Вие сте в: Начало // Всички публикации, Научно-приложни статии // За кръвта, без която животът не може

За кръвта, без която животът не може

По повод на Международния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител – 14 юни, който тази година бе отбелязан под мотото „Нова кръв за света”, Националният център по трансфузионна хематология (НЦХТ) и Българският червен кръст (БЧК) удостоиха с почетен плакет 10 дългогодишни доброволни и безвъзмездни кръводарители. Те са номинирани от комисия, в която участват представители на БЧК и НЦТХ, въз основа на изпратени предложения от цялата страна. През тази година наградени бяха Радостин Георгиев от Бургас и Никола Бойчев от Варна, дарили кръв над 60 пъти, Николинка Недкова от Шумен, Цветелина Христова от Плевен, Анета Калпакова от Панагюрище, Милена Ганева от Сливен, както и студентите Даниел Павлов, Биляна Милева, Иванка Андонова и Татяна Пешкова.
По време на тържеството Христо Григоров – председател на БЧК, подчерта, че кръвта и кръвните продукти са изключително важни в модерното здравеопазване. Той припомни още, че през тази година 181 държави в света са отбелязали Деня на доброволния и безвъзмезден кръводарител. Датата не е избрана случайно – на 14 юни 1868 г. е роден Карл Ландщайнер – откривателят на кръвните групи, който през 1930 г. получава Нобелова награда за откритието си.
Христо Григоров каза, че БЧК е партньор на МЗ в промоцията на кръводаряването. Според него постепенно мисленето на българина се променя и резултатите от кампаниите за кръводаряване са по-добри. Но все още България е на едно от последните места в Европа по брой на кръводаряванията. Всеки ден у нас 600 души се нуждаят от кръв, а около 200 от тях са деца. Дарителите са едва 20-22 на 1000 души население, а за да бъдат покрити нуждите от кръв и кръвни продукти за здравната система, са необходими около 50 кръводарители на 1000 души. Добрата новина е, че все повече студенти и млади хора решават да дарят кръв. През 2009 г. е налице и увеличаване на броя на първичните кръводарители. Статистиката показва, че в периода 2007 – 2009 г. постепенно се увеличава броят на кръводаряванията, които през 2009 г. са били 160 417. Амбицията на специалистите по трансфузионна хематология и на експертите, ангажирани с промоцията на кръводаряването, е постигане на разумно увеличение на кръводарителите у нас до 24 на хиляда или 185 000 кръводарявания.
Тържеството се проведе в рамките на 50-ата юбилейна национална конференция по трансфузионна хематология, състояла се на 14 и 15 юни т.г. По време на конференцията бе представен доклад за резултатите от контролни изследвания и предложение за промяна на срока на годност на кръвните съставки. Д-р Л. Тодорова запозна участниците в научното събитие с новите тенденции в европейското законодателство по отношение на кръвта и кръводаряването. Форумът завърши с кръгла маса, посветена на резултатите и проблемите в дейността на трансфузионната система у нас през 2009 г. и на перспективите за развитието през 2010 -2013 г.
Светлана ДИМИТРОВА

Отговори

Copyright © 2009 ФОРУМ МЕДИКУС. All rights reserved.
   
Designed by My. Modified by ForumMedicus. Powered by WordPress.