Вие сте в: Начало // Всички публикации // Светът е малък, когато лекарите си сътрудничат

Светът е малък, когато лекарите си сътрудничат

В периода от 11 до 14 май т.г. в Алмати тържествено бе отбелязана 25-годишнината от създаването на Националната медицинска асоциация на Казахстан под наслов „Евразийски мост за здраве 2015“. Официалното честване и научната програма станаха основа на задълбочен анализ както за успехите и мястото на асоциацията в здравната система на страната, така и за ролята на лекарите в цялостното развитие на обществото. В генералната асамблея участваха представители на всички 60 филиала на асоциацията от всички региони на страната, която има 18 млн. жители на 2 млн. кв. км територия. В асоциацията членуват над 40 хил. медици – лекари, медицински сестри, психолози, медиатори.

В дните на тържествата, в сериозните научни, в социалните и емоционалните инициативи център, основа и крайъгълен камък бе д-р Айжян Садъкова – председател на Националната медицинска асоциация на Казахстан от създаването й преди четвърт век. Д-р Садъкова е невероятен домакин, тя посрещна с много уважение участниците в честванията. Сред гостите бе и специална делегация на Югоизточноевропейския медицински форум, защото казахстанската асоциация е активен член на форума.

Д-р Садъкова показа на гостите и Дома на лекаря в Алмати – земята е предоставена безвъзмездно на асоциацията, всичко е направено красиво, има достатъчно пространство за офиси, за кабинети за прием по определени специалности, зали за обучение на лекари от цялата страна.

Специално за „Форум Медикус“ д-р Садъкова обобщи:

Силни сме

- Националната медицинска асоциация на Казахстан обединява филиали и по специалности, и по региони, като имаме представителства в цялата страна. Вече 25 години полагаме усилия и организираме различни инициативи, като основната цел винаги е била да повишаваме качеството на лечението. Нашата асоциация работи особено сериозно в сферата на законодателството, участваме във всички дейности по опазване на здравето, включихме се в акцията за закриване на полигона в Семипалатинск, действахме с пълни сили по предотвратяване на последствията след земетресението през 1998 г. Членуваме в Европейската асоциация на медицинските специалисти, с особена сериозност участваме в активностите на Югоизточноевропейския медицински форум. Издаваме две списания – „Заради живота“ и „Академия на здравето“. Връчваме престижна съсловна награда за най-добра клиника от 11 години, участваме в национални и международни инициативи по въпросите на здравето и медицината. Съвместно с Министерството на здравеопазването разработваме и реализираме учебни програми, подготвяме ръководства, които стават нормативни документи – наредби, постановления и т.н.

След като установихме, че в нашата страна няма подготовени психолози и психотерапевти, извоювахме да има такава длъжност в лечебните заведения, както и правото ние да ги обучаваме по специално утвърдени програми. В сградата на асоциацията организираме курсове, четем лекции по психология не само за лекари, не само за медицински специалисти, но и за милиционери, граничари, инструктори.

Специфична и много отговорна е дейността  на асоциацията съвместно с прокуратурата и съда. Осигуряваме експерти по свързани със здравната система дела, даваме становища, правим проверки – така почти не допускаме да се стига до процеси в сферата на медицината. Дори четем лекции на представители на правоохранителните органи за спецификата на лекарската работа. Натрупахме авторитет и днес експерти на медицинската асоциация винаги участват в съдебни дела срещу лекари, като най-често тяхното мнение е решаващо.

Посветили сме много научни и организационни събития на медицината на катастрофите, на битката против метадона, на борбата с криминалните аборти и др. Домът на националната медицинска асоциация на Казахстан е винаги отворен, добре дошли са както граждани със своите здравни проблеми, така и медицинските специалисти по всички въпроси на професията. Денонощно отговаряме и на въпроси по горещия телефон на асоциацията, допълни още д-р Садъкова.

На срещата в Алмати бе проведено заседание на Борда на Югоизточноевропейския медицински форум /ЮЕМФ/, в което участваха представители от България, Македония, Грузия, Гърция, Азербайджан, Узбекистан, Украйна, Казахстан. Членовете на делегациите изслушаха отчет за дейността на ЮЕМФ през изминалия период. Решено бе Шестият международен медицински конгрес на ЮЕМФ да се проведе в Одеса, Украйна, от 9 до13 септември 2015 г.

Събитието ще съвпадне с ХIV конгрес на Украинската медицинска асоциация, като ще бъде отбелязана и 25-годишнината от възстановяването на асоциацията.

Основните теми в научната програма са от сферата на кардиологията, онкологията, репродуктивното здраве, военната медицина, медицината на бедствията, медицинската рехабилитация и др. Вече е подадено заявление за акредитация от Европейския акредитационен съвет за непрекъснато обучение по медицина (EACCME).

В рамките на конгреса ще бъдат организирани дискусии около кръглата маса с теми:

- Професионална автономия на лекарите: законодателство и прилагане;

- Обществено здравеопазване в трансформиращи се общества.

В международния организационен комитет участват президентът на форума д-р Андрей Кехайов, д-р Олег Мусии, вицепрезидент на ЮЕМФ, зам.-председател на Комисията по здравеопазване при Украинския парламент и председател на Украинската медицинска асоциация, проф. Павел Поредош, вицепрезидент на ЮЕМФ и председател на Словенската медицинска асоциация, д-р Николай Тишчук, председател на Управителния съвет на Украинската медицинска асоциация.

Организаторите решиха краен срок за подаване на резюметата да бъде 15 август 2015 г., а всички останали подробности желаещите могат да научат от сайта www.seemfcongress.zdravenews.eu.

Вълнуващи и запомнящи се бяха за представителите на българската делегация всички срещи в Казахстан. Там всички познават и обичат българите и България. В една от паузите на асамблеята специално бяхме поздравени от главния лекар от град Къзълорда, където преди 25 години български строители са построили болница „от А до Я“. И до днес хората в този южен казахстански град казват „отивам в българската болница“.

Срещата в Алмати, професионалното сътрудничество и приятелство между лекари от толкова различни страни и култури, очакванията за конгреса в Одеса – всичко това проектира смисъла на едно партньорство без граници, базирано на социални и хуманни принципи.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.