Вие сте в: Начало // Всички публикации // Лекарят – винаги в час!

Лекарят – винаги в час!

Продължаващото медицинско обучение и фактът, че човек, особено лекарят, се учи цял живот, не подлежат на съмнение. Медицината, както и технологиите, колкото и класически корени да имат, винаги се развиват динамично, понякога непредвидимо.

Да знаеш, е привилегия, да четеш и да „попиваш” от другите, е изкуство. Да се учиш непрестанно е философия на успеха.

В началото на септември т.г. в УСБАЛО бе проведен еднодневен обучителен курс по урологична патология. Участниците – лекари патолози и специализанти по патология от Стара Загора, Пловдив и София, бяха запознати със съвременни данни за диагностициране и класификация на туморите на бъбрека, на пикочния мехур и простатата.

Бяха поканени лектори с безспорен авторитет и безценен опит в международното обучение по патология, съавтори на поредица актуализации на класификациите на СЗО в тази област, автори на много публикации по уропатология. Важен е и фактът, че тримата лектори са заемали най-високи и престижни постове /президент и секретар/ на Международното общество по урологична патология.

Проф. Брет Делахунт от Университета Отаго в Уелингтън, Нова Зеландия, представи темата „Бъбречно-клетъчна неоплазия: старите фаворити и новите реалности”.

Проф. Хемамали Самаратунга от Университета Куинсланд в Брисбейн, Австралия, акцентира върху неоплазията на пикочния мехур със съпътстващите имитиращи състояния и класификация.

Проф. Ларс Егевад от Каролинския институт в Стокхолм, Швеция, презентира множество аспекти от диагнозата и лечението на простатния карцином.

И към тримата професори по патология със световна репутация бяха отправени много въпроси от българските им колеги и студенти. Дискусията и цялостната същност на обучението прибавиха нови познания, научни и практически възможности за участниците в обучението по урологична патология.

Част от презентациите бяха резюмирани от авторите.

Проф. Брет Делахунт:

– Бъбречният карцином е често срещан тумор, ние – бъбречните патолози, го откриваме в своята практика. Когато патологът изследва такъв тумор, се натъква на особено разнообразие – все повече нараства това разнообразие, защото откриваме различни подтипове. Поради всичко това се изисква специалистът патолог да бъде подготвен. Разнообразието е предизвикателство.

Проф. Хемамали Самаратунга:

– Изследванията по цял свят показват, че основните фактори за появата на неоплазии на пикочния мехур са тютюнопушенето, замърсяването на околната среда и напредналата възраст. Честотата на срещаните случаи при пациенти над 65-70-годишна възраст не означава, че диагнозата не се поставя и на по-млади хора. В географско отношение изследванията сочат, че случаите на неоплазия на пикочния мехур се срещат навсякъде по света. Няма ендемични или незасегнати страни и континенти, но все пак тенденцията за по-голяма честота на болестта е в по-богатите и развитите държави.

Проф. Ларс Егевад:

– Простатният карцином е нарастващ проблем на общественото здраве в света. Той е едно от най-често срещаните малигнени заболявания сред мъжете в повечето страни. Простатният карцином е болест, с която всички патолози трябва да бъдат запознати, да знаят как да диагностицират този вид рак, как да избягват диагностични грешки. Това е една от причините да пътуваме и да се опитваме да образоваме специалистите по света. Има някои нови диагностични маркери, които патолозите трябва да познават, да научат за тях и да ги прилагат.

В Скандинавските страни, откъдето съм аз, има много голяма честота на простатен карцином и поради това ние непрекъснато се учим как да диагностицираме. Познанието непрекъснато се разширява.

Отдавна се дискутира дали трябва да провеждаме скрининг за простатен карцином. Защото чрез скрининга намаляваме смъртността и смятам, че е добра идея и практика да бъде провеждан скрининг. Някои твърдят, че чрез скрининга може да се стигне до свръхдиагностициране на тумори, които растат бавно и не изискват незабавно лечение. Мисля, че скринингът трябва да се прави в комбинация с диагностика чрез молекулярни и радиологични методи. Само така ще се уверим, че патологичната работа е свършена по начин, който може да разграничи опасните случаи от по-малко опасните, с които пациентът може да живее.

В края на семинара от името на тримата лектори обобщение направи проф. Брет Делахунт:

– Щастливи сме да бъдем тук, на събитието в София, и да представим тази познавателна програма пред българските патолози. Те са висококвалифицирани общи патолози, а ние искаме да им дадем допълнителна експертиза в специалната урологична тема.

Основната заслуга за организацията и реализирането на обучителния курс принадлежи на д-р Стоян Алексов, който бе домакин и на съпътстващата програма, подготвена за гостите.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.