Вие сте в: Начало // Всички публикации // Решен е проблем с лекарство срещу хепатит Б

Решен е проблем с лекарство срещу хепатит Б

В списъка на лекарствените продукти за домашно лечение, заплащани напълно или частично от НЗОК (Приложение № 1 на ПЛС), бе включен лекарствен продукт с по-ниска цена от лекарствения продукт Viread, предназначен за лечение на хепатит Б. Това налага новият лекарствен продукт да бъде заплащан напълно, а за останалите подобни продукти здравноосигурените лица да доплащат. От новия лекарствен продукт с по-ниска цена на българския фармацевтичен пазар не бяха осигурени количества, което доведе до напрежение сред пациентите, които би трябвало да доплащат разликата в цената на Viread.

По изрично настояване на НЗОК, съвместно с компетентните институции, новият лекарствен продукт, който не е наличен в аптеките в страната, бе заличен от списъка до осигуряването на регулярния му внос. Тази промяна ще бъде отразена в актуализацията на Приложение № 1 на ПЛС към 2 април т.г. Решението е с предварително изпълнение.

Вследствие на това, считано от 1 април т.г. лекарственият продукт Viread отново става референт и ще се заплаща напълно от НЗОК, което е отразено в актуализирания аптечен софтуер.

Здравноосигурените лица, чиято валидност на рецептите с предписан Viread позволява, могат да получат от аптеките лекарствения продукт от 1 април 2017 г., когато той отново ще бъде напълно заплащан от НЗОК.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.