Вие сте в: Начало // Всички публикации // Тържество на академичния дух

Тържество на академичния дух

Празникът на научноизследователската и преподавателската дейност в Медицинския университет в София, организиран на 6 април т.г., премина при изключителна тържественост поради две причини. Първо – защото се проведе в навечерието на Световния ден на здравето. И второ – защото е част от поредицата събития за отбелязване на 100-годишнината на медицинското образование в България, един век след указа за създаване на Медицински факултет към Софийския университет „ Св. Кл. Охридски“.

Представителите на академичната общност спазиха традицията и откриха честването с поднасяне на цветя пред Докторския паметник в столицата – жест на преклонение и уважение не само към загиналите медици по време на войните, но и към всички предци, положили основите на образованието по медицина, на българската наука и практика в сферата на медицината и здравеопазването.

На тържеството, събрало заедно преподаватели, доайени, студенти, докторанти, лекари от всички поколения, присъстваха и много гости – знак на уважение към Алма матер на медицинското образование у нас.

Ректорът на университета проф. Виктор Златков изнесе академично слово по повод на вековния юбилей. Той подчерта, че днес студенти от 57 държави се обучават във висшето училище. През учебната 2016-2017 година образование в университета получават 8311 студенти: 3339 от тях учат медицина, 1234 – дентална медицина, 968 – фармация, 769 изучават особеностите на общественото здраве, а над 2 хиляди са студентите по здравни грижи.

- И през 2017 г. Медицинският университет в София е безспорен лидер в професионалните направления, по които обучава студенти, изтъкна проф. Златков. – Преподавателите от всички факултети и катедри са водещи български учени с особен принос в развитието на медицинската наука и практика, те са признати в чужбина, участват в много международни проекти и доказват пред света авторитета на своето висше училище по медицина, каза още ректорът.

Поздравления за юбилея на МУ в София лично отправи и служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков, който определи университета като пример за всяко едно висше училище у нас. Председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев поздрави участниците в тържеството и метафорично подчерта: „Преболедувахте, но оздравяхте“, след което приветства всички с топли колегиални думи.

С вълнение и аплодисменти бяха посрещнати носителите на годишните награди на Медицинския университет в София

– Почетен знак „AESCULAPIUS“ (Signum Laudis I степен) за принос в развитието на българската медицина през изминалата 2016 г. получи проф. Радомир Любомиров Угринов

– Награден знак „PANACEA“ (златен), за особен принос при реализацията на преподаването, в научноизследователската и експертната дейност през 2016 г. във:

– медико-клиничната област – проф. Христина Лазарова Попова;

– медико-биологичната област – доц.  Владимир Костадинов Нейчев;

– медико-биологичната област – проф. Александър Борисов Златков;

– медико-социалната област – проф. Анжелика Спасова Велкова-Монова.

– Награден знак „ SIGNUM LAUDIS“ (II степен) на лента за особен принос в развитието на МУ в София:

доц. Сашо Георгиев Бонев – Медицински факултет;

проф. Милен Венциславов Димитров – Фармацевтичен факултет.

В годината на вековен юбилей Медицинският факултет огласи своите лауреати

– Награда на името на акад. Димитър Ораховац за значителен принос в научната и преподавателската дейност в областта на фундаменталните науки получи проф. Бойчо Василев Ланджов – Катедра по анатомия, хистология и ембриология;

– Награда на името на проф. Парашкев Стоянов за значителен принос в научната и преподавателската дейност в областта на хирургичните науки бе връчена на проф. Пламен Славов Кинов – Катедра по ортопедия и травматология;

– С награда на името на проф. Константин Чилов за значителен принос в научната и преподавателската дейност в областта на терапевтичните науки бе отличен проф. Борис Илиев Богов – Катедра по вътрешни болести;

– Наградата за млад учен /под 35 години/ на името на акад. Асен Хаджиолов отличи:

ас. д-р Румяна Бойкова Димова-Драганова – Клиничен център по ендокринология и геронтология;

ас. д-р Елена Росенова Арабаджиева – Катедра по обща и оперативна хирургия;

Студентската награда на името на проф. Асен Златаров за активно участие в научната и изследователската дейност отиде при Виктория Георгиева Георгиева – VI курс.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.