Вие сте в: Начало // За медицински специалисти // Склеродермия

Склеродермия

Много повече от само кожно заболяване. Навременното диагностициране на това хронично прогресиращо заболяване може да предотврати усложненията.

Терминът „склеродермия“ произлиза от гръцки – „sclero“ – твърд, и „derma“ – кожа. Преведено на български означава „втвърдяване на кожата“. Склеродермията, позната още като „системна склероза“, е много повече от само кожно заболяванве. Не са изяснени причините, поради които хората заболяват от склеродермия, но броят на засегнатите се изчислява на 2,5 милиона души в света или приблизително 15 – 24 души на всеки 100 000 души в Европа. Статистиката за България от 2019 г. показва, че броят на диагностицираните пациенти е 450, като засегнатите в световен мащаб са предимно жени на възраст между 25 и 55 години.. Заболяването е част от групата на системните заболявания на съединителната тъкан и поради това симптомите могат да се появят във всяка една част на тялото, включително по кожата, в белите дробове и други органи. Това допълнително затруднява ранното и прецизно диагностициране.

Симптоми при заболяване от склеродермия

До каква степен склеродермията оказва влияние върху здравословното състояние на човек зависи от това кои части на тялото са засегнати. Друг важен фактор е тежестта на симптомите и тяхното развитие в бъдеще. Установено е, че пациентите с това рядко заболяване развиват разнообразни комбинации от симптоми, което прави опита на отделните пациенти различен. Въпреки това има някои чести признаци, към които трябва да се подходи с по-голямо внимание.

  • Кожни симптоми

Повече от 90% от всички пациенти със системна склероза развиват кожни симптоми, които се изразяват най-вече във втвърдяване на кожата по върховете на пръстите. Други признаци на заболяванетомогат да бъдат обриви, стегната и блестяща кожа на лицето, ръцете и краката.

  • Системна склероза и ефект върху ръцете и краката

Склеродермията засяга кожата, но може да засегне и кръвоносните съдове в крайниците, като най-често това са ръцете, и така да повлияе върху кръвообращението в тялото. В резултат на това повече от 90% от пациентите със системна склероза развиват Синдром на Рейно – състояние, при което пръстите на ръцете и краката започват да променят цвета си, стават много студени и понякога се усеща болка. Синдромът на Рейно е един от най-честите ранни симптоми на системна склероза, следователно, ако някой изпитва признаците на това заболяване, е важно незабавно да потърси медицинска помощ.

Склеродермията може да бъде причина също и за втвърдяването и удебеляването на кожата на пръстите. В резултат на това състояние човек не може да движи свободно пръстите на ръцете и изпитва проблеми при задържането на предмети. Данни от различни проучвания показват, че около 40% от хората със системна склероза развиват язви или отворени рани на върха на пръстите на ръцете и краката, което може да бъде следствие на лошо кръвоснабдяване или нараняване.

  • Белодробни проблеми

Когато заболяването системна склероза засегне белия дроб, се развива т.нар. интерстициална белодробна болест (SSc-ILD). Този процес се случва поради уплътняване на съединителната тъкан, вследствие на което биват засегнати алвеолите, което води до загуба на еластичност и промяна във функцията на дробовете. Състоянието е познато още като белодробна фиброза.

До 90% от пациентите със системна склероза е възможно да развият и интерстициална белодробна болест, при някои пациенти може да се наблюдават леки респираторни симптоми, които да бъдат забелязани, само когато се натоварват физически. При други е възможна поява на по-силен задух и затруднение при извършването на всекидневни дейности. Хората често си обясняват тези симптоми със загуба на добра физическа форма или умора, което означава, че реалната причина за симптомите остава недиагностицирана, докато болестта не прогресира.

Интерстициалната белодробна болест е състояние, което засяга белия дроб и е водеща причина за смърт сред пациентите със системна склероза – поради това е жизненоважно всеки, който изпитва задух или други респираторни проблеми, да се консултира с лекар.

  • Болки и скованост в ставите и мускулите

Поради факта, че системната склероза засяга съединителната тъкан в тялото, не е изненадващо, че около 65% от пациентите със склеродермия изпитват проблеми със ставите или мускулите в даден момент. Склеродермията може да засегне големите стави като коленете, лактите или бедрата или по-малките стави – пръстите на ръцете и краката. Хората със системна склероза може да изпитват мъчителна болка, тъй като кожата се стяга във или около ставата и така се затруднява движението й, а причината за болезненост може да се дължи и на възпаление.

Рядкото заболяване системна склероза може да засегне и мускулите в човешкото тяло, което да затрудни правилното и свободно движение и да отслаби мускулната функция.

• Системна склероза и храносмилателна система

Приблизително 9 от всеки 10 души със склеродермия съобщават за проблеми с храносмилателната система.

При състояние като системна склероза различните пациентите може да развият разнообразни симптоми, свързани с храносмилателната система, като част от симптомите включват киселини, лошо храносмилане, промени в апетита, запек, диария, гадене или затруднено преглъщане.

Знанията за заболяването са важни

Диагностицирането на склеродермия е момент, който изцяло променя живота на пациента. Заболяването може да превърне лесни за изпълнение задачи в пъти по-трудни. Съществуват обаче начини за справяне с това състояние и съпровождащите го симптоми, като към днешна дата се провеждат все повече изследвания в тази посока.

Важно за пациентите е да бъдат информирани и образовани за същността и рисковете, които крие заболяването и да наблюдават внимателно всички проявени симптоми. Колкото по-рано бъде открито това рядко и трудно за диагностициране заболяване, толкова по-скоро пациента ще може да получи адекватна грижа от лекуващ специалист.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.