Вие сте в: Начало // Всички публикации // Да чуеш, че те обичат

Да чуеш, че те обичат

Официалният повод събра водещи медицински специалисти, пациенти, представители на асоциацията на родителите на деца с увреден слух на дискусия с водещи специалисти в областта на оториноларингологията, сред които проф. Диана Попова, представител на МБАЛ „Царица Йоана – ИСУЛ“, ръководител на катедрата по УНГ болести при МУ в София, проф. Иван Ценев – първият хирург, извършил кохлеарна имплантация в България през 1999 г., доц. Соня Върбанова, проф. Венцислав Цветков, ръководител на УНГ клиника във ВМА, доц. Петър Руев, специалист по УНГ, основал първия център за кохлеарна имплантация – болница „Тракия“ в Стара Загора.

Домакините от компания „СЕНТИЛИОН“ представиха статистика от СЗО. Според фактите в България хората със средна до пълна глухота са над 400 хиляди души, от тях 40 хиляди са деца. От 1000 новородени на година 1 до 3 деца се раждат с пълна глухота (средно около 60-70 деца). Двама от трима души на възраст над 65 години имат тежки слухови проблеми.

Досега у нас са направени над 700 кохлеарни имплантации. Издръжката на един пациент с кохлеарен имплантат е 75% от издръжката на пациент със слухова протеза.

Днес в световен мащаб кохлеарната имплантация се смята за рутинна процедура. В по-голяма част от случаите се касае за минимално инвазивна намеса, за да се имплантира кохлеарният имплантат. Благодарение на тази безболезнена процедура пациентите се възстановяват бързо.

Специалистите акцентират върху важността на последвалата рехабилитация, която е ключова за адаптирането и интегрирането на пациентите в социалната среда.

Рехабилитацията е особено важна за децата. Те са изцяло зависими от помощта на родителите си във възстановителния процес. Важно е да им се обръща внимание с „улавянето“ и интерпретацията на някои основни шумове, да им се пее и известно време да живеят сред активна музикална среда.

По повод на юбилея е организирана кампания, която цели популяризиране на информацията за слуховите имплантатни системи, резултатите, постиженията и успехите от 20-годишния труд на медицинските специалисти, рехабилитатори, клинични инженери сред широката публика. Активната част на кампанията включва дискусионни събития в различни формати от началото на април до края на октомври т.г.

Днес в България има 4 центъра за кохлеарна имплантация, програма за неонатален скрининг, която се подкрепя от инициативата „Българската Коледа“, център за ранна рехабилитация на деца с кабинети в големите градове, средно специализирано училище с детска градина за деца с увреден слух, образователен център за деца и младежи с увреден слух, както и много кабинети за рехабилитация и обучение на хора в увреден слух.

Проф. Диана Попова акцентира върху важната роля на неонаталния скрининг. Тя изрази благодарност към инициативата „Българската Коледа“, защото в някои от големите болници вече успешно функционират кабинети за неонатален скрининг, което позволява навременно регистриране на проблеми със слуховия апарат при бебетата.

Пионерът в областта – проф. Иван Ценев, сподели спомени за трудностите в началото.

- Имаше сериозна съпротива от страна на Съюза на глухите в България, както и възражения от финансов характер, свързани със самата процедура. Проведени бяха и много разговори – на каква възраст трябва да бъде пациентът, когато се подлага на кохлеарна имплантация. 20 години по-късно мога да кажа, че България разполага с водещи специалисти и рехабилитационна мрежа.

Благодарности към проф. Ценев и екипите, които упорито продължават мисията на пионерите, изрази актьорът Явор Милушев.

- Тези специалисти са дали много на България – възможността децата да бъдат пълноценни граждани. Помня, че преди време случайна среща ме събра с жена, която работеше на каса в супермаркет. Тогава тя призна, че най-хубавото нещо, което й се е случило след кохлеарната имплантация, е: „чух, когато ми казват, че ме обичат!“

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.