Вие сте в: Начало // Всички публикации // Феталната хирургия – не абстракция, а реалност

Феталната хирургия – не абстракция, а реалност

В Медицинския комплекс „Д-р Щерев“ бяха извършени две уникални вътреутробни операции по фетална хирургия. Оператор бе пионерът на феталната медицина в света проф. Кипрос Николаидес. Той работеше в екип с д-р Петя Чавеева и проф. Атанас Щерев.

Двете операции бяха предавани на живо чрез телевръзка в заседателната зала на комплекса. Проф. Николаидес разясняваше подробно цялата процедура както по време на операциите, така и преди, и след тях, на десетките студенти по медицина, акушер-гинеколози, специалисти по фетална медицина и журналисти.

Манипулациите стартираха с поставяне на спинална анестезия на бременните жени, като по този начин те бяха в съзнание по време на процедурата и можеха да следят нейния ход. Впоследствие медиците пристъпиха към обръщане на плода или т.нар. външно верзио с цел предлежанието да бъде седалищно. Под ултразвуков контрол лекарите установиха позицията на главата и позицията на плацентата, за да се избере оптимално място на проникване. Следваща стъпка по време на операцията бе поставяне на анестезия на самото бебе, за да може по време на интервенцията то да бъде в пълен покой. Въпреки поставената упойка по време на първата операция плодът не остана в състояние на пълен покой. Тази трудност не попречи интервенцията да бъде напълно успешна и показа изключително високия професионализъм и подготовка на лекарите.

След като ултразвуковите индикатори показаха спиране на феталното движение, специалистите пристъпиха към самата операция. С миниинвазивен 3,3 милиметров фетоскоп, в който предварително има въведен катетър с флексибилен балон, проф. Николаидес и д-р Чавеева проникнаха през устата на бебето и достигнаха до горната част на трахеята под гласните връзки. Там те раздуха и освободиха балона. Целта на раздутия балон е да задържи коремните органи на развиващото се бебе да не притискат белите дробове. Така бебетата могат да продължат своето развитие в следващите седмици от бременността.

Първата подобна операция в България бе извършена в края на 2014 г. от екип д-р Петя Чавеева, проф. Атанас Щерев и д-р Никола Персико от университетската болницата „L. Mangiagalli“ в Милано.

– Успешното осъществяване на уникални вътреутробни операции за спасяване на бебета още в майчината утроба, диагностицирани с различни усложнения, нарежда България сред пионерите във феталната хирургия в световен мащаб, коментира проф. Николаидес пред медиите. Той подчерта още, че е разочарован да разбере, че в страната ни все още специализираните изследвания по фетална морфология не са включени като задължителни в националния стандарт за проследяване на бременността. Според именития специалист всяка българка заслужава проследяване на бременност по световен стандарт. Той апелира да се направят необходимите нормативни промени за това.

Проф. Николаидес коментира още, че е радостен да отбележи, че в страната има изключително подготвени специалисти по фетална медицина като д-р Петя Чавеева, което е важна стъпка за развитието на феталната наука у нас. Друга полза за бременните е добрата колаборация между световни центрове като Центъра по фетална медицина към King’s College Hospital в Лондон и Сектора по фетална медицина в Медицинския комплекс „Д-р Щерев“, което е само в полза за пациентите. Проф. Николаидес обеща да продължи доброто сътрудничество с колегите си в България и да помага за изключителната подготовка на още повече специалисти по фетална морфология.

Проф. Кипрос Николаидес е ръководител на Центъра по фетална медицина към King’s College Hospital в Лондон –  първия по рода си специализиран център във Великобритания и най-голям в света. Той е един от основоположниците на феталната медицина в световен мащаб. Пионер, приложил за пръв път редица иновации както във високоспециализираните ултразвукови изследвания на плода по време на бременността, така и в приложението на революционни вътреутробни фетални операции. Школата на проф. Кипрос Николаидес е подготвила и сертифицирала специалисти по фетална медицина, работещи във водещи лечебни заведения в Европа, САЩ и Азия. Сред неговите ученици у нас са както д-р Петя Чавеева, извършила първите вътреутробни операции в България, така и д-р Виолета Стратиева и д-р Мария Янкова, основатели на българската Асоциация по майчино-фетална медицина.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.