Вие сте в: Начало // Всички публикации // Отново за верния път на реформата

Отново за верния път на реформата

Първата годишна конференция “Иновации и добри практики в здравния сектор” премина при голям интерес с участието на международни експерти, представители на основните институции в здравния сектор, неправителствени организации, както и на настоящи и бъдещи здравни политици. Мащабното за здравеопазването събитие в предизборно време бе организирано от вестник „Капитал“.

Цел на форума бе да представи добри практики, да анализира сегашното състояние и да очертае предложения за по-добра ефективност, за устойчивост на системата, както и за преодоляване на пречките в достъпа на българските граждани до качествена и навременна здравна грижа. Събитието бе организирано в партньорство със Софарма, Новартис, ГлаксоСмитКлайн, АбВи, Ново Нордиск и Американската търговска камара в България.

В първия по рода си здравен форум участваха повече от 20 лектори, лекари, представители на НЗОК, на лекарствените регулаторни органи, на лечебни заведения, на фармацевтични компании, на съсловни и пациентски организации.

Участниците бяха приветствани от Галя Прокопиева – изп. директор на „Икономедия“, от министъра на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, от постоянния представител на Световната банка у нас Тони Томпсън, от Огнян Донев – председател на КРИБ, от д-р Цветан Райчинов, от проф. Илко Гетов. Международна експертиза чрез своите становища изразиха основателят на консултантската компания Ideas & Solutions Давид Данко, Василис Герогианис от ГлаксоСмитКлайн, Йоана Бианчи от отдел „Онкология“ на Новартис Фарма Сървисиз, Румъния, както и Аниес Кофинял – ст. здравен експерт на Световната банка за Европа и Централна Азия.

Конференцията стартира с представяне на здравните платформи на основните политически партии. Десислава Атанасова от ГЕРБ определи като най-важни за системата „консенсус, стратегия, правила“ и се аргументира с данни и анализ на състоянието досега. „Невинни няма“, подчерта Атанасова, спря се на профилактичните програми, на стъпките за финансово стабилизиране, на нуждата от преодоляване на регионалните дисбаланси и др. Проф. Стоян Тонев припомни как преди години група лекари са съдействали срещу налагането на ДДС върху медицинските услуги. Той подчерта, че сега една от целите би била лекарите да не плащат данъци. На въпроса какво е необходимо, проф. Тонев отговори: лидер, пряка връзка с финансовия министър, ентусиазъм, екип, пакет от силни мерки за контрол. И, разбира се, повече средства за здравеопазването.

Д-р Петър Москов очерта в основни линии позицията на Реформаторския блок, като акцентира върху необходимостта да се премине от заплащане за дейност към заплащане за резултат. Той подчерта необходимостта от втори стълб в здравното осигуряване, както и върху голямата отговорност на държавата да гарантира разумно първия стълб с базов пакет здравни услуги. Д-р Москов изтъкна още необходимостта държавата да бъде честен платец на вноските на тези, които осигурява, както и да се направят промени и държавните служители да изплащат своите здравни вноски. В сферата на лекарствената политика д-р Москов изрази становище за необходимостта да се засили делът на генеричните продукти навсякъде, където има възможност, с което ще се освободи ресурс за иновативни лекарства за специални цели, където пък е нужно да се повиши контролът чрез изработване на точни и прецизни регистри.

Д-р Емил Райнов изрази тревога, че са нарушени основни принципи в модела на здравното осигуряване, което ограничава достъпността и качеството на здравеопазването. Той подчерта как днес обществото е разделено на осигурени и неосигурени, как държавата не се издължава достатъчно към осигурителния фонд, как е необходим контрол както на входа на системата – при събирането на здравните вноски, така и на изхода, където трябва да се проследяват качеството на грижата и резултатите от лечението. Д-р Райнов не подмина и важните теми за допълващо изграждане на национална информационна система, за ефективна лекарствена политика и за цялостна промяна на отношението към младите в здравната система.

След политиците в дебата се включиха и експертите. Позицията на НЗОК за здравното и демографското състояние в страната в цифри и факти изрази подуправителят д-р Динчо Генев. Със свои презентации участваха още изпълнителният директор на ИАЛ доц. Асена Стоименова, проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация, проф. Генка Петрова, президент на българското представителство на Международното общество за фармакоикономически проучвания и анализи, проф. Асен Гудев, избран председател на Съюза на медицинските специалисти в България. Аудиторията изслуша анализите на проф. Сабина Захариева и проф.  Георги Михайлов,  на д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на Amgen България, на генералния мениджър за България на биофармацевтичната компания AbbVie д-р Кирил Николчев и др. Интерес предизвика и дискусията с мениджъри, в която активно се включиха проф. Г. Начев, проф. Ст. Тонев, д-р Явор Дренски, д-р Радко Велков и др.

Чест прави на вестник „Капитал“ организацията на такова мащабно събитие по толкова щекотливата тема за здравното състояние на здравеопазването. Диагнозите бяха повече. Предложените терапии са твърде познати и отдавна предлагани. Само гдето не е извървян пътят от предлагането до прилагането на спешни, радикални, консенсусни и координирани мерки. Иновациите и добрите практики за съжаление у нас се сблъскват със стената на неразбории, за които говорим почти 20 години. Нашият „верен“ път на реформите за съжаление е изровен, неравен, някъде пропада, другаде завива в посока към нищото. Затова не е пресилено да кажем, че нашата здравна реформа се нуждае от нови строители на българското здравеопазване. Ще продължаваме да ги търсим.

Дарина СТОЕВА

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.