Вие сте в: Начало // Всички публикации // Детското отделение в „Пирогов“ ще бъде преобразено

Детското отделение в „Пирогов“ ще бъде преобразено

Инициативата е на фондация „Америка за България“ в партньорство с ИКЕА, АстраЗенека, УниКредит Булбанк, Академия Градът, Tribal Worldwide Sofia и LHSA+DP, Ню Йорк. Концепцията и целите на проекта бяха представени на специална среща с медиите на 21 февруари т.г. в детския научен център „Музейко“.

- Докато мислехме как да помогнем на децата на България, си дадохме сметка, че можем да работим с партньори, които мислят като нас. Целта бе бизнесът, правителството, неправителствените организации и отделни лица да обединят усилията си по прозрачен и ефективен начин, за да подобрят условията в “Пирогов”. Така стартира проектът “Малките герои”, сподели Нанси Шилър, президент на фондация „Америка за България“. – Инициативата ще превърне детското отделение в приветливо пространство с образователни елементи, подобно на „Музейко“. Архитектът на „Музейко“ Лий Сколник ще работи с български екип, за да създаде в болницата приятна и подходяща за деца среда, която да им помага да се възстановят по най-добрия начин, допълни г-жа Шилър.

- Чрез тази инициатива отличната клинична репутация на болница „Пирогов“ ще бъде допълнена от една топла, приветлива и стимулираща среда за всички участващи във възстановителния и лечебния процес, подчерта Н. пр. Ерик Рубин, посланик на САЩ в България, който откри събитието.

- Чрез инициативата ще създадем антистресова среда за децата, което ще бъде полезно както за малките пациенти, така и за техните родители. В „Пирогов“ се намират уникални за страната медицински звена – секциите по детска хирургия, детска неврохирургия, детска урология и детска травматология. Поради това проектът е изключително важен, каза проф. Асен Балтов, новият директор на лечебното заведение.

- Това, което ще се опитаме да създадем, е една среда, която да бъде изключително стимулираща за децата, да мотивира тяхното вдъхновение, да има силен образователен компонент и да носи много радост. Редица проучвания показват, че когато в една детска болница, педиатрична клиника или отделение се изгради цветна, красива, разпалваща въображението среда, тя разсейва децата от факта, че са болни. Подобна среда помага за тяхното по-бързо оздравяване, намалява смъртността, продължителността на болничния престой и необходимостта от прием на болкоуспокояващи.

- Ние с удоволствие ще работим заедно с настоящите партньори и ще търсим нови корпоративни и неправителствени съмишленици. Вярвам, че дарителството и състрадателността са част от ДНК на българите. Този проект ще бъде реализиран, защото здравите деца имат много мечти, а болните имат само една – да оздравеят. Ето защо нека всички заедно, обединени, да осъществим цялата палитра мечти на нашите деца, каза Зоя Паунова, изп. директор на АстраЗенека България.

На събитието присъстваха още Левон Хампарцумян – гл. изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, Тео Муратидис – управител на ИКЕА в България, Йордан Жечев – изп. директор на Tribal Worldwide Sofia, Камен Кръстев от Академия Градът.

Подчертано бе, че моментът е подходящ, защото най-големият спешен център в страната реализира в момента мащабен основен ремонт на детското си отделение със средства, осигурени от МЗ.

Инициативата за „малките герои“ ще се разгърне на три от четирите етажа на отделението. Фокусът е преобразяване на общите пространства – рецепция, фоайе, места за изчакване, коридори и стаи за игри. Дейността ще се реализира на няколко етапa в синхрон с основния ремонт.

За да осъществят идеята за успешен съвместен проект между неправителствения сектор, отговорния бизнес и гражданите, фондация „Америка за България“ и Академия Градът стартираха конкурс „Малки герои“ за идейни проекти за модерни интериорни решения в детското отделение. Конкурсът е адресиран към студенти (възпитаници на български и чуждестранни университети) и млади професионалисти в областта на архитектурата и строителството, интериорния дизайн, художници, психолози, социални работници, педагози.

Проектите могат да бъдат разработени индивидуално или в екип. Участващите в конкурса проекти имат шанс да бъдат реализирани в рамките на инициативата, а техните автори – да работят с водещите дизайнери, които ще реализират проекта.

За интериорния дизайн на детското отделение ще се погрижи архитектът на „Музейко“ Лий Сколник, чието архитектурно бюро LHSA+DP е създало над 60 детски центъра в цял свят. Лий Сколник е член на журито на конкурса на Академия Градът, а победителите в него ще имат възможност да работят със световноизвестния архитект.

Очаква се инициативата да приключи окончателно през септември т.г., когато ще бъде и официалното откриване на отделението.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.