Вие сте в: Начало // Всички публикации // Ефект, основан на доказателства

Ефект, основан на доказателства

Фактите

През април 2014 г. от Асоциацията на хората с множествена склероза дариха на УБ „Св. Наум“ в столицата апарат за репетативна транскраниална магнитна стимулация – рТМС. Данните сочат, че до 15 декември същата година терапия са провели над 60 пациенти, повечето от които са с диагноза МС, както и 4 пациенти с прекаран мозъчен инсулт и един болен с мултисистемна атрофия /МСА/.

Д-р Виолета Катева, която провежда лечението с апарата, съобщи, че при 90% от пациентите с МС още след 4-тата до 6-ата процедура се наблюдава подобрение в спастичността на мускулатурата на долните крайници на пациентите, подобрение в походката, повишена сила в долните крайници, по-добър и спокоен сън, по-бодро настроение.

Подходът при използване на апарата е следният – първоначално се прилагат 8-10 последователни стимулации в рамките на 8-10 дни, които могат да бъдат повторени след 1 месец. При пациентите с прекаран мозъчен инсулт се отчита подобрен мускулен тонус в крайниците, подобрения в говорните нарушения и в походката. При пациента с МСА е отчетено подобрение в говорните умения.

Ефектът

От 15 години съм с диагноза множествена склероза. Когато през пролетта на 2014 г. говорихме с проф. Иван Миланов, че апаратът за рТМС помага и на болни от МС, организирах кампания и успях да събера необходимата сума от 75 000 лв. за неговото закупуване. През април 2014 г. с договор за дарение предадох апаратурата на болница „Св. Наум“. Имаше период за избор на лекар и неговото обучение. Активно рТМС апаратът заработи с пациенти с МС от септември 2014 г.

През декември м.г. започнах първите процедури на апарата. Естествено имах някакви плахи предубеждения как ще мине, дали трябва да го правя, плюс съветите на близките ми хора, че не трябва да ходя, защото можело да се влоша. Моят упорит характер обаче надделя пред опасенията и седнах на стола, където д-р Катева включи апарата.

Първоначално лекарят намира този център на главния мозък, който отговаря за двигателните рефлекси на тялото. След това „магнитната глава“ на апарата се фиксира и се правят по 3 серии многократни импулси от електрически ток, които се усещат като леко почукване върху черепа. Някои го определят като леко убождане. Стимулацията не създава неприятно усещане, нито болка.

Лекарят работи с лява и с дясна хемисфера. Така бе 7 дни, защото настъпиха Коледните празници. В интерес на истината си взех болнични за всеки случай, за да няма изненади. За мое учудване изненади в лошия смисъл на думата нямаше. След 4-5 процедури усетих, че десният ми крак се движи много по-свободно, не е толкова стегнат, а и въпреки студа навън аз не се движех като роботче, както става винаги, след като температурите паднат под 0 градуса. Направих пълни 7 процедури. В почивните дни установих, че краката ми правят неща, от които отдавна се бях отказала. Много по-спокойна и уверена съм, когато се движа навън – не съм притеснена, че десният крак ще се завлачи и ще ми причини спъване и не дай боже, падане. В края на януари 2015 г. правя втората серия от 10 процедури, като д-р Катева извършва една допълнителна стимулация на лява хемисфера, за да работим допълнително и с дясната част на тялото.

Апаратът рТМС е лесен начин да подобрим движението на тялото, както и равновесието, което е от огромно значение за справяне с нашата активност в рамките на деня. Стимулацията прави всекидневието на пациента с МС много по-поносимо и диагнозата не е пречка за справяне с нормалните задължения. Комбинацията от лечение със скъпоструващите лекарства по линия на НЗОК, които намаляват броя на пристъпите на пациентите, и стимулациите с рТМС е един добър модерен подход при лечението на пациентите с МС, прилаган на територията на болница „Св. Наум“.

Десислава РАЯНОВА, председател на Асоциацията на хората с МС

Коментар на специалиста – д-р Виолета Катева:

- Каква специалност и професионална подготовка е необходима на лекаря, за да работи с тази апаратура?
- С апарата за транскраниална електромагнитна стимулация могат да работят лекари невролози и психиатри. Тази методика е създадена преди около 200 години за лечение на тежки депресивни разстройства, от 2008 г. е одобрена и в САЩ. В Европа например вече официално се прилага за лечение на депресия, без да е необходима медикаментозна терапия.

- Как протече обучението Ви?

- Проведох обучение при проф. Мюри в Берн, Швейцария, като акцентът бе поставен върху ефекта от репетитивната транскраниална електромагнитна стимулация при пациенти, преживели мозъчен инсулт. В тази насока подобрението е в спастичността на крайниците, повлияване на двигателните и на говорните нарушения.

-Има ли в България достатъчно подготвени кадри или работата Ви е „пионерска“?

- Според последни сведения на територията на София действат 3-4 апарата за ТМС  - при нас, в Александровска болница, във ВМА; а отскоро и в УБ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, но насоченост към пациенти с множествена склероза съществува само в нашата болница. Предстои да бъде закупен нов апарат и за УБ“ Св. Марина“ във Варна.

- Как протичат процедурите и с каква периодичност се прилагат?

- Процедурата е с продължителност между 20 – 30 минути. Стимулира се моторният кортекс в лява и в дясна хемисфера. Необходимият минимум брой процедури е 5, при желание на пациента и при наличие на клиничен ефект могат да се направят допълнителни 5 стимулации. Ще подчертая, че за симптоматичното повлияване от провежданата транскраниална електромагнитна стимулация от голямо значение се оказва давността на заболяването МС. В този смисъл колкото по-рано след дебюта на клиничната изява на болестта започне провеждане на тези процедури, толкова по-бързо и по-видим е ефектът. Както винаги в медицината подходът е строго индивидуален. Ако заболяването е в по-напреднала фаза, ако има наличие на демиелинизиращи плаки и в гръбначния мозък, тогава провеждаме комбинирана терапия – комплекс от физически упражнения, съобразени с индивидуалното състояние на пациента; йонофореза с CuSO4 в цервикален отдел на гръбначния стълб и др. Желателно е след провеждане на един курс от 10 процедури да се направи почивка от 1 месец, след което би могло те да се повторят, а при желание на пациента се провежда поддържаща терапия в останалия период от време.

- За кои диагнози е показана методиката и как пациентите достигат до Вас?

- Методиката е показана за широк спектър на заболявания: депресия – тежки, неповлияващи се от медикаментозно лечение депресивни състояния; главоболие/мигрена; биполярно разстройство; обсесивно-компулсивно разстройство; шизофрения; хронична невропатна болка; дистония; болест на Паркинсон; неврологични нарушения след преживян мозъчен инсулт; тинитус; множествена склероза.

- Обективно погледнато, позитивните промени в какво се изразяват?

- От началото на прилагането на репетитивната транскраниална електромагнитна стимулация през юни 2014 г. през отделението за неврорехабилитация и физиотерапия към УБ „Св. Наум“ в София са преминали над 80 пациенти с МС, пациенти след преживян мозъчен инсулт и др. В момента прилагаме засега успешно тази методика и при пациентка с ЛАС. От проведените клинични проучвания при болни с МС се наблюдава подобрение в спастичността на засегнатите крайници, повишаване на мускулната сила, подобрение в походката и на координационните нарушения.

Противопоказани за провеждане на транскраниална електромагнитна стимулация са пациенти с епилепсия, с наличие на пейсмейкър. При неправилно проведена стимулация е възможно да бъде предизвикан генерализиран тонично-клоничен пристъп.

- Реално върху какво и как действа тази стимулация?

- При прилагането на тази методика с определени честота и амплитуда се предизвиква деполяризация на неврона, отваряне на йонните канали и оттам –  подобрение в провеждането на нервния импулс по централния двигателен неврон.

- Какво трябва да знаят и лекари, и пациенти за методиката?

- Бих могла да кажа, че ТМС е метод, при който симптоматично се повлияват пациентите с МС. В този смисъл комбинираното и поддържащото лечение за основното заболяване са необходима част от комплексния подход в борбата за предоставяне на нормални условия за живот на нашите пациенти.

1 Отговор to " Ефект, основан на доказателства "

  1. elvin alieva казва:

    Viv varna koga she ima aparat za magnitna stimulaciq za ms

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.