Вие сте в: Начало // Всички публикации, За реформата // Нови измерения на модерното лъчелечение в УБ „Царица Йоанна – ИСУЛ”

Нови измерения на модерното лъчелечение в УБ „Царица Йоанна – ИСУЛ”


На 11 ноември т.г., на връх 74-ия рожден ден на болницата, бе открит напълно реконструираният Център по лъчетерапия. Проектът включва изграждане на нови лаборатории и закупуване на модерна апаратура, като общата му стойност е 7,7 млн. лв. – целеви средства от Министерския съвет и от МЗ.

„Перла” на обновения център е новият линеен ускорител с многолистен колиматор – най-модерният апарат от този клас в Източна Европа. Съвременната апаратура позволява да бъдат облъчвани практически всички видове тумори, при които лъчелечението е част от терапевтичната схема – злокачествени заболявания на гърдата, маточната шийка, правото черво, устната кухина, гълтача, ларинкса, носа и ушите, тестисите, кожата, мозъка, белия дроб, простатата, стомаха, пикочния мехур, панкреаса и др. Същественото предимство на новото поколение линеен ускорител е максимално точното насочване на лъчите към болните клетки, което не позволява увреждане на здрави тъкани наоколо.

От думите на директора на болницата доц. Бойко Коруков стана ясно, че комплексът разполага с условия да бъде разширен и само за 6 месеца да се превърне в най-модерния лъчетерапевтичен център в Източна Европа.

- Готови сме да подменим по-старата технология, която и сега функционира. Ако ни бъде гласувано доверие – ще инсталираме апарат за радиохирургия, обясни доц. Коруков. Той допълни, че болницата е една от малкото в страната, които разполагат с необходимата инфраструктура за стартиране на такава високотехнологична лечебна дейност.

Началникът на Клиниката по лъчелечение проф. Татяна Хаджиева представи алгоритъма на терапевтичния процес: изследване със скенер-компютърен томограф, чрез което се уточнява атомичното и топографското разположение на тумора и на здравите тъкани около него; изготвяне на лъчетерапевтичен план, който се осъществява чрез т.нар. компютърна планираща система; връзка между апаратите и програмата за планиране.

- При самото облъчване с помощта на специални рентгенови и компютър-томографски апарати се проверява положението на болния и при нужда се извършва автоматична корекция, обясни проф. Хаджиева. Тя допълни, че след съвпадение на всички необходими параметри на облъчването контролната система разрешава началото на лечебния сеанс.

По време на откриването стана ясно, че освен по-добрите терапевтични възможности новата технология изправя специалистите и пред някои финансови препятствия, тъй като разходите за всеки пациент значително надвишават реимбурсирането от НЗОК.

- Налице е един парадокс, защото в момента НЗОК заплаща около 1200 лв. за изследвания с по-старата техника, докато за работа с модерната апаратура ще бъдат отпускани по 700 лв., коментира проф. Лилия Гочева – национален консултант по лъчелечение.

Все пак специалистите изразиха надежда, че ще бъде намерена пресечна точка, която да осигури качествено лечение на пациентите, без да натоварва финансово болницата.

ФМ

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.