Вие сте в: Начало // Всички публикации // Празник на научноизследователската и преподавателската дейност

Празник на научноизследователската и преподавателската дейност

Вече стана традиция в навечерието на Световния ден на здравето – 7 април, ръководството на МУ в София да организира тържествено честване, което се превръща в своеобразна проверка на свършеното и несвършеното, на постигнатото и планираното в динамичното развитие на най-авторитетното висше медицинско училище у нас.

Залата на Софийската опера бе изпълнена с преподаватели, клиницисти, изследователи, специализанти, студенти – представители на всички поколения и на всички факултети и колежи, които формират многоликия облик на университета. На официалното тържество присъства и председателят на Народното събрание Ц. Цачева, която в приветствието си открои уникалността на медицинския университет, както и „невероятната професия на лекаря, която съчетава знание, отговорност, съпричастност и морал“. Г-жа Цачева изтъкна още, че е нужно всички медицински специалисти заедно „да се изправят срещу трудностите в битката за по-добро здравеопазване“ и обеща повече политическа воля и решимост необходимите промени да бъдат доведени докрай.

Присъстващите с интерес изслушаха и на места аплодираха академичното слово на ректора чл.-кор. проф. Ваньо Митев, който в свой стил започна с отговор на въпроса, защо университетът заслужава своя пролетен празник:

- защото е определен за номер едно в България според резултатите от акредитацията;

- защото е единствен и пръв по рейтинговата система на университетите у нас;

- защото е единствен и пръв по научноизследователска дейност в сферата на медико-биологичните науки;

- защото има най-много чуждестранни студенти – 2500 от 63 страни;

- защото има изнесено обучение в Швейцария;

- защото са успешно завършени ремонтни дейности на ПУЦ, на библиотеката, на сградите на факултети, колежи, на аудитории, лаборатории и клиники;

- защото отчита най-голям обем извънбюджетни приходи;

- защото чрез италианска инвестиция започва строеж на общежитие за чуждестранни студенти;

- защото високо оценява приноса на научните изследователи, на преподавателите и на работещите в университета, което се изразява в непрестанен растеж на възнагражденията и на допълнителните премии.

По-нататък в словото си ректорът подчерта:

- В навечерието на Световния ден на здравето искам да отдам почит на всички лекари, които са в основата на прогреса, но нямат съответното признание, въпреки че откритията им са в полза на цялото човечество.

Едно е да се казваш Александър Флеминг, да си откривател на пеницилина, спасил и спасяващ живота на милиони хора. Друго е да се казваш Марадона или Азис, да бъдеш плеймейтка, поп певица или стероидна спортна звезда, или национален плейбой. Те са известни и богати. Дори и в развитите страни тези, които ритат футболната топка, които забиват в коша или улучват дупки в тревата, са богати и известни…

През 1977 г. вариолата е ликвидирана в целия свят, ликвидиран е най-големият убиец на човечеството, от който е губило живота си всяко пето дете под 15 години. Едва ли обаче някой от масовите зрители днес знае името на селския лекар Едуард Дженер, който е бащата на ваксините. Но масовият убиец Гай Юлий Цезар, избил милиони гали /което днес се нарича геноцид/, е обвит с ореола на световна слава. Едно е да си Кличко и да разбиваш глави, а съвсем друго е да си нобелист, известен само на шепа специалисти. Така е, макар всички да знаят, че прогресът се дължи на учените, на изобретателите, на творците.

Има нещо дълбоко сбъркано в примерите за подражание, които се насаждат сега у новото поколение. Героят на нашето време днес е с ланци, обички и татуировки. Затова сме на това дередже. Затова и съм престанал да гледам олимпиади, които днес са състезание между клинични лаборатории.

В България има достойни хора, които допринасят за прогреса на родината с дейността си. Има достойни лекари и научни работници, има интелигенция в други области и сфери, които са недооценени по сегашните критерии за обществена значимост. Ето защо на този прекрасен пролетен празник на медицинския университет ще почетем тези велики българи, които са постигнали световни висоти със силата на сивото си вещество и с волята на духа си.

Тържеството продължи с обявяване на носителите на наградни знаци на Медицинския университет.

Почетен знак “AESCULAPIUS” за принос в развитието на българската медицина в медико-клиничната област за изминалата 2014 година получи проф. д-р Огнян Борисов Георгиев, дм.

Награден знак „PANACEA” – златна, за значими постижения в преподавателската, научната и експертната дейност през 2014 година бяха връчени на:

- в медико-клиничната област – проф. д-р Андон Димитров Филчев, дмн

- в медико-биологичната област - проф. д-р Димка Вълчанова Хинова-Палова, дм

- в медико-социалната област – проф. д-р Донка Петрова Байкова-Маркова, дм

С награден знак “SIGNUM LAUDIS” на лента, за научно-преподавателски кадри с особени заслуги за функционирането и развитието на МУ в София бе удостоен проф. д-р Огнян Иванов Колев, дмн.

С аплодисменти присъстващите поздравиха обявените за посланици на добра воля на Медицинския университет в София изтъкнати българи – алпиниста Боян Петров, покорил върхове осемхилядници, преборващ всеки ден ограниченията на диабета, както и световния шампион по шахмат Веселин Топалов.

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.