Вие сте в: Начало // Всички публикации // Реминисценции със 100-годишна давност

Реминисценции със 100-годишна давност

Малко вероятно е сегашната епидемия от новия коронавирус да повтори пандемията от испанския грип през 1918 г.

Броят на хората, инфектирани с новия коронавирус надхвърли 100 000, а смъртни случаи са съобщени в 18 държави и територии (към 6 март т.г. – Б. пр.). Според здравни експерти COVID-19 е по-смъртоносен от сезонния грип. Но някои експерти успокояват, на базата на това, което е известно досега, че сегашната епидемия няма да бъде толкова катастрофална, колкото най-тежката пандемия в новата история: испанският грип от 1918 г.

„Не можем да знаем със сигурност, но на този етап мисля, че нещата не са толкова лоши, както през 1918 г.“, казва д-р Джеймс Чери, специалист по инфекциозни болести в UCLA – University of California.

„Грипът от 1918 г. е квинтесенцията за пандемия, за която се смята, че е убила 50 млн. души по света и 675 000 в САЩ. Това е примерът, който преподавателите по обществено здраве дават на студентите, за да покажат колко широко може да се разпространи едно инфекциозно заболяване“.

Въпреки че е възникнал в епохата преди международните въздушни съобщения, разпространението му по целия свят е било улеснено от войските, сражаващи се в Първата световна война. „Той обикаля света четири пъти за една година, въпреки че не е имало самолети“,  казва Лари Брилянт, епидемиолог, помогнал за ерадикацията на едрата  шарка. „Ето какво значи да се разпространява като горски пожар“.

Има много различия между двете епидемии.

Грипът от 1918 г. е особено тежък заради засягането предимно на млади здрави хора, с висок процент смъртност при тези, които са по-млади от 5 години, на възраст между 20 и 40 години, както и при тези на 65 и повече години.

Обратното, новият коронавирус до този момент е пощадил бебетата и малките деца, показва проучване на близо 45 000 потвърдени случаи на коронавирус в Китай. Смята се, че заболяването протича в лека форма при около 81% от заразените. Рискът от смърт е значително по-висок за хората над 70 години и тези с налични здравни проблеми.

Често цитираното число за грипа от 1918 г. е „смъртност по-голяма от 2,5%“. Това буди притеснения, че коронавирусът може да стане толкова опасен, колкото „онзи“ грип.  Според Дженифър Лий, епидемиолог от  Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, въз основа на известното досега може да се твърди, че испанският грип със сигурност е бил по-опасен. „Смъртност по-голяма от 2,5%“ е най-ниската стойност, която може да бъде подкрепена с налични данни“, каза тя и допълни: „Глобалният процент на смъртност при пандемията от 1918 г.  не е окончателно изчислен, тъй като – както при коронавируса, който причинява COVID-19, няма достоверни данни за общия брой на заразените хора. Възможно е коефициентът на смъртност в световен мащаб за испанския грип от 1918 г. да е по-близо до 10%“.

В ранните месеци на сегашната епидемия смъртността се запазваше  стабилна – около 2%. Тази седмица тя се покачи над 3%. Но експертите предупреждават, че тези стойности вероятно са надценени, тъй като със сигурност има хиляди хора, носители на коронавируса, които  никога не са тествани, тъй като симптомите им са леки или липсват.

Трябва да се има предвид също така, че  промяната на смъртността по време на епидемия не означава непременно, че вирусът е станал по-опасен. Това може просто да е знак, че експертите са се сдобили с по-надеждни данни.

Коефициентът на смъртност може да бъде повлиян и от реакцията – добра или лоша, на общественото здравеопазване. Например в началото на епидемията китайските власти допуснаха събирането на много хора в закрити пространства за честването на лунната Нова година, въпреки че беше ясно, че новият вирус се разпространява. И още – 5 млн. души успяха да напуснат района на град Ухан непосредствено преди да бъде наложена безпрецедентната регионална карантина.

Здравното състояние на населението също има значение. Едно от обясненията за по-високата смъртност от COVID-19 сред мъжете в Китай е във високия процент на пушачите сред китайските мъже.

Обратно в 1918 г. – болните не са могли да се възползват от наличните днес възможности на медицината. Антибиотиците все още не са били изобретени, а повечето от хората с грип са починали вследствие на вторични бактериални инфекции. (Понастоящем няма доказателства, че тези инфекции са основно усложнение при COVID-19.)

Общите клинични последици от новия коронавирус в по-висока степен са сравними с един тежък сезонен грип или с една от грипните пандемии, които светът преживя през 1957 и 1968 г., пише в New England Journal of Medicine д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергия и инфекциозни болести в САЩ. Всяка от тези пандемии приключи с около 1 млн. смъртни случая в глобален мащаб, според данните на CDC в Атланта.

Източник: Los Angeles Times

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.