Вие сте в: Начало // Всички публикации // Годишни награди’2018 на Българската педиатрична асоциация

Годишни награди’2018 на Българската педиатрична асоциация

На 4 декември 2018 г. бе проведена официалната церемония по връчването на годишните награди на Българската педиатрична асоциация (БПА). Събитието събра над 200 гости – медицински специалисти, известни обществени и политически личности, представители на неправителствени организации и на бизнеса.
Водещ на церемонията бе актрисата Янина Кашева, която участва в хитовия сериал „Откраднат живот“, в ролята на педиатърката д-р Кръстева. В програмата взеха участие и талантливите деца Валя Нушева и Камен Костадинов, които се борят за голямата награда на националния фестивал „Детска мелодия на годината’2018“.
Проф. Владимир Пилософ, председател на Управителния съвет на БПА, приветства гостите и каза:
– За втори път Българската педиатрична асоциация провежда официална церемония по връчване на годишните награди… Съзнавам, че малко закъсняхме с това начинание – да откроим най-заслужилите сред нас. Онези, които са творили, преподавали на студенти и специализанти, лекували българските деца. На тези, които винаги със страст са намирали пътя към най-ефективните диагностични и лечебни методи. Благодарение на тях, и то в контекста на най-различни по естество трудности, българската педиатрия днес е на необходимото високо ниво.
С награда „Цялостен принос в развитието на педиатрията в България“ бяха от-
личени доайените на родната педиатрия – проф. Валентина Цанева, проф. Борис Бойкинов, доц. Адриана Анадолийска. С истинско вълнение и тримата наградени изказаха благодарност към своите учители. Доц. Анадолийска трогна всички присъстващи със словото си:
– Нашите учители ни научиха на всичко – на знания, на сплотеност и най-вече да обичаме работата си и децата. Едно време, като се кажеше професор, това значеше много. Ние уважавахме нашите учители, ние ги питахме, те ни учеха. Сега не е така, сега има девалвация… И още нещо – напоследък всички колеги се вълнуваме, че идеята да се изгради национална педиатрична болница е на път да се сбъдне. Искам обаче да кажа, че не е важна толкова сградата, а хората, които ще бъдат в нея.
Награда „Педиатрична клиника на годината“ бе присъдена на екипа на Клиниката по детски болести към УМБАЛ „Александровска“. Отличието прие проф. Пенка Переновска.
С наградата „Личност, ан-
гажирана с каузата на детското здравеопазване“ бе от-
личен не един човек, а цял екип – екипът на Националната програма „Детско здраве – Пирогов“. Призът връчи миналогодишният носител на наградата в тази категория д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване към 44-тото Народно събрание, която поздрави всички присъстващи за усилията, които полагат в областта на детското здраве. От името на екипа отличието прие проф. Асен Балтов, който с вълнение каза:
– Националната програма „Детско здраве – Пирогов“ се провежда вече шест години, но през 2018 г. беше изключително активна, благодарение на всички специалисти, които се включиха доброволно в нея. Ние излязохме от границите на „Пирогов“, за да бъдем полезни на нашите колеги от цялата страна.
Д-р Асен Меджидиев, основателят на програмата, допълни:
– Изключително съм трогнат!  Тук е моментът да благодаря не само на моите колеги, които участват в програмата, но и на всички педиатри и общопрактикуващи лекари от цялата страна, без които нямаше да можем да осъществим така успешно начинанието. Обещавам да продължим и занапред тази благородна ми-
сия.
С награда „Социално отговорна компания в областта на детското здравеопазване“ бе отличена компанията Санофи – България. Статуетката връчи Мария Владова, представител на ГлаксоСмитКлайн, миналогодишният носител на приза в тази категория. От името на Санофи наградата прие Петрана Жекова, която каза:
– За Санофи мисията на международен производител на лекарства е не само да произвеждаме нашите лекарствени продукти и ваксини, но също така и да подкрепяме социално отговорни инициативи. Благодаря на Българската педиатрична асоциация за успешните проекти, по които работихме съвместно през цялата година, както и на българските педиатри за тяхната усърдна и неуморна работа в защита на здравето на българските деца.
Отличие в категорията „Журналист, ангажиран с детското здравеопазване“ получи Гергана Хрисчева от Българското национално ра-дио.
Уникална по замисъл е и на-
градата в категорията „Моят любим педиатър“, която се връчва по волята на родителски вот. Първи носител стана
д-р Захаринка Гочева, семеен лекар и педиатър в 29 ДКЦ, София. Призът връчи Наталия Кирилова, организатор на на-
ционалната кампания „Моят любим педиатър“. Пред публиката тя каза:
– Стартирахме кампанията преди четири години, защото искахме да обърнем нещата. По медиите редовно се раздухват истории за това как някой лекар се „издънил“, в интернет пространството е пълно с „чер-
ни“ списъци на лекари, самите родители често разказват зловещи истории. Създадохме тази кампания с много любов и разбиране към българския пе-
диатър. Създадохме я, за да покажем добрите примери, за да се види, че родителите, кои-
то са признателни на лекаря на своето дете, са в стотици пъти повече от недоволните.
Приемайки наградата, д-р Гочева каза:
– Благодаря за тази награда. Тя е за всички педиатри и ОПЛ, които 24 часа, 365 дни в годината сме на разположение, вдигаме телефони, разговаряме с родителите кога за дребни, кога за по-сериозни неща… Огромно благодаря за доверието!

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.