Вие сте в: Начало // Всички публикации // Човешкият папилома вирус – изучаван и обществено непознат

Човешкият папилома вирус – изучаван и обществено непознат

Пресконференция по повод на Международния ден за повишаване на осведомеността за човешки папилома вирус (HPV), част от инициативата „Имунотерапията: от превенция до лечение”, бе организирана от фармацевтичната компания MSD с цел да предостави актуална информация за лечението на онкологичните, инфекциозните и ваксинопредотвратимите заболявания, както и за напредъка на съвременните имунотерапии.

4 март е обявен за Международен ден за повишаване на осведомеността за HPV през 2018 г. от International Papillomavirus Society (IPVS).

– Идеята е да дадем повече информация и актуални данни за това какво представлява човешкият папилома вирус и да насочим вниманието на обществото върху  необходимостта от превенция, заяви общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Според статистиката HPV е най-често предаваната сексуална инфекция. Човешкият папилома вирус е вторият по честота инфекциозен агент след Helicobater pylori и преди вирусите на хепатит B и С, който причинява рак. При жените HPV инфекцията може да предизвика рак на маточната шийка, вагината и вулвата,  а при мъжете – рак на пениса. Както при мъжете, така и при жените HPV инфекцията може да доведе до рак на устата, гърлото, ануса и ректума. Определени HPV типове причиняват генитални брадавици и при двата пола.

– В България ракът на маточната шийка, свързан с HPV вируса, е второто най-често злокачествено заболяване при жените на възраст от 15 до 59 години, коментира д-р Николова. Според статистиката всеки ден у нас от рак на маточната шийка умира по една жена. Честотата на новооткритите случаи на рак на маточната шийка, свързан с HPV инфекция, за периода 1981-2013 г., се е увеличила почти три пъти.

Д-р Николова обясни още, че някои видове рак и заболявания, свързани с HPV, са ваксинопредотвратими. Най-добрата превенция срещу рак на маточната шийка си остават ваксинацията преди началото на половия живот и редовните профилактични прегледи след започване на сексуални контакти. Добре е родителите да бъдат информирани за методите на първична профилактика, за да предпазят децата си от евентуална инфекция с вируса.

Ваксините срещу HPV са с изключително висок индекс на ефикасност и безопасност. С Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в България се осигурява безплатна имунизация срещу рак на маточната шийка за момичета на 12- и 13-годишна възраст. Всеки родител, който желае да имунизира дъщеря си, следва да се обърне към личния си лекар и да получи повече информация на сайта на програмата - http://hpv-vaccine.bg

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.