Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Тема на седмицата: регулативните стандарти

Тема на седмицата: регулативните стандарти

Повод за ефективен протест

В периода 1 – 5 ноември т.г. 90 от общо 109 общопрактикуващи лекари в община Пазарджик са изненадани от районната здравноосигурителна каса с протоколи за неоснователно получени суми за първото и второто тримесечие на 2010 г. За това алармираха представители на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Пазарджик към НСОПЛБ. Според тези протоколи семейните лекари трябва да възстановят суми от 20 до 8000 лв., надвишаващи регулативните стандарти за първото и второто тримесечие на годината. От сдружението коментираха, че става въпрос за средства за лабораторни, рентгенови изследвания и в по-малка степен за консултации със специалист в доболничната помощ.

Още на 4 ноември т.г. лекарите се обърнаха с отворено писмо към отговорните институции, в което припомнят, че направленията са дадени в периода на повишена заболяемост от грипния вирус A(H1N1) и от морбили. Във връзка с възможността за компенсиране на средствата, похарчени в миналите тримесечия и за съответната година, упомената в чл. 36 на индивидуалните договори, лекарите предупреждават, че ще бъдат принудени до края на годината да не издават направления на здравноосигурените лица.

В последвала среща между представители на сдружението и директора на районната каса в Пазарджик не е постигнато взаимно разбиране за създалата се ситуация. Това е причината на 9 ноември т.г. общопрактикуващите лекари от Пазарджик да започнат ефективен протест. В продължение на една седмица семейните лекари ще преустановят издаването на направления за изследвания и консултации, с изключение на спешните случаи и медицинската помощ за деца. В очакване на реакция общопрактикуващите лекари от област Пазарджик са изпратили второ писмо до управителя на НЗОК, в което настояват да бъде спряно изпълнението на заповедите, с които се инициира налагането на тези санкции, докато не се провери медицинската целесъобразност. Семейните лекари искат още да се установи дали има превишаване на бюджета за изследвания и консултации за областта, да се обсъдят възможностите за компенсиране на надвишаването във времето, както и да се променят изцяло концепцията и методиката за определяне и контрол на изразходването на регулативните стандарти, като се проведат консултации между експерти на НЗОК и НСОПЛБ. От сдружението поискаха още да бъде потърсена отговорност по служебен път на директора на РЗОК в Пазарджик Анета Шопова – „за арогантно поведение и неприемливи квалификации към ОПЛ”.

С началото на протеста дойде и реакцията на НЗОК. В същия ден експерти от НЗОК започнаха проверка как са възложени и изпълнени регулативните стандарти и дали РЗОК е предприела правилните действия съгласно изискванията в нормативната база. Проверката е обхванала периода от януари до юни т.г. След приключване на проверката експертите на НЗОК ще излязат със становище и предложение как да се разреши създаденият проблем.

Общопрактикуващите лекари от региона планират второ събрание през настоящата седмица, за да решат какви да бъдат по-нататъшните им действия, в съответствие с това до каква степен са удовлетворени поставените от тях искания.

Повече направления през четвъртото тримесечие?

Общопрактикуващи лекари са подали сигнали в НЗОК за намалени регулативни стандарти за четвъртото тримесечие на годината, съобщиха от пресцентъра на касата. В отговор на сигналите е инициирана проверка, при която е установено, че в някои районни здравноосигурителни каси не са се съобразили с подадените от НЗОК разпределения и са дали на договорните партньори по-ниски стойности на стандартите. Такъв бил случаят в Столичната здравноосигурителна каса, където ще бъде направено преразпределение на направленията, за да не бъдат те намалени спрямо предишното тримесечие.

Пред БНР директорът на СЗОК д-р Глинка Комитов съобщи, че всички столични общопрактикуващи лекари ще получат актуализация на броя на регулативните стандарти, както и стана. Той уточни, че отпуснатите по-малко направления в столицата са „техническа грешка”, а служителите на районната каса, които са допуснали тази грешка, ще бъдат санкционирани. Д-р Комитов информира още, че броят на направленията за семейните лекари за третото тримесечие е бил 268 612, докато за последното те ще са с около 19% повече – 318 789.

От НЗОК съобщиха, че на национално ниво за четвъртото тримесечие на изпълнителите на извънболнична медицинска помощ са разпределени 20 000 броя повече направления за консултация със специалист спрямо определените за третото тримесечие на тази година, а с 1,5 млн. лв. са увеличени средствата за медико-диагностични изследвания.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.