Вие сте в: Начало // Всички публикации // В УБ „Александровска“ – Клиника с бъдеще

В УБ „Александровска“ – Клиника с бъдеще

На 7 декември т.г., в присъствието на ректора на МУ в София, на експерти от страната, колеги, партньори и спонсори, в УБ „Александровска“ бе официално открита Клиника по лицево-челюстна хирургия. Събитието е свързано с честването на 77 години от създаването на направление лицево-челюстна хирургия у нас.

В словото си началникът на клиниката проф. Радомир Угринов отбеляза, че началото на специалността датира от 1940 г., когато е формирана първата Клиника по лицево-челюстна хирургия в България във Втора хирургия на Александровска болница. Неин ръководител е проф. Славчо Давидов, който е първият професор по лицево-челюстна хирургия и основоположник на стоматологичното образование в България и на Факултета по дентална медицина.

През 2016 г. Клиниката по лицево-челюстна хирургия отново отвори врати на мястото, където е създадена – в УБ “Александровска“, след преместването на целия екип от УБ „Св. Анна“. Ремонтирани са 320 кв. м площ, стойността от 67 000 лв. е осигурена от лечебното заведение. Извършен е цялостен ремонт на стационара с подмяна на покривни конструкции, дограми, стени, тавани, подови настилки и на всички видове инсталации. Със средства на болницата, на МУ в София и на дарители са закупени нови мебели и оборудване. МУ в София осигурява 160 000 лв., отпуснати от валутната комисия, за закупуване на две операционни маси и два рефлектора за операционните зали на клиниката.

КЛЧХ в „Александровска“ е специализирана за ранна диагностична, хирургична и лечебна дейност на заболявания на лицето, главата, шията и устната кухина и е с подчертана онкологична насоченост. Тя е база на Катедрата по ОЛЧХ на ФДМ към университета за лечение на болни, център за обучение на студенти по хуманна и дентална медицина и СДО. Разполага с приемен кабинет, болнични стаи с 14 легла, две операционни зали, превързочна, кабинети за персонала, зали за обучение на студенти и специализанти, санитарни помещения и др.

КЛЧХ в „Александровска“ е структура от трето ниво на компетентност, в което се извършват всички видове оперативни интервенции в областта на лицево-челюстната хирургия, включително с голям и много голям обем и сложност в следните  направления: онкологични заболявания на устната кухина, лицето, шията, лицевите и челюстните кости, орбитите, меките тъкани на главата; диагностика и лечение на заболявания на езика, устните и устната кухина от различно естество, вкл. орална патология; заболявания на челюстите и лицевите кости, лимфните възли, лицето и шията, големите слюнчени жлези, околоносните кухини, максиларния синус, долночелюстната става; травми на меките тъкани и кости в лицево-челюстната област; възпалителни процеси на лицето, шията и устната кухина от различно естество; пластично-възстановителна, реконструктивна и естетична лицево-челюстна хирургия.

Лекарите в клиниката са специалисти по лицево-челюстна и по орална хирургия, хабилитирани преподаватели и асистенти в Катедрата по орална и лицево-челюстна хирургия на Факултета по дентална медицина към Медицинския университет в столицата.

По време на тържеството директорът на болницата доц. Костадин Ангелов изтъкна, че клиниката на проф. Угринов показва устойчиво развитие по отношение на всички медико-статистически показатели, отнасящи се за една структура. В сравнение с 2016 г., използваемостта на леглата е нараснала с 20%, броят на преминалите болни е повишен с 25% и са направени 500 хирургични интервенции, 80% от които – на пациенти със злокачествени заболявания.

По решение на Академичния съвет на МУ в София ректорът проф. Виктор Златков връчи почетен знак „SIGNUM LAUDIS“ на екипа на КЛЧХ с пожелание „да бъде спомен за едно ново начало, което има голямо бъдеще“.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by Theme Junkie. Modified by Magstudio. Powered by WordPress.