагане на препарата.

На 20 март т. г. китайските здравни власти дадоха указание към всички медицински заведения за строг мониторинг на страничните ефекти при прилагането на намиращия се в процес на клинично изпитване chloroquine phosphate. Предупреждението идва, след като Институтът по вирусология на Китайската академия на науките съобщи, че леталната доза на  лекарството е около 2 до 4 грама за възрастни и неблагоприятните ефекти могат да включват внезапна смърт. Представител на института заяви, че препаратът е старателно тестван за безопасност и „целта на съобщението не е да бъде дискредитиран като кандидат за лечение на COVID-19, а по-скоро да се напомни на медицинсккия персонал да обърне внимание на детайлите при неговото приложение, тъй като Китай  разширява обхвата на клиничните му изпитвания“.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.