Вие сте в: Начало // Всички публикации // Експертна платформа за обмен на познание

Експертна платформа за обмен на познание

На тържествена церемония на 11 ноември т.г. Българската асоциация за лекарствена информация (БАЛИ) отбеляза своя 5-годишен юбилей. Празничното събитие беше уважено от над 250 гости – представители на държавни институции, на съсловни и неправителствени организации, на академичните среди и медицинските дружества в България, както и на фармацевтичната индустрия – иновативни и генерични компании. Гости на събитието бяха мениджъри на фармацевтични компании и на лечебни заведения.
БАЛИ е неправителствена организация в обществена полза. Сформирана е през ноември 2010 г. от група съмишленици и ентусиасти от Факултета по обществено здраве и Фармацевтичния факултет при Медицинския университет в София. Днес обществото на БАЛИ обединява над 50 корпоративни и над 70 индивидуални членове, десетки национални и международни експерти, които споделят своя опит по време на обучителните инициативи на асоциацията.
През годините БАЛИ е организирала 25 семинара в областта на лекарствените регулации с над 2300 участници, което може да се сравни с цифрите на обучаваните в един университет. Интересът към форумите на БАЛИ е предизвикан от факта, че няма аналогично обучение у нас. На семинарите се представят и обсъждат най-новите моменти от европейското здравно и фармацевтично законодателство с участието на всички регулаторни специалисти в лекарствения сектор. Тази невероятна „мрежа” от експерти дава възможност ефективно да се работи, да бъдат обменяни добри практики и идеи.
Моделът на БАЛИ е заимстван от аналогичната асоциация за лекарствена информация в Германия – DGRA (Deutsche Gesellschaft fuer Regulatory Affairs), която работи много тясно с БАЛИ и подпомага дейността с лектори и със свои представители, които активно участват в дейностите на българската асоциация.
На тържественото събитие БАЛИ отличи с признателност заслужили личности, които винаги са подкрепяли асоциацията в нейната дейност. Това са
д-р Даниела Дариткова – председател на Комисия по здравеопазване при Народното събрание; проф. Цекомир Воденичаров – декан на Факултета по обществено здраве, МУ-София; проф. Барбара Сикмюлер – президент на немската асоциация за лекарствена информация, проф. Аксел Тиле и Лена Геберт – членове на Консултативния съвет на БАЛИ.
За ползотворно медийно партньорство с БАЛИ награда получи Дарина Стоева – гл. редактор на „Форум Медикус“.
По време на празничното мероприятие бе проведен и конкурс на тема: „Иновации в сферата на здравеопазването”. Авторитетно жури към БАЛИ отличи 16 победители в съответните тематични направления.
– КредоУеб – социална мрежа, фокусирана върху здравето като начин на живот;
– Синексус – най-голямата мултинационална компания с дейност, насочена към набирането на пациенти и провеждането на клинични изпитвания;
– Новартис – за внедрено иновативно изследване, основано на следващо поколение секвенционен анализ с GENOPTIX;
– АктаФарма – за филм за Колфарма – най-големият паралелен вносител и дистрибутор на лекарства в Германия;
– Амджен България – лидер в производството на биотехнологични лекарствени продукти;
– Рамус – най-голямата лаборатория в страната със собствена куриерска мрежа, регистрирана по ISO;
– АбВи и Анджелини Фарма България – производители на иноватив-
ни безинтерферонови терапии на хепатит С;
– Вьорваг Фарма– за иновативен лекарствен продукт за локално лечение на диабетна полиневропатия;
– Глаксо Смит Клайн – промяна на парадигмата на фона на нарастващите изисквания за прозрачност при взаимодействието между фармацевтичните компании, медицинските специалисти и медицинските дружества;
– Алианс Сървиз – обединение на аптеки с дейност, насочена към качественото развитие на консултацията и препоръката към пациентите;
– Натстим – за Имуно Деокси, иновативна комбинация от антиоксиданти, витамини и микроелементи за възстановяване и поддържане на имунната защита на организма;
– Отличени за иновативни подходи бяха и Пол Фарма, Медокеми, NDA и Севекс Фарма.
Българската асоциация за лекарствена информация запълва една ниша, към която другите браншови асоциации не са насочени, като организира форуми и дискусии между всички заинтересовани страни.
БАЛИ изготвя становища по ключови документи в областта на лекарственото законодателство с оглед постигане на ефективна лекарствена политика.
Във фармацевтичния бранш асоциацията е първото сдружение в обществена полза, тя е своеобразен конгломерат от експерти. Вече 5 години БАЛИ скъсява пътя между регулаторните институции и фармацевтичната индустрия.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.