Вие сте в: Начало // Всички публикации // Властта обеща консенсус за здраве

Властта обеща консенсус за здраве

Министерството на здравеопазването, Народното събрание и българските представители в Европейския парламент ще работят заедно за въвеждането на единни стандарти при облужването на всички пациенти в Европейския съюз (ЕС). Партньорството между институциите е най-важната реформа, съгласиха се участниците в провелия се на 27 февруари т.г. здравен дебат в рамките на първия Бизнес Форум Фарма, организиран от сп. „Мениджър“. Те с готовност си подадоха ръка за сътрудничество.

– Само заедно бихме имали по-добър резултат в името на всички европейски граждани и пациенти. В хартата на основните права на Европейския съюз е записано, че всеки има право на здравна профилактика и лечение в съответствие с националните стандарти. И тук точно е разковничето – как да направим така, че националните стандарти да станат по-добри и да има еднакъв достъп до качествено здравеопазване, адекватно на XXI век, коментира българският евродепутат Андрей Ковачев.

По темата съвсем наскоро, в края на януари т.г., в Европейския парламент беше стартирана и специална инициатива за достъп до качествено здравеопазване на всички европейски граждани, озаглавена „Партньорство за здрве”. Идеята дойде от България и по-точно от българската Национална пациентска организация, в резултат на което всички европейски депутати ще се ангажират с измерването на достъпа до медицинска помощ за всички хора в общността. За целта по думите на Ковачев вече е съставена група от партийни представители на 18 държави  членки и неин ангажимент ще бъде темата да присъства на всички европейски форуми, включително и на заседанията на Европейската комисия. Групата ще общува активно с всички здравни аташета, акредитирани към представителствата на ЕС, както и с националните правителства, за да се начертае поредица от стъпки за подобряване на здравните стандарти за качество. Освен това предстои да се изработи и европейска бюджетна линия за измерване на здравните неравенства в общността, за да бъде ясно кои сектори и дейности се нуждаят от допълнителна подкрепа. На всички официални езици ще бъде изготвена и полезна брошура с информация за европейските фондове, които финансират проекти в сферата на здравеопазването.

– Заставаме твърдо като правителствена политика зад инициативата „Партньорство за здраве”, защото според нас точно така трябва да изглежда консенсусът в сектора. Трябва да забравим разказа, че промяната е война на гилдия срещу пациенти или на индустрия срещу държава. Философията на управляващото мнозинство, превърната в политика на правителството, е да се постигне диалог с индустрията, с пациентските организации и, разбира се, с гилдията на работещите в здравеопазването. Това ще бъде пътят, по който това мнозинство ще върви, а първите стъпки за всеобщото разбиране вече са направени, подкрепи идеята и здравният министър д-р Петър Москов.

След това той уточни, че инициативата „Партньорство за здраве” всъщност е част от стратегическия документ на правителството „Цели за здраве’2020”, който кабинетът одобри преди по-малко от месец. Чрез него и чрез промените в Закона за здравното осигуряване властта ще се опита да създаде такива механизми, чрез които занапред да се плаща за качество (т.е. за резултат) в медицинското обслужване, а общественият ресурс в сектора да бъде ясно и много прозрачно разпределян за лечение и за достойно заплащане на работещите. „Няма трета причина да се харчат пари в здравеопазването”, убеден е министър Москов и обещава яростно да се бори с всички интереси и лобита в сектора, за да се случат промените.

Новият председател на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова пък на свой ред предложи именно ръководената от нея комисия да бъде мястото, където да се постигне търсеният баланс на мнения и становища за по-добро здравеопазване.

– Това управление залага на диалога и определено търси най-добрите решения на базата на баланс и консенсус, защото само тогава те са дългосрочни. А и на реформата не може да се гледа като на еднократен процес, коментира д-р Дариткова.

По думите й пациентите трябва да имат реален достъп до качествено здравеопазване, а не само законово регламентиран такъв. Затова здравната комисия се стреми да бъде отворен форум за мненията на всички заинтересовани страни в сектора.

– В това Народно събрание има повече лекари от който и да е друг парламент досега – смятам, че това е добър знак за възможността да намерим добър консенсус. Въпреки че консенсусът не зависи само от лекарите, убедена е д-р Дариткова.

След така заявените намерения за диалог в името на реформите, остава само да видим дали те действително ще станат реалност.

Как може и трябва да се случи преходът към модерно и достъпно здравеопазване обсъдиха основните участници с подчертано експертен профил във втория дискусионен панел: д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на Amgen Bulgaria, доц. д-р Анна Михова, началник на катедра „Патоморфология, аутопсионна и биопсична диагностика“, ВМА – София, доц. д-р Костадин Ангелов, изпълнителен директор на Александровска болница, д-р Явор Дренски, председател на Националното сдружение на частните болници, изпълнителен директор на МБАЛ „Токуда Болница София“, д-р Евгени Тасовски, мениджър „Връзки с институции“ в „БГФармА“.

Модератор на форума бе д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация – един от инициаторите на европейско ниво за създаването на полезната коалиция от бизнес, правителствени и неправителствени институции за европейско партньорство за осигуряване на равен достъп до здравни грижи.

Слава АНАЧКОВА

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.